5 chyb aneb jak se vyhnout akutní blokaci zad

Když milovníka kola chytnou záda, tak jediné, co ho zajímá je kdy tato nepříjemnost odezní a bude moct opět naskočit do sedla. Tento stav právě prožívám, tak bych se s vámi chtěl o tuto zkušenost podělit.

Příběh

Venku je plus 5 stupňů celsia, sucho, nefouká a já si říkám, že je správný čas letos poprvé vyjet. Nasoukám se do zimních cyklistických kalhot, termotrika a zimního dresu. To by mělo stačit, loni jsem byl oděn úplně stejně až na jednu menší výjimku, tentokrát chybělo slunce.

Na letošní rok jsem se dovybavil zimními návleky na tretry do minus 10 stupňů. Mám totiž jen letní obuv, takže jsem nemusel jet ve 2 vrstvách ponožek. K tomu rukavice, nákrčník, čepici pod helmu a hurá pro kolo. U něj jsem zjistil, že má obuty obyčejné MTB pedály, tak jsem je ještě musel rychle vyměnit za pedály na tretry.


Měl jsem sraz s kamarádem, takže jsem vystřelil jak raketa, protože jsem díky pedálům nestíhal. Jelikož to byla první letošní vyjížďka a po 4 měsících jsem to nechtěl přehnat, rovinatý 53 km dlouhý úsek s lehkým převýšením 286 m byl tou správnou volbou. Výlet na Mrmlov a jen 2 kopečky, no paráda.

Než jsme se dostali na cyklostezku, museli jsme jet 5 km po frekventované silnici. I přesto, že jsem na horní polovině těla cítil chlad, nechtělo se mi zastavovat, abych na sebe dal alespoň pláštěnku, kterou vozím stále u sebe, protože jsem chtěl mít tento úsek co nejrychleji za sebou. Za chvíli mě již zahřály kopce, už bylo teplo, chvílemi až horko. Cítil jsem se skvěle.


Spokojeni s vyjížďkou jsme se blížili zpět k domovu a napadlo nás zastavit se v bistru. Za výkon se přece musíme odměnit: espresso, medovník, zhodnotit cestu a domů.

Druhý den navečer, to byla neděle, jsem pocítil mírnou bolest v bedrech. To už znám, věděl jsem, že je zle a hned ráno jsem už lezl z postele jako lenochod. Nikomu to nepřeju. Taková blokace zad odstaví člověka minimálně na 2-3 týdny. Abyste mohli navštívit fyzioterapeuta tak musí sama trochu odeznít, chce to jen klid, suché teplo a něco od bolesti.

Asi po týdnu následovala první návštěva. Jsem tu už štamgast a se zády mívám problémy čím dál častěji. K tomu mám diagnostikovanou i mírnou degeneraci ploténky, a proto jsem se rozhodnul konečně poslechnout rady a měsíc poctivě cvičit a nesedat na kolo. Dříve jsem to nikdy nevydržel déle než týden.

Když jsem se nad tím později zamyslel, přišel jsem na to, že jsem se dopustil minimálně 5 chyb, kterých kdybych se vyvaroval, tak by snad žádný problém neexistoval.

Chyba č. 1 – správný posed, stále dokola

Řešení: Už jsem vyzkoušel téměř všechno a stále to není ono. Shlédl jsem tuny videí, několikrát jsem měl olůvko na provázku, běhal s metrem okolo kola, snažil se o rozložení váhy těla, no už ani nevím, co vše jsem prováděl. A stejně mám pocit, že zádům se pořád něco nelíbí.

...naše tělo ve skutečnosti zvládne vše, ale musíme se o něj starat a věnovat se mu.
Poslední možností je navštívit profesionály a zkusit bikefitting. Většině z vás ho představovat nemusím. Je to trend, nestojí majlant a některé prodejny ho dokonce nabízí zdarma k zakoupenému kolu (od jisté částky). Nechci zde popisovat, co jsem vyčetl, tak jen jednou větou: „Jde o individuální nastavení posedu kola dle vašich potřeb“. Více o této službě napíšu až podle vlastních zkušeností.


Chyba č. 2 – oblečení

Řešení: NEPODCENIT. Kdybych přidal ještě jednu vrchní vrstvu, bylo by vše jinak.

Jak by to mělo být: Dávám si termo triko, zimní cyklistické kalhoty a vyteplený dres. Na něj větruodolnou bundu (ta je tedy navíc), rukavice, nákrčník, čepici pod helmu, sluneční brýle, zimní cyklo návleky a tretry.


Chyba č. 3 – skočit na kolo jako závodník

Řešení: Znám už své tělo a před jízdou v jakémkoliv počasí vím, že musím uvést svaly do provozní teploty. Proto se nezapomínám rozcvičit a protáhnout. Taky se vyvaruji ostrého startu a začnu pozvolně šlapat, abych ztuhlým svalům ještě více pomohl k zahřátí.

Chyba č. 4 – návštěva vytopeného prostoru v průběhu jízdy

Řešení: Vím, že jakmile usednu na židli, tak i to nejlepší spodní oblečení přestává plnit svůj účel. Propocená vrstva se postupně ochladí a pak stačí třeba jen průvan od otevřených dveří nebo cesta domů a neštěstí jsem o krok blíže. Řešením je tedy vynechat tyto zastávky úplně, nebo po příchodu do takového prostoru navštívit toaletu a triko si převléknout za suché.


Chyba č. 5 – slabý střed těla

Řešení: Musím více zařadit silový trénink. Vystřídal jsem už několik fyzioterapeutů či lékařů a od každého jsem si vyslechl téměř stejnou větu: „Máte slabé břicho, práce kterou má vykonávat přechází na záda a ty to nevydrží.“

Na to, abychom se stali spokojenými cyklisty, nepotřebujeme v první řadě silné nohy, ale právě to silné jádro (CORE). To nám na kole umožňuje zlepšit držení těla a celkovou rovnováhu, protože uvolní tlak rukou na řídítka a na druhé straně páteř tolik netlačí do sedla. Zkuste si při jízdě jen zatnout břišní svalstvo, hned ucítíte, že se vám jede lépe.


Závěr

Cyklistika je skvělá, já sám mám dva typy kol: MTB a gravel. Pro zádaře je více vhodné MTB kolo, když bude celoodpružené tím líp. Důvodem je vzpřímenější posed, ale kdo zkusil žiletku nebo gravela jen tak se ho vzdát nechce. Proto bych závěrem chtěl říct, že naše tělo ve skutečnosti zvládne vše, ale musíme se o něj starat a věnovat se mu.

Máte další osvědčené tipy, jak předcházet bolestem zad po cyklistice? Podělte se s námi o ně v komentářích.
Zdroj fotografií: archiv autora
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
filipkrapa 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Zimní cyklistické bundy - chrání, hřejí a co ještě? PR článek

Zimní cyklistické bundy - chrání, hřejí a co ještě?

Ježdění v zimě má své kouzlo. Důležitým faktorem je ochrana před chladem, srážkami, ale i vhodné odvětrávání a viditelnost. Opět přinášíme několik tipů.
Proč je důležité jezdit pomalu

Proč je důležité jezdit pomalu

Máte pocit, že se nikam neposouváte? Že vaše výkonnost čím dál víc stagnuje? Že ani zvýšení tréninkových dávek nepřineslo žádný efekt? Možná je to tím, že jezdíte příliš rychle. Možná? Spíš téměř jistě.
Co jíst a pít při tréninku?

Co jíst a pít při tréninku?

Jsi závodník, hobby cyklista nebo rekreační jezdec? Neměl bys při tréninku zapomínat správně pít a jíst!
keyboard_arrow_up