Český pohár XCM ve Stolových horách: Něco tak těžkého už nikdy nepojedu! Anebo zase za rok

Český pohár XCM ve Stolových horách: Něco tak těžkého už nikdy nepojedu! Anebo zase za rok

Merida Stolové hory. Technicky asi nejobtížnější XC maraton Českého poháru v nejkrásnějším prostředí.

Polské Gory Stolowe, na české straně Broumovské a Polické stěny. Každý rok si člověk říká, že už nikdy, protože je to opravdu náročné trápení. Ale stejně zase přijede.

Áčková trasa vede po startu z Machova na polskou stranu hranice do Jakubowic, už výjezd do prvních tří kilometrů oddělí zrno od plev. A pleva se na kluzkých pískovcových kamenech snaží vydrápat nahoru a tuší, že dolů to bude ještě horší.

Traily podél hraniční čáry ukazují, kdo na kole umí jezdit a kdo na něm vrávorá jak na štaflích. Několik lidí testuje možnosti své i svého kola a lítá to i přes řídítka, já radši v některých úsecích seskakuju a cupitám pěšky (čte to máma, tak aby o mě neměla strach).

Merida Stolové hory 2024
První občerstvovačka po 20 kilometrech a máme za sebou skoro 2 hodiny závodu. To bude dlouhý den... Následuje výstup přes Pstražnou a Bukowinu Klodzkou zpátky do Machova. Tady už se jede líp, i když mě z kopce předjíždějí další lidi. Z Machova letím po asfaltce nahoru do Karlowa. Připadám si jak Pogačar, když v tom mě přeletí asi 10 kluků 12-15 let z juniorské trasy C. Tak ne, Pogačar ze mě nebude .

Merida Stolové hory
Nahoře je trasa mírně změněná oproti dřívějším rokům a vynechává podmáčené horské louky, což se svojí vahou vítám. Ale blíží se další lahůdka trati - kamenný sjezd K Zabitému. Nomen omen. Ale dávám si ho luxusně a adrenalin mě nabíjí chutí do dalších kilometrů. Na poslední občerstvovačku přiletím, časomíra hlásí 61. místo, to by bylo i na body. Nacpu banán se solí a frčím nekonečnou stoupavou loukou na Panův kříž.

Merida Stolové hory
Další těžký sjezd mezi pískovcovými kameny následuje do Božanova. Na svoje poměry ho také projedu parádně a je tu poslední těžký výjezd zpátky k Machovskému kříži. Potkávám tu pár lidí z trasy B a tak si nepřipadám tak opuštěný. Dojezd do cíle zase mírně změněný, ale už je to víc z kopce než nahoru a žádné záludnosti. V cíli 4:44, celkové 53. místo a dokonce 11. v kategorii.


Druhý závod Českého poháru crosscountry maratonu ve Stolových horách vyhrál na nejdelší trase A Filip Rydval (D2mont Merida) v čase 3:06:36, druhý dojel David Pravda (Pells Unity) a třetí byl Michal Bubílek (Merida BikeRanch). Mezi ženami kralovala Polka Michalina Ziolkowska (czasnarower.pl) v čase 4:07:41 před Lenkou Fridrichovou Štolbovou (Endorphin Republic) a Karlou Novákovou (Eleven Head Cyklolive). Trasu B ovládli Matyáš Veber (Merida BikeRanch) a Kateřina Krutílková (GHOST).

Třetí díl Českého poháru XCM se uskuteční 8. června na Dolní Moravě. Závodníky čeká znovu náročný okruh v okolí Kralického Sněžníku včetně výjezdu sjezdovkou ke Stezce v oblacích. Trasa A měří 88 kilometrů a má převýšení 3090 metrů. Bližší informace najdete na http://www.iprimacup.cz.

Byl to skvělej den. Ale do Machova už nikdy! Anebo příští rok zase…

Podívejte se na trasu a výsledky.
Zdroj fotografií: archiv autora
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
tomasbrych 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Prima Cup Dolní Morava: těžká písemka

Prima Cup Dolní Morava: těžká písemka

I když Jeseníky patří na mapě k těm „placatějším“ horám, nastoupané metry v tomto závodě štípnou. Kopce, kopce a zase jenom kopce.
Světový pohár horských kol v Novém Městě: olympijská předehra v českých kulisách

Světový pohár horských kol v Novém Městě: olympijská předehra v českých kulisách

V neděli 26. května skončila Novém Městě na Moravě letošní třetí zastávka světového poháru horských kol v disciplínách XCC a XCO. A protože se jednalo o poslední šanci získat body do olympijské kvalifikace, bylo se opravdu na co dívat.
Silesia Bike Marathon: slezská MTB maturita

Silesia Bike Marathon: slezská MTB maturita

To nejhezčí, co můžete vidět ze sedla svého kola v Opavě a okolí? Tak to je Silesia Bike Marathon, jeden z nejstarších závodů horských kol v naší vlasti.
keyboard_arrow_up