MTB Brněnsko V.
Karásek v klasické verzi (včetně toho spodku zprava kolem oplocenky namísto delšího asfaltu) dneska překvapivě v pohodě. Na začátku kopřivy a ostružiny někdo z nejhoršího asi vzal klackem. Pak jsou ještě asi dvě místa, kde je záhodno mít dlouhej rukáv a jedna padlá souš na překročení před posledním "odpojením" jedné těžší varianty. Šlo by asi ve třech chlapech posunout.
La Chema skoro perfektní, jen kousek v horní části by snesl trochu prosekat. Obchvat Soběšic čistej (něco tam asi na odstranění bylo), stejně tak modrá TZ od Karáska kolem Rakovca k Ořešínu.
Trail Pařezí bohužel nelze jezdit od červené TZ (jak jsou tam takový miniklopky a boule na učení), ale až z té lesní cesty Pařezí. Ale odtam až dolů je to čerstvě po údržbě, včetně nějakýho šejpování.
Okolo 396 na tom, co je na Trailforks teda jako "Anenský trail" jsem odstranil další kousky a přes jeden udělal nájezd.
Cool. Na Karáska se zítra podívám s pilkomačetkou. Potřebuju naladit novej tlumič na něčem jednodušším :-)
Úplnej začátek Karáska polazen. Selektivně jsem pozkracoval kopřivy a ostružiny. Maliny jsem většinou nechal být, začínají totiž dozrávat :-).
Zhruba v půlce jsem odstranil ještě jednu ostružinopast (1,5 cm šlahouny ve výšce řidítek a kxichtu přes pěšinku). Ještě je tam pár míst, kde to trochu tahá nebo šlehá, ale to pořeším až při dalších průjezdech.
Žádnej strom už tam vyloženě nepřekáží, to pořešil někdo jiný. Je tam jen jeden kmen s hliněným nájezdem na drop (nebo vlevo ve svahu chicken line).
Díky. Ten dropík z kmene při křížení s Kraťáskem je hodnej, ten tam asi neva.
- Za dropíkem z kmene byl dneska padenej další slabší buk, který jsem odstranil.
- BTW: Kraťásek už se nejezdí? Někdo tam na hranu pěšinky Karáska dal dva kmeny zajištěné kolíkama a ten novej buk (tlustší část kmene) tam taky stále překáží. Viz foto.
- O pár desítek metrů dál je padenej tlustší smrk ve výšce korunky vidlice :-/
- Enduro dojezd Karáska taky cajk. Je to zarostlé méně než jsem čekal, ale ten poslední metr na lesní cestu je vymletej a jede se tam téměř kolmo :-)
- LaChema (asi, v mapě jsem to nenašel ale vede to nad zahrádkama a pak ve svahu nad LaChemou) se začíná pěkně sypat...
La Chema zacina pod vedenim u Sobesic a konci nad zahradkama.
Aha, tak tohle bude možná pokračování. Vede to zhruba tudy a krom první 1/3 to ještě není ani pořádně projeté (ale vegetaci už někdo prosekal)....
Po chvíli pilování a o dva dlouhé tlusté zlomené klacky později je celý Karásek opět průjezdný ;-)
- Výjezdovka okolo Soběšických rybníčků překvapivě v pohodě. Jsou tam 3 trochu blátivá místa, pár míst lehce vymleto po stranách ale prostředek OK a ostružiny se taky ještě dají v pohodě objet. A dozráli tam maliny :-)
- V kořenozkratce za Hřbitovem v Soběšicích je padenej tlustší smrk ve výšce kousek nad řidítkama a přes něj ještě užší dub. Ten tlustej není na ruční pilku, tak jsem to alespoň odvětvil ať se kolo na druhou stranu prostrkává pohodlněji.
- Naučná zarostlá k nepoznání. Začátek jsem prosekal od kopřiv a ostružin, pak je v serpentinách pěkně blátivo. Ve stínu to bylo s vegetací mnohem lepší. Kousek za serpetinama je tam na zemi tlustej kmen, který je potřeba přenést. Na pár místech jsem to ještě trochu pozkracoval, odházel popadané větvě a říznul 5 slabších kmenů.
- Zhruba v půlce je pěkně nepříjemnej polom, kde se leze s kolem v ruce přes velmi tlusté kmeny kus nad pěšinkou v sypkém svahu. Okolí "zdobí" zavěšené a napůl vyvrácené stromy...
- Asi 200 metrů před pasekou U Jezírka se ještě přenáší před padenou břízu.
- Někdo místama osekal ostružiny a nechal je ležet tam, kde zrovna padly (typicky na kraji pěšinky v trávě s trnama ve výšce holeně, případně to čumělo rovnou do pěšinky) - odhazujte to do lesa proboha :-/
- Zelená TZ od Jezírka k rybníku Mates je po tom průplachu trochu divočejší :-)
Fotky jsou všechny z Naučné v obráceném pořadí než jsem to jel. A ještě proházené. Při pokusu o nápravu to vůbec nespolupracovalo :-/.
Polom jsou všechny ty tlusté kmeny. Je to popadané v místě, kde jsou v zatáčce dvě stopy: horní přes kořeny, spodní do důlku a nahoru kolem stromu. Obě jsou zablokované. Je to popadané jak domino dolů ze svahu.
Na tu Naučnou škoda plýtvat časem. Ať si to ŠLP a pár nesnášenlivých soběšických občanů vyžerou.
Já tam projedu jednu dvakrát za měsíc, většinou po ránu nebo před setměním a zatím mě tam nikdo neprudil.
Pěšákům uhýbám a většinou stejně skoro nikoho nepotkám. Dneska za 3h, co jsem tam šaškoval, 3 rodinky (jedna se táhla i s kočárkem:-)).
Tušíte PROČ je uzavřená Modrá TZ od Nad Soběšicemi na Panskou louku? Zas ten polom po bouřce?
Přemýšlím, jak se nejlépe "teleportovat" od Soběšic na kótu 396...
Polka to jel jeste otevreny a jsou tam asi nejaky padly stromy + od Panske louky az k palouku U Luze to stoji za vyliž. Lepsi sfrčet dolu do Bilovic a z ulice Husova jet vyjezd, co jsem posilal. Nebo to dojet k U Buku a po Vojance ses tam za pet minut a jeste rovnou zacinas nahore.
- Karásek: výjezdovka po hliněné lesní cestě cajk (a je tam víc stínu než vedle na rozdrbaném asfaltu)
- prosekal jsem delší alternativu v Soběšicích za hřbitovem, tam nic padeného není ale bylo to zarostlé jak prase :-) (foto aktuálního stavu)
- Modrá TZ z Panské louky dolů k Melatínu je pěkná blátopast. Směrem dolů to asi sjedete (ale budete jako prase). Směrem nahoru jsem většinu tlačil a "užíval si" blátivou vodu v botech...
- Bývalá žlutá TZ do Zamilce taky cajk. Dá se už jet i konec Korýtka (odbočil jsem na něj z té bývalé žluté TZ a opravil přejezd prvního stromu), ale skoro ke konci je tam padenej obří smrk, pod kterým se jede jiná stopa (víc napřímo z kopce) a dole stále trochu teče voda. Jo hned za dalšími dvěmi výjezdy za tím obřím smrkem je ze dřeva vyskládanej nájezd/drop větší než obvykle :-D
Ta delší ale nemá ty pěkný kořeny jako ta kratší, takže proč to?
Na té "pěkné kořenovce" aktuálně musíš podstrčit kolo pod tlustým kmenem smrku. Na té delší variantě nemusíš z kola sesedat.
Vždyť jsem to tady s tou MTZ minulý týden psal ;-)
Tuhle objížďku nahoře zavřené a dole rozbahněné modré TZ dolů k Melatínu nedoporučuju:
- nahoře jsou uprostřed vymleté díry, že bych tam zahučel až po náboj (a po stranách větve)
- po křížení s Naučnou je tam spousta dřevěného bordela
- a spodní třetina je rozblácená s dírama po kopytech (né tak moc jak spodek modré TZ ale i tak nepříjemné)
(někoho dalšího to taky napadlo, v blátě byla vyjetá stopa od MTB. Teď tam jsou dvě:-))
- Palačák: nejdelší lajna - dva skoky za step-upem je půl metru nad pěšinkou tlustší smrk - je potřeba přenést. Pak v druhé půlce jsou místama lehce vymleté klopky a sem tam naplavené klouzající kamínky (jaj). Je tam ještě obří dub padanej na kraji levotočivé zatáčky - překáží řidítkům, takže je potřeba jet víc vlevo. Dojezd cajk.
- Modrá TZ od letiště a pěšinky vedle zelené TZ a žluté TZ taky cajk. Na pěšince vedle žluté TZ před návratem zpět na širokou lesní cestou jsou přes sebe 3 duby a 1 buk - nutno poponést. A pak kousek před zahrádkama jsou na zemi 2 kmeny, na které naštěstí stačí 25 cm bunny hop :-)
- Palačák: ten otravnej tlustej kmen smrku tam stále překáží ale většina kamínků už je "vymetená". Nebo to možná bude zadním pláštěm, minule jsem tam byl s Agarrem a dneska s DHR II :-)
- Modrá TZ od letiště a pěšinky vedle zelené TZ a žluté TZ mírně horší než minule. 10 metrů za závorou (bod 2) leží přes celou cestu tlustej kmen (viz foto). A na žluté TZ lesní cestě je víc dřevěného bordela jak tam v okolí rabují harvestorem. Kousek před zahrádkama už jde skočit jenom jeden kmen. K tomu druhému tam spadnul "kamarád" a už se to musí objet. Kamínková cesta mezi ploty zahrádek je po průplachu celkem bžunda :-)
3. ZOO trail: ten tlustej kmen v půlce už je odstraněn ale:
- Dole na hřebínku nad potokem jak se přeskakuje strom překáží koruna stromu. Jde opatrně objet zprava.
- Pak klasika trochu blátíčko u potoka a pak dál jsou tam nad pěšinkou dva "neskočitelné" tlustší kmeny :-/
Začal jsem pižlat tu korunu stromů (ve skutečnosti košatější dub a uschlá borovice).
Tak 2/3 už jsou pryč. Při příštím průjezdu to dodělám. Pokud mě někdo předběhne a dodělá to, tak se zlobit nebudu :-).
pristi tejden se snad zas dostanu na kole do lesa tak prisaham ze budu vozit pilku i na cestu do prace :-)
Už je to uděláno, už je to hotovo :-D
- ZOO trail je opět sjízdný až dolů k potoku
A co ty kmeniska dole u Hlubočku? Ty tam asi zůstanó, než přinde ňáké pantáta z Kníniček s pořádným piliskem :(
Je to tak, ty tam stále jsou. Někdo je počmáral oranžovým sprejem, takže jsou alespoň lepši vidět.
Ten první slabší možná někdy zkusím říznout (dneska už jsem spěchal do práce), ale ten druhej mega tlustej musí počkat na někoho s motorovkou...
Tak už tam byl někdo s motorovkou a odklidil to. Děkujeme.
dik, to bude zase moc prijemne :)
Palačák: využil jsem příznivé teploty a ten otravný smrk v 1/3 jump line říznul a odklidil. Nyní je to celé průjezdné. Jen bacha na ten padený dub na kraji jedné levotočivé zatáčky za půlkou.
Pěkná práce.
Tyjo, super! Čím si to prepizlal? To už chce hodně velkou pilu ne?
Říznul jsem to vysouvací pilkou s 25 cm čepelí, která na foto kouká kousek z ledvinky. Kmen byl trochu tlustší než 25 cm, takže jsem to musel opižlávat kolem dokola abych to přeříznul. Naštěstí to byl smrk a ne suchý dub :-)
- Začal tam uklízet i někdo další, trochu překážející dub v levotočivé zatáčce je pryč a na kraji pěšinky jsou místama narovnané kusy dřeva.
- Ve výjezdových serpentinách jsem včera říznul dub ve výšce ramen (1) a zhruba ve 2/3 výjezdu tam ještě leží tlustá borovice (2), kterou někdo zkoušel říznout motorovkou ale nedal to.
vyjezdovych?? ja je jezdim dolu a rikam si u toho jakej sem hustej rider :)
Ty utažené zatáčky nejsou zadarmo ani směrem dolů. Ve výjezdu je to ještě výživnější. Obzvlášť ta jedna s kořenama :-)
Obr 3 tam je už dlouho
3. Kuleho trail: říznul jsem dva padené duby, nyní je to zase celé průjezdné
4. Zamilectrejls: doporučuju hodně kvalitního repelentu, jinak vás tam sežerou komáři
PS: Korýtko podle stop zkoušel někdo projet na koni /facepalm
poslední komentář: 11. 8. 2026 o 10:12
poslední komentář: 2. 6. 2026 o 8:10