Brzdový kotouč
.....vozím je na biku (140 a 160mm) už několik let. bez problémů. Jsou i na Ali, vypadají identicky i když je to jiná brand.
na biku 140 a 160, víc už nepiš o brzdách :-)
......nepotřebuji 200mm kotouče, nejezdím DH, ani enduro a ani nevážím 100 kilo. Tyhle velikosti jezdím celý život, na Formulích R1 v současnoti :)
Sice nechápu proč, když menší průměr krom nepatrně nižší hmotnosti (a nějaké té zcela zanedbatelné rotační síly) nepřináší vůbec, ale vůbec žádný benefit, ale budiž.... Chápu a respektuji, že "nepotřebuješ" (nebo že si to alespoň myslíš), ale stejně se musím zeptat: Proč?
Větší kotouč = větší brzdný účinek, trochu vyšší hmotnost, trochu vyšší cena, trochu vyšší namáhání vidlice.
... a trochu vétší pravděpodobnost škrtání kotouče.
O tom namáhání vidlice tu už řeč byla a každý kdo absolvoval školu a má rád fyziku tak chápe, že větší kotouč nenamáhá více vidlici, protože síla potřebná k zastavení (tzn. přenos síly od vidle na pneu) je stejná, ale mohu vykonat menší tlak na páku (potažmo destička na kotouč) a celkově br. okruh - vím, o tom se vedou hádky furt a všude a né každý s tím souhlasí. Navíc snad každá vidlice na kole pro dospělého ty 180mm pobere. Tady se nebavíme o 220 mm a Mavenech...
Dále vyšší cena je nesmysl - záleží na konkrétním kotouči a prodejci (kvalitní kotouče stojí 10-12 euro).
Taktéž i mnou zmíněná hmotnost je diskutabilní (můžu mít lehčí kotouč 180, než masivnější 160) a těch ušetřených 10g za cenu horší brzdy chápou asi jen gramaři.
Škrtání? To není tak moc věcí průměru, ale samotného vycentrování a kvality kotouče. Navíc si nemyslím, že by 160/180 mm rotory škrtaly nějak moc abych je kvůli tomu neměl.
Ale hlavně jsem se ptal Brejlovce....
Každý, kdo ví něco málo o kolech ví, že u subtilních vidlic je maximální výrobcem vidlic povolený průměr kotouče 180 mm, právě kvůli namáhání vidlice..Co se týče škrtání, jde o škrtání v zatáčkách a klopenkách. 160 kotouče škrtají málo kdy, 180 škrtají občas, 203 škrtají často. Co se týče ceny, u stejného typu kotouče je u většího průměru vyšší, pokud nejsou v akci.
ano, klidně ať mají vidle max. 180 (to samozřejmě vím), ale tady se bavíme, že Brejlovec používá 140/160, takže maximální použití 180 není argument proti. A navíc, jak jsem již psal, tak to omezení není moc opodstatněné.
Škrtání v klopenkách? Nejezdí klopenky, sám to i píše. Navíc zase argument mimo - nebo on je někdo, kdo jezdí bikeparky a dá si kotouče 140/160 na úkor brzdné síly jen proto, aby mu sem tam občas v klopence nezaškrtalo??? No a ne, cena se neliší - jde jen o to kde a kdy koupit. To už snad ví každý (minimálně ten, kdo nekoupí od prvního českého obchodníka za draho). A i kdyby, tak se bavíme o doslova pár korunách, které snad na výběr kotouče na několik let nemá vliv.
Takže zatím jen teoretizuješ. Já chci reálný důvod, proč chtít na kole malé rotory, a chci ho od někoho, kdo to schválně tak používá. ;)
..... no hoši, nečekal jsem, že rozvířím debatu :) Prošel jsem si obdobím, kdy jsem "honil" gramy a utápěl peníze i za titanové šrouby v době, kdy tu nebyl ani Ali, Temu...atd. Chtěl jsem prostě nejlehčí kolo. To, že kotouče "neškrtají", je další věc a u Formulí dost zásadní, protože konkrétně u R1 je vzdálenost destiček velmi malá a seřízení je obtížné. Brzdný účinek je ale vynikající i v souvislosti s kvalitou destiček a výše zmiňovaných kotoučů MAX 1, které mají slušnou plochu. U těch různých vyřezávaných, které připomínají spíše pavučinu, tak by asi problém byl. Ani v Mostě na Extrému, nebo na Sudetech, jsem neměl pocit, že bych nedobržďoval. A ještě jedna věc, nevozím "tlusté" pláště, ale 2.0......
OK no. Toť každého věc. Ale povím ti tajemství - tření není závislé na velikosti brzdné (styčné) plochy, takže ta "pavučina" by ti brzdila stejně, ale možná by si jí utavil, protože díky menšímu množství materiálu nemá tu teplotní kapacitu (snáze se přehřeje).
No, hlavně se rychle probrzdí. Viz zkušenosti s kotouči Galfer.
Galfery chci ted kupovat, kterej se rychle probrzdi, diky
Fixed Wave 1,8 mm
jaj, tak ten jsem chtel dozadu a dopredu sharka, nicmene pouzivam desticky galfer < zeleny > ty tedy mizej pred ocima ale brzdeji tak nejak jak si preju :)
Fuj. Koukej dát dozadu a dopředu stejný kotouč. To vypadá blbě, když je tam jinej. :D
stejnema kotoucema uz to kolo nevylepsim, mam jenom jednu nohu u vidle, tj stigma jako prase :DDD
Takhle nějak to dopadne
tohle ale neni < fixed Wave > tuten jsem mel namysli
ok, mas pravdu, koukal jsem jinde, nicmene na ofiko strankach jeto jak pises
Tak to je konečná. Tam snad jsou ty brzdy i zbytečný :DD
A v čem je rozdíl, když nechám povolený 180 kotouč, ale dám čtyřpístovou brzdu a nebo když nechám dvoupístové Deore a dám 200 kotouč?
180 stejneho typu má oproti 200 menší tepelnou zatížitelnost
Já myslel z hlediska namáhání vidlice s povoleným kotoučem max 180 jako má třeba Raidon, pokud dám 180 mm kotouč a Saint brzdy vs 200 mm kotouč a dvoupíst Deore
Nevím, jaký bude účinek obou typů brzd na vidlici. Ale proč by to jinak výrobci vidlic omezovali. Z estetického hlediska asi ne. Spíš to bude vzdálenost třmenu brzdy od osy náboje.
AI to vidí takto:
1️⃣ Nejde o velikost síly, ale o místo a směr namáhání
Jak jsme spočítali:
větší kotouč → menší síla v třmenu
ale zároveň:
třmen je níž a dál od korunky
síla působí excentričtěji
➡️ mění se průběh napětí v noze vidlice
Typicky:
vyšší lokální ohyb
vyšší kroucení (torze) v oblasti úchytu třmenu
Adaptéry = tichý zabiják
Velké kotouče skoro vždy znamenají:
post mount adaptér (např. +43 mm pro 203)
Co adaptér dělá:
posune třmen dál od nohy vidlice
zvětší rameno síly kolmé k noze
přidá další rozhraní + šrouby
➡️ lokálně:
vyšší napětí ve stěně nohy
vyšší napětí v závitech
mikropohyby → únavové praskání
Tohle je nejčastější reálný důvod.
Jo, souhlas. Rozebrals to dobře, si myslím, rychle jsem prolítnul.
tak pořád to je ale JEN teorie z dílny AI.
Ale je "hezké", jak to tady hned nějaký pitoma všechno dislikuje, aniž by sám cokoliv připsal k tématu....
Myslím, že to dělá u všech mých příspěvků, bez ohledu na obsah. :-)