Canyon - praskly ram
když tady vidím na BF všechny ty moderní drahé rámy prasklé tak mě to odrazuje od koupi takových rámu-jakýchkoliv nových, a jsem rád že mám ty staré rezavé a těžké hi-ten ocelové rámy.
taky prasknou, neměj strach.
navíc ten canyon je hliník a pokud na něm 6 let jezdil, tak to je amortizovaný.
lepší jezdit na pořádný geometrii svižným kole, než se vláčet se starou vraždou na který to je kompromis ve všech směrech ;)
Jasně, ty nepraskaly...
a kolik vážíš:-DDD
pak se nediv, výtahy mají taky omezenou nosnost
Nějak ti nerozumím, co to s tím má společného.
Jinak, mě rám nepraskl nikdy. Ale je nesmysl si myslet a tvrdit, že u totožného jezdce by při totožném použití ocelák nikdy nepraskl, zatímco hliník nebo carbon ano.
přesně prasknout může všechno, mě rupnula jen silnička a to ještě ocelová, hliníkový bike zatím nikdy. Jinak třeba cojsem četl na RB tak ti tvrdí že vyměnit jde jakákoliv trubka toho rámu, otázka je jaký ekonomický smysl by to přineslo když celý rám CRR stojí asi 6500kč. Dokud to praská tak že si toho všimneš při mytí kola tak je to v pohodě prostě si koupíš nový rám nebo vyreklamuješ. U těch hodně drahých rámů se už asi vyplatí nechat případně i opravovat. Pokud ti rupne rám po 6 a více letech kdy má reálně najeto přes 20 000km tak je stejně na čase ho vyměnit, tak si hold uděláš radost a koupíš si nové kolo nebo alespoň rám :-)
já komponenty měním jen pokud se zničí-jsou už nepoužitelné. neměním nic jenom proto že to už je staré. mám rám 30 let a dokud bude dobrý nebudu to měnit, i bowdeny mám některé z 80 let původní a není důvod je měnit pokud nejsou zlomené nebo poškozené a to se říká že se bowdeny mají měnit každou sezonu. řetěz s vícekolečkem taky nemením dokud se zuby nevylámou.
no ono záleží taky jak jezdíš a podobně, přece jen když je trochu vytahaný řetěz tak kromě toho že ničíš převody se nic neděje. když už je hodně vytahaný řetěz tak to blbě řadí. bowdeny měnit nemusíš nic se nestane, ale když ty co tam máš zahodíš a dáš komplet nové tak najednou budeš koukat jak jde řazení a brzdy lehce....
Ono když ti uletí lanko od přední brzdy ve sjezdu když brzdíš před zatáčkou tak máš velký problém, pokud je tam to lanko 30 let tak je ta pravděpodobnost že praskne daleko vyšší než když je to lanko nové, ale každý svého štěstí strůjcem :-)
ty lanka to je zvláštní, když jsme začínali na favoritech, eskách a velamosech tak to praskalo docela často. až jsem z toho měl fobii a vozil si lanko všude sebou. Modernější kola a lanka s tímhle problém nemají mi přijde. Kromě silničních pák jedný serie 105 a Ultegry co žerou lanka :)
tykadlove ultegry? :) radim lehci prevod pred kopcem v kamennem privoze a skub a uz neradila...
A já se divím kde je problém ,že cca každých 2000km praská lanko v pravé páce..
SH 105 asi 2009
podiv sa na toto videö. a zobač co nejsnáze praskne:
Vypovedni hodnota NULA.
že carbon se nejsnáze poškodí praskne. ocel je nejlepší. hliník je mezi tím .ale to je jasné i bez toho videa.
Jenže ten karbonový rám má nějak orientovaná vlákna a je navržen dle zatížení při jízdě, aby byl funkční. Možnost, že by při jízdě (i v terénu) došlo k tomu zatížení a prasknutí, co on tam nacvičuje, tak je naprosto nulová. Pochybuju, že by si takhle promáčknul osu.
Ten test akorát ukazuje, jak nějakej trouba v garáži zničil tři rámy.
ale jo když to zahodíš do šutrů tak to tu ránu z boku může dostat.
Osobne jsem takhle viděl i zrubaný hliníky na vyhození, stejně tak carbony nebo zadní stavby z carbonu. Kdo ale jezdí tak že zahrnuje padání jako běžnou součást, musí s tím počítat.
myslíš ty co tady potom zveřejňují ty rentgenové snímky? :-) snažím se jezdit lehce pod své možnosti potom déle vydrží materiál i zdraví :-)
Tak lanovka mě nenapadla to jsem ještě neviděl :) nevymýšlím katastrofické scénáře taky s sebou občas někde plesknu, oproti spoustě lidí tady nejezdím nic složitého bo na to nemám techniku a tak jezdím jen XC s tím že občas někde po lese po turistické značce, kotrmelec se taky občas povede, tak že sem tam patka ohnutá jinak naštěstí zatím kromě odřenin nic :-) (ťuk, ťuk)
Jednou sem prehlid diru v 30cm listi a kolo letelo 15m ze skaly :D Ohly riditka a osma ze to neproslo vidli. :))
jo taky se mi povedlo přehlédnout v listí malej pařez a trefil jsem ho krásně napřímo (byl to sklon kopce kterej už je pro mě na hraně sjízdnosti) a najednou sedím na prdeli a kolo o 10 metrů vejš na kopci, kamarádi když zjistili že jsem ok tak se mohli pochcat smíchy prej by je nenapadlo že skoro 2 metrovej člověk může udělat 3 kotrmelce za 1 vteřinu :-)
u mě kolo vydrželo, byl to na mě hodně prudký kopec tak že k tomu abych šel přes řidítka už jsem moc nepotřeboval :-), drobný ťukanec a už jsem mazal :-)
takhle nějak má vypadat test a koukni co vydrží víc
někde byl test silnic a vycházelo, že únavově top hliník (CD), který ale byl tak o třetinu lepší než další hliník před ním vydržel zhruba stejně jako nejhorší carbon. Ekvivalent těsně pod 200 000km, zatíženo 80kg jezdcem. Top carbony snad až někam k 350tkm. Ocel tam byla zastoupena jen jedním vzorkem a nedala ani 100tkm, ale je to metodice a volbě srovnávaných produktů taky.
Kdo ví jak by dopad ten Nomád, kdyby ho vzali z boku atd
jasně, ale rozhodně to má větší vypovídací hodnotu, než když po tom skáče týpek :D, ještě že takhle se netestuje v reálu, z boku by toho asi taky moc nevydržel, ale tuhle sitaci co "testoval" nezažiješ
tak jasný ten test toho němce je čistej trolling, ale třeba pro někoho je důležitý za jak dlouho mu to ulítne pod flexou, nebo kdy zlomí zadní stavbu když v ní není kolo :)
to je velmi praktický test - šlapání po rámu. doma se mi stává že někdo přesouvá kolo, nebo ho shodí a šlápne mi na něj. jednou mi dali tak blbě kolo že mi ohnuli blatníky ale rám ocel přežije šlápnutí.
tak carbon pokud v něm je zadní kolo to vydrží bez problémů taky. Já teda bez zadního kola nejezdím ani ho neskladuju ;)
bud jste doma extra prasata (nic osobního) nebo máte jen levný plečky. S dražším kolem si to co píšeš běžně nikdo nedovolí
věř mi že by šlápni nebo pohodili i drahé kolo :-D...pokud by zavázelo.
tak to je v tom případě problém výchovy a nebo rozumových schopností ....
Tohle je testování přímo podle EN normy
A nemyslíš, že pokud s rámem při zkoušce děláš naprosto něco jiného, než na co je vlastně určen, nemá žádnou vypovídací hodnotu?
Neříkám, že ocel je něco špatného. Určitě má svoje opodstatnění a možná právě pro tvé použití je to mnohem lepší materiál než hliník nebo carbon. Ale pro všeobecné použití už je prostě out.