Centrovací stolice
Máte někdo zkušenosti s některou z následujících levných stolic, případně co si o nich myslíte?
Doposud jsem si vystačil se stahovacíma páskama a centroval jsem ve vidlici/rámu, ale dělat v rámu dish otočením je pěkný oser. Teď mě čeká vyplétání dalšího kola (29, boost), tak jsem si říkal, že bych si to zjednodušil.
Protože mám málo místa (jakože hodně málo, servisuju v malym bytě 1+1) tak mě hodně láká Super B TB-PF27. Akorát mě znervózňuje ta osa uchycená na jedné straně. Na druhou stranu vypadá jako klon stolice Feedback Sports Pro na kterou jsou převážně pozitivní ohlasy.
WEST BIKING Bicycle Wheel Truing Stand With Dial Indicator (a k tomu redukce z pevné osy na rychloupínák
Z tech tri je ta posledni urcite nejlepsi volba. Sam mam centrovaci stolici z ALI a jsem spokojeny. Je to jiny typ, ma svoje nedostatky, ale za ty penize dobre. Slozena je celkem kompaktni.
Zajimalo by me jak se u te trojky chovaji patky pro uchyceni kola pri ruznych sirkach naby.
Naklápějí se obě proti sobě.
Podle toho odkazu to moc nevypada, ze by se naklapely.
Jo, na tom vodorovném točítku je pravý a levý závit. Mám podobný systém. ParkTool jsou jen samolepky.
No ale ja myslim opacny konec tech ramen. Myslim misto kam se dava osa. Pokud ramena nejsou svisle, ale rozevrena ci sevrena, tak to proste nesedi celou plochou. Taky u toho zeleza budiz, ale ty plastovy koncovky u Ali stolice ve me moc duvery nebudi.
To je možné, u železa není problém. Dá se to upnout dost na sílu.
Tak jasny, clovek to nemuze nijak rvat, on ani neni duvod, jen se mi proste tento detail nelibi.
Nemusi to byt plast, ale cerne nabarveny kov, stejne jako kleste na centrovani. Ta take nejsou plastova. Snazil jsem se najit realne fotky, ale netroufam si rici z ceho to je. Kazdopadne ty ali stolice ma kazda neco. Odpovida to cene. Treba ta co jsem postoval ja ma sice ramena 100% kovove. Ramene se nenaklani k sobe, ale stahuji se ksobe, ale ramena nemaji zadne bocni profilovani, takze kdyz je stahujes k sobe proti naboji, tak se naklaneji do strany, tj. spodek ramen je k sobe blize nez horejsek u naboje. Za ty penize to ale i tak udela lepsi praci nez to co koupis v CR za stejne penize.
Souhlas s ormem, mám jí taky, má svoje mouchy, ale dělal jsem na tom svoje první pletení a jde to velmi pěkně, a musím říct že alespoň na to zaplétání je mi daleko příjemnější použít ty hodinky, které moc ostatních stolic nemá.
Sto lidí, sto chutí, já ty hodinky naopak ani nenamontoval, mám je v krabičce, kdyby někdo chtěl :) já si vystačím s hrotem a mezerou
Kluci díky za postřehy. Co by mě zajímalo - když ty ramena stáhneš víc k sobě pro předí náboj, tak tam kolo pořád sedí stabilně?
Nějak jsem byl v přesvědčení, že ramena zůstanou při stažení paralelně k sobě jako u té unior. Tak si říkám, jestli při větším stažení ramen k sobě vůbec koncovky dosedají dostatečnou plochou aby se to nijak nevrklalo. Na rozdíl od té tvé to vypadá, že kolo v ramenech nesedí na ose, ale jenom koncovkách náboje. Když k tomu připočku, že je to skoro určitě plast (v materiálu píšou hliník plus ABS plast, takže cokoli co může být z plastu bude určitě z plastu), tak si přestávám být jistý…
Tak je to plast, jedna ze dvou recenzí: "The wheel hub seat is plastic! In my opinion, this is not good, and it should be written in the description! Overall, the product is a good price/quality"
Jestli z toho pohledu není lepší některá z těch ještě levnějších, jako:
https://www.aliexpress.com/item/1005010347019064.html
nebo:
https://www.aliexpress.com/item/1005010805987629.html
Normálně se těm úplně nejlevnějším věcěm na ali vyhýbám, ale u obou zůstavají obě ramena rovnoběžně a jsou celé z kovu. Akorát je blbé, že se tam zřejmě nevejde kolo i s pneumatikou. A tam modrá bude předpokládám extra fórová.
Ta prvni vypada jako lehka modifikace te co mam ja a mas pravdu, ze tam 28" rafek s MTB gumou nedam.
U těch naklápěcích ramen obecně je to pro úzké náby v pohodě, protože šikmé plochy konců ramen tlačí konce osy náby do výřezů v ramenech, takže stabilní uložení. Nevýhoda ( aspoň u té mojí) že to nepobere 29" kolo s pneumatikou. 28" treking a silniční kola v pohodě. Naopak jde centrovat i malé průměry 12, 14, 16" . Centruju na tom i motocyklová drátova kola.
Díky všem, nakonec jsem objednal tu poslední - west biking z ali. Plastové uložení překousnu pokud bude stabilní, což pokud se ten plast nebude nijak ohýbat bude. Přeci jen to mám na jedno dvě použití ročně.
Důvody proč jsem vybral zrovna tu jsou, že podle nepřesného měření z nepřesného obrázku by se tam mohlo vejít 29" kolo s 2.25" pláštěm plus to, že má ukazatele na rameni, takže na to bude o parník líp vidět než u stylu té unior hobby.
Redukce z upinaku na osy seženeš kde nebo jsou součástí?
Objednal jsem rovnou s tím redukci od toopre , takovou, jako má va-bo na fotce.
Ještě uvažuj o centrovacím pravítku, bude se hodit (šlo by vyrobit doma).
Pro hrubý vycentrování si vystačím s otočením kola ve stojanu a na preciznější doladění mám osvědčené dva hrnky na stole a veprostřed si udělat sloupeček různých podložek. Možná kdybych to dělal ještě častěji tak nad tím zauvažuji.
Já mám tohle, samodomo výroba.
Líbí se mi závěr videa u té stolice z Ali, kdy se hrot hodinek nedotýká ráfku, ale má to borec vycentrované na nulu.
Copa to, ale že to ukazují na rozmazaném parktoolu :-D
Já koupil toho Uniora. Akorát jsem si nechal udělat koncovky na pevné osy. Ty z ali jsou nepoužitelné (nejde tolik roztáhnout). Používám málo, tak je složený v krabici. Ještě jsem dokoupil pravítko , ale to není nutnost. Využil jsem i československé hodinky.