Dětské kolo 26"
Ahoj,
chci se zeptat zdejších odborníků. Mladej má na kole brzdy formule RX a kotouče formule 180/160. Chtěl bych dát jiný kotouče 160/160. Především proto že 1. pískají, 2. mezera mezi destičkami je malá a 180ku nemůžu pořádně seřídit. Jaké jsou kotouče Force pila? Nebo dát jíný s více materiálu? Chtěl bych mu tam dát levnější kotouče, že by je někdy obrzdil se nebojím.
Mezera mezi destičkami a kotoučem je daná konstrukcí brzdy. I když menší kotouč může být někdy o nějakou desetinku užší, tak stejně nakonec skončíš se stejnou mezerou jako u většího.
Zvětšit mezeru lze jedině tak, že zahodíš Formule a dáš tam Shimano brzdy.
mezera zůstane stejná, ale 180 kotouč hází více než 160, u 160 je brzda přímo na vidlice bez adaptéru . Včera jsem cvičně zkusil nahodit posmrtný XT kotouč 160mm a seřízené jsem měl na první dobrou. Asi bych to neřešil kdyby ty brzdy tak nepískaly.
Tak to je ale je prostě konkrétní kotouč více křivý. Mně se u Formul vždy seřizoval hůře 160mm kotouč. Samozřejmě ne z důvodu velikosti, ale proto, že 160mm byl u zadní brzdy a ještě to bylo na kole bez pevné osy. Takže byl větší posun desek vůči kotouči po zatížení kola. A s tou super malou mezerou to bylo někdy až v extrému, že perfektně seřízená jízda na zatíženém kole pro jízdu už vyloženě drhla o vnější desku na nezatíženém kole.
Vepředu 180mm kotouč byl v pohodě, tam se mi to nikdy tolik nekroutilo po zatížení ani ještě na vidlicích bez pevné osy.
Každopádně proti tomu Shimana s větší mezerou neřeba vůbec řešit a ty mi vždy stačí na první utažení třmenu a je to ok.
ano je trochu křivý. Nové brzdy kupovat nechci, na kolo se hodí a mají dobrou páku pro malou ruku. Dokážu seřídit i přední i když jsem dost nadával. Jen bych je rád vyměnil za nové, rovné, co nebudou pískat a na 26" kolo pro 35kg dítě je 180 vepředu zbytečná a menší kotouč bude vždy méně házet. Proto jsem se ptal na ty force kotouče jestli nedělá problém jak jsou moc "odlehčené". Dříve než je sjede tak je někde ohne, proto bych nerad kupoval něco drahého.
Hele, nejsem vůbec žádnej odborník, takže je vlastně drzost, že reaguju, ale kotouče Force "pila" a jim podobný mají na kole obě moje děcka a teď i bohyně a nový se seřizovaly na pohodu, i na rychloupínákách. Děcku či lehkému jezdci vpoho 160mm stačí, teda pokud do jeho zájmů nepatří sjíždět Klínovec ;-).
Každopádně bych zkusil s kotoučema vyměnit i desky...