Downcountry Full - 100k
Proberu to tady z klinické smrti :)) Směřuju to k rámovce, kvůli financím - mám tady v krabici fakticky druhé kolo, chybí jen ráu a tak bych ideálně přestrojil momentální BMC na nový rám a Twostroke poslal se zbytkama do světa, takže by to nevycházelo na moc extra peníze. Prodávat ty díly jednotlivě se mi moc nechce.
Našel sem Mondraker F-Podium DC RR rámovku, za relativně pěkný peníze (cca 50k) s tlumičem a příslušenstvím. Nějaký důvod proč to tady někdo ještě nezmínil?
Virtual, hezký design a celkem sympatická značka. Geo není extra progresivní aka Spur nebo Element, ale je to úplně ok :) Navíc jde dát angle headset a přiblížit to někam k 66° HA, což už je na potřeby DC/XC víc než dost. UDH to má...
Mne je F-podium take sympaticke, je to virtualek, takze pro mne taky ideal. Ale nejezdil jsem to nikdy, takze realne nemohu rict, ale urcite bych jej mel taky v seznamu.
https://flowmountainbike.com/tests/mondraker-foxy-rr-review-2023/ kdybys chtel pocist
2022 F-Podium RR není F-Podium DC RR 2023-24
tak pardon, nejak to leti moc rychle :D
Tohle je Foxy :) Ale díky!
jj nechal jsem se ovlivnit nazvem vlakna
Me porad prijde lepsi Revel z Koloshopu se SIDem a Tlumicem za 40k... kdybych si nekoupil Topfuela.. tak uz ho mam doma...
Fajn kolo, ale angle set bych tam nedaval, porad je to DC kolo a nedelal bych z toho trail. Kdyz chces lehky trail, tak lepsi koupit Tallboy, Spur nebo Izzo nebo Sparka.
Já sem na nějakých 80% rozhodnutý pro ten Mondraker :) Příjde mi to asi jako ideální rám na moje použit (pokud pominu BMC Fourstroke v nesehnatelné XL velikosti jako samotná rámovka). U každého kola co sem měl ve výběru je něco. SPURu chybí UDH, Izzo mi nesedlo designovým jazykem, Tallboy je víc trail než XC a Spark je zase dost drahý a nelíbí se mi závislost na lockoutu. Revel mne nějak vizuálně neoslovil, navíc je v pohřební černé.
To F-Podium je XLko, velikostně ideální - potřeboval bych něco delšího něž současné BMC s 460 reachem, kdy mám pocit, že mi při zatežování vidlice ve stoje chybí délka a prodlužovat to představcem nechci. Tohle je o cca 30mm delší, takže můžu v klidu mít svůj 60mm představec a pomůžu si o cca 2cm.
Jestli ti u hardtailu kterej má 460 reach bez sagu (v sagu potom víc cca 480) ti přijde málo tak bych koukal u fulla kde se to naopak zkracuje na něco co ma reach přes 480
Nebo mi neco uniká??
Modraker má reach 490, takže mám pocit, že to je právě ideální.
Rozdíl v Reachi je v sagu rozhodně pod cenťák.
Tak si opri kolo o zeď a označ si kde je grip...když si stoupnes do pedálu tak to jde celkem dost dopředu
Tady to má Nukeproof pěkně napsaný..
Reach 475 jde v sagu na 490 u ht
tomuhle bych chtel jednou rozumet, na tohle jsem uplne blbej
Vidlice se u tral HT zanori do SAGu takovych 35mm a osa toho otaceni je ve stredu zadniho kola. Tudiz celej predek vcetne hlavy klesne a lehce se tim v horizontalni rovine prodlouzi ...
diky, nj u HT to chapu, ale mel jsem namysli FULLa, pardon :D tam vtom plavu
Když máš stejý sagy, tak se nestane nic. Když je na vidlici sag menší, než na tlumiči, zmenší se úhel hlavy a zkrátí reach. A naopak.
jj diiky, ale jak dole pise TK75 < ... realita je potom klidně jina než bych rekl podle čísel :) a že mi sedí reach kratší, než jsem si myslel > tak takhle funguju taky :D jeto prekvapko, kdyz nato kolo pak sednes
No to neni tak jednoduchý - většina dnešních kol má progresivní přepákování zadní stavby = sag na tlumiči neodpovidá realnému sagu zadního kola. 25% sag na tlumiči může být klidně 35% na zadnim kole. Zároveň se často vozí trochu větší sag na tlumiči než na vidlici - protože se to pak z kopce vyrovná.
Dík za info.
No např. na mym ht je to se 140mm vidlí při sagu 25% rozdíl 12mm v Reachi. Dle měření v cadu. Takže teda přes cenťák, ale furt to má ke 2 daleko, to by musel být nějakej 160mm peklostroj se sagem 30% - tam by mi to vycházelo 21mm.
Dik za upřesnění, ale nejde jen o sag..psal ze mu přijde při jizde vestoje těch 460 statickych malo, to bych se ja asi dival na vic nez 480 nebo 490 u fulla
Ja sem rad, ze sem si timhle potvrdil, ze by Lko bylo male :) Pohraju si pak i s vyskou riditek, ktera ma 100% vliv na tu jizdu z kopcea a uvidime.
No ja jsem si už několikrát potvrdil ze realita je potom klidně jina než bych rekl podle čísel :) a že mi sedí reach kratší, než jsem si myslel
Takže výběr online je jedno velký překvapení :D
Přesně
Jo, tohle vybírání je samozřejmě vždycky malinko loterie :)) Úplně ani nesouhlasím s tím, že sednout si na to kolo ti pomůže. Právě naopak mne se na kole ne vždy ideálně sedí jen tak - až když se tomu naloží a opravdu jedeš, tak si ty věci sednou. Ale to sem měl víc na silnici, než tady.
Logiku mám spíš takovou, takže lepší větší než menší na MTB, protože radši bych si zakracoval představcem než prodlužoval.
Ono tam jde hodně i o jizdní vlastnosti - delší kolo má delší rozvor a někdy i delší zadní stavbu = je to v rychlosti stabilnější ale zase trochu méně mrštný.
kolik měříš? že se ti L zdá malé, já právě při koupi Twostroke řešil jestli XL nebude moc na 185cm, ale je to OK a asi s L bych tak spokojený nebyl, ale třeba Fourstroke má v XL reach už 500 a to by bylo pro mě moc
Moondraker tady obcas zminujeme.
Znamy vozi vetsi zdvihy od nich a spokojenost.