Hardtail - výběr ze 3 kol
Jak jsem již psal, mám 180 cm. Rám tedy L nebo M. Focus jsem zkoušel jak L, tak M, bral bych L i když prodavač říkal, že by mně víc pasovalo M. Scott jsem zkoušel jen L a bral bych jej a prodavač byl pro L. Takže mně z toho vychází L. Těžko se to srovnává, myslím pocit na kole. Takže jsem ještě vypsal údaje z geometrie.
nejdříve údaj pro Focus, vedle Scott, velikost L
Sedlová trubka 500, 480
Úhel sedlové trubky 74,5, 73,6
Délka horní trubky 629, 625
Délka hlavové trubky 130, 115
Úhel hlavové trubky 69,8, 69,5
Rozvor 1.139, 1.128
Délka řetězové vzpěry 435, 425
Stack 644, 618
Reach 450, 443
Délka představce 90, 80
Vychází mně z toho, že Focus je v dané velikosti větší. A když jsem tedy na rozmezí mezi M a L, tak jestli bych raději neměl volit Scott.
Co vy na to?
Focuse v M
Je to fakt hrana. Sedlová trubka je zavádějící...je vysoká, ale jen ta část, co leze nad horní rámovku. Já mám sedlovku vytaženou od objímky po lyžiny 20cm. Já bych pro sebe M nechtěl (o 2 cm nižší stack by mě vadil), ale je to fakt o pocitu...zvažoval sem pro sebe taky M, ale kořeni tady psali jasný L, prodejce jasný L a nakonec je to jasný L...
Když se podíváš do mého profilu, jsou tam fotky Ravena. Je tam vidět, jak vysoko mám vytažené sedlo. Na výšku mám, bez bot, 181 cm, možná 181,5 cm. To sedlo je ve výšce pro jízdu v terénu, takže při šlapání mám pokrčené nohy v kolenou. Někdy cítím, že bych potřeboval sedlo ještě více dole (např. nástup na kolo v prudkém stoupání apod.), ale to bych byl při normální jízdě již příliš dole, to se dá řešit prakticky jen teleskopickou sedlovkou. Chci tím říci, že pro jízdu na šotolince nebo asfaltu (bez vstupu do terénu) bych měl sedlo vytaženo ještě o nějaké centimetry výše, ale do terénu již výše nemohu jít. Z fotek jde vidět, že to sedlo není vytaženo vysoko a vyplývá z toho, že výška kolem 180 cm je opravdu startovací výška pro rám L nebo konečná výška pro velikost rámu M. Tak nějak to vyplývá i ze stránek výrobce Focus. Někdo tady psal, že má snad 182 cm a šel by rámu XL, ale to si nedovedu představit. Zkus se nakontaktovat na prodejce a vyzkoušej rám Raven ve velikosti M a L, vyzkoušej to na jednom místě najednou a budeš mít jasno. Je úplně jedno, zda vyzkoušíš rám Ravena 8.6, 8.7. 8.8, ty rámy jsou stejné. Pak si jen objednáš Tebou preferovanou 8.8 v již vyzkoušené velikosti. Ale mám obavu, že diskuzí zde na fóru to nemáš šanci rozlousknout.
Krásně napsaný a XL na 182 si představit taky neumím
Ano, když vidím to v profilu, já bych na této velikosti jezdit nemohl. Je to moc. Představa, že sedím pod úrovní řidítek mě děsí. Ještě košík na zeleninu pověsit na řidítka a je z toho super stroj na nákupy, ale ne jízdu v terénu.
Zkoušel jsem Raven jak L, tak M. Prodavač říkal M, mně se zdál L. A proto si myslím, že vhodný bude Scott, který ve velikosti L bude asi něco mezi Focusem L a M. Aspoň mně to tak připadá z rozměrů geometrie.
Mám 182, sedlovka je na max a představec 12 cm. S 10 cm představcem by byla ovladatelnost lepší, ale zvykl jsem si.
U tebe by šlo ještě zapracovat na předozadní poloze sedla či sedlovce s offsetem-kdybys chtěl ten představec zkrátit, ale nechtěl se napřimovat. Jinak to vypadá ideálně. To je M?
Tak tohle už je bike-forum evergreen :) Ale znovu ten hrách hodím na stěnu: předozadní pozice sedla se dělá vůči klice, k natažení posedu rozhodně neslouží.
+1 Nastavis polohu sedla a pak doladis predstavec.
A proč si myslíš, že to nezohledňuji? Focuse jsem chvíli jezdil, sedlová trubka je celkem strmá a šlape se tam hodně pod sebe, já na něm musel o pěkný kousek dozadu, jinak mi kolena chodila nepříjemně dopředu.
Každý je jiný, já zase když nemám sedlo hodně dopředu, slapu jak na rybníku na šlapadle.
Se sedlem nemůžeš hýbat kvůli délce posedu. Je to právě Elko. Jen jsem reagoval na kolegu, že si na 182 cm nedovede představit Xl rám. Tak jsem reagoval, že i takoví se najdou. Protože mně je to kolo v elku docela malé.
No, je vidět, že každý to má jinak. Já mám 182cm, představec 80, sedlovku bez offsetu, 2cm podložek pod představcem a ten otočený do plusu, rodla 760.... :-)
Jasný, pokud ti to sedí, není co řešit.
Jde vidět, že 100 lidí, 100 chutí. Já už bych z takto vysunutým sedlem v terénu bezpečně nedošlápl. Představec bych taky mohl snížit, dokonce jsem to už udělal, ale pak jsem si ho dal zase zpět, připadám si jistější při jízdě dolů a řídítka se mi nekříží s rámem. Časem je možná dolů dám, ale nejprve na Havranovi musím najet nějaké ty kilometry. Jinak je ten Raven fakt pěkný, gratuluji.
Vypsat tu hodnoty geometrie a chtít názor? Nevím, přijde mi, že chceš koupit kolo z internetu, bez vyzkoušení. Řeknu ti to asi tak. Zkoušel jsem Scott Scale M i L. Jednoduché porovnání. Horní rámovou trubku mezi nohy a hned víš. Navíc, když sem jel na velikosti M, při prudším zatáčení sem si kopal kolenama do řídítek. Mám 175 cm a Scale M je pro mě malý. Takhle se podle mě zkouší velikost rámu. Ne z údajů v katalogu. Karbonovej hardtail není moc kolo do těžkého terénu, ale spíš na svižnou jízdu. A pokud jsem "na pomezí" velikostí, na svižné svezení bych vždy raději vzal větší rám. Do terénu menší.
Tak vybírat kolo podle rozkroku je taky rada nad zlato :) Zcela upřímně, neduhy se projeví až po nějaké době, takže jestli koupit z netu, nebo se svézt na plácku před obchodem, vyjde na stejno.
Tady bych se s tebou trochu hádal. :-) Rozkrok je první věc, co vždy zkouším. To ti hodně napoví. A svezení "kolem obchodu" ještě víc. Určitě víc než fotka a údaje o geometrii v eshopu.
Tak jasně, že bouchat se v rozkroku nikdo nechce, ale nynější slopingy to pořešily. A jestli ti padne kolo do ruky jsem já zjistil až po x stech km. Nejdřív jsem byl nadšenej a až pak jsem zjistil, že to geometricky není uplně ono.
Ale já bych řekl, že geomeotrie a velikost rámu je něco jiného. Geometrie se odvíjí od toho, na jaké ježdění je kolo určeno. Teda měla by. :-) Velikost rámu je ale o velikosti jezdce. To je podle mě úplně něco jiného.
Vidíš a není :)
+1
tak když jsem tam napsal parametry geometrie, tak na co jsou ta kola určena, na jaké ježdění?
https://dolekop.com/clanek/6716-geometrie-co-jak-proc-zakladni-pojmy
https://dolekop.com/clanek/6727-peklo-s-certem-geometrie-co-je-moderni-geometrie
Tady si to můžeš trochu nastudovat :,-)
Jsou to normální XC kola, nejsou to žádné historické vykopávky, ale ani žádné superprogresivní experimentální záležitosti. Nepřemýšlej o tom tak moc, kup kolo a jezdi. Nevím co jsi za týpka, ale pokud jsi normální jezdec, nejsi člen profi týmu, jak je mnoho zdejších "mistrů světa" (omlouvám se těm, kteří chtějí skutečně jen radit), tak ti ta kola budou sloužit více než dobře. Nezapomeň, že je to hlavně o nohách a chuti jezdit.