Kolo pro dítě - full do 40t
Samo, že o tom musí trošku něco vědět, ale proč by to nemohl zkusit? Set kol může sehnat hotový. Tlumič může koupit na ebay už s naladěním L/L. Nalisovat hlavko, pressfit, tlumič, nebo ježka se dá klidně nářadím vyrobeným svépomocí, když někdo není uplně levej. "Perfektní" to ani za 40 být nemůže. Nakonec, i když to nebude "perfektní", bude to fungovat, můžou to předělat, pár stovek na tom ztratí. Ale můžou získat zkušenosti, které mají svou hodnotu.
Rám 15-16" náký výprodejový Cube v hliníku ale asi má moc velký zdvih, tak něco z těchto například Cube hledej F060 nebo čínský karbon za desítku? + náký tlumič za pětku? + náká vidle za 6-7.000 + sada kol na novatecích za pětku + čínský karbonový trubky a sedlo + 1x10 deore + gumy a je na 40.000.
Když postaví nebo koupí hotový hardtail, tak co? Bude tam mít SLXko a o chlup lepší vidlu, ušetří kilo na hmotnosti, ale kluka to kolo třeba vůbec nebude bavit. Ani z bazarového kola jsem jako kluk moc nadšený nebyl.
ale je pravda, že se mu ta stavba moc nevyplatí. Taky bych si to složil, ale když to spočítám, tak z nových dílů je to o dost dražší, než když to nechám někoho udělat.... tím spíš, že je tak limitován cenou, kdyby stavěl hliník HT, tak to ještě pochopím, ale karbon full do 40 je mimo....
No finančně se to nevyplatí. Ten Canyon Neuron za 36500 je super.
1x10 s rozsahem bídných 330% a ve váze fullu, takže minimálně 13kg, na tom bych fakt chtěl ve 13ti letech s 40kg jezdit. :)
ještě se tady pustit do diskuze o rozsahu a jsme víš kde... důležité pro dítě je, aby mu to stačilo do kopce (lehký převod) a aby tam měl lehčí gumy. Co s tím bude dělat při jízdě z kopce nad 30km/h je u dítěte celkem irelevantní.
Vim. :)
Mě 13 bylo ani ne před deseti lety a celkem živě si pamatuju jak jsem jezdil rychle z kopce moc rád. Měl jsem tehdy klasickou 3x9 22/32/44 a 11-32, takže s tim šlo celkem pohodlně šlapat 55+ (když je dostatečný sklon, neni na to potřeba téměř žádný výkon).
Aby s tim mohl jezdit pohodlně do kopce, bude potřebovat převod okolo 0,7, spíš 0,65. což pro pastorek 36 odpovídá 24 nebo 26z převodníku. A s tim dětskou kadencí s maximem cca 90rpm ušlapeš tak 27km/h. To je na kopec dolu hodně velká bída.
no 28z převodník s 42zubama vzadu by byl ideál
(jo, 55+ z kopce, právě proto je lepší jim nedávat velkou placku :-D Vědět o tom, tak bych měl infarkt)
Mně jako klukovi stačilo, když sem dostal kové kolo za 8500. (teď už je to teda utopie, s příchodem 29, kotoučů a všeho možného jsou taková kola hrozně těžká)