Výhody 29ky kola při výšce 157cm
Hodně lidí tu píše, jak je 29 neovladatelná. Čistá 27,5 se nevozí snad ani na ostrý DH, vládnou mullety - 29 vepředu a 27,5 vzadu, takže s tím problém na XC kole nebude. Geometrie už jsou vymakané i v malých velikostech. Názory o neovladatelnosti pramení z počátků 29.
Vybíral bych kolo v té nejmenší velikosti a ve výsledku, u některých značek, budeš mít stejně 27,5, ale neřešil bych to.
Mě by spíš, než velikost kol, trápila jejich hmotnost a odpružená vidlice, protože oboje bude na té Meridě děsný odpad.
Dovolím si nesouhlasit. 29 se ovládají trochu hůř než 27,5 už jen kvůli vyšší rotační hmotnosti kol. Neplatilo by to leda když bys porovnával lehká 29 karbonová kola s lehkýma bezdušovýma pláštěma a levná těžká 27,5 kola s duší a pláštěma s drátovou patkou :-P
Pokud chceš na kole blbnout, tak je 27,5 lepší. Pokud chceš jezdit rychle (tj. na čas: Strava, závody) tak je 29 lepší...
Dovolím si taky nesouhlasit ....s tvym závěrem
Je to kus od kusu.Když dobře vyberes, tak můžeš mít 29er lepší jizdne od a po zet..dokonce i v hravosti může souperit.Co se týče zapletu, tam je třeba si u 29er opravdu dát záležet (odolnost, tuhost/pruznost a vaha) ale opět to chce poslouchat svoje kolo a záplety zvažovat podle použití a vlastností sveho ramu (tuzsi nemusi byt lepší atd)
Pochopitelně to neznamená pohřbít 27.5...taky mají své kouzlo
Černá / bílá ...to nemám rad:))
No já jsem na žádný top 29 s lehoučkejma a zároveň dostatečně odolnejma zápletama ještě nejel. Ale na nějakých normálních s hliníkovejma ráfkama se mi to chování pro moje použití (blbnutí v lese) prostě nelíbilo.
Ale budoucí novej gravel bude mít nejspíš pláště 700Cx47 mm, což už je skoro 29 :-)
To pišeš jak kdyby to musel být top drahej stroj :))
Hlavně geo...základ.A u větších kol pochopitelně investovat do poradnych zapletu je hodne dulezity
Zase se 157cm pravděpodobně ty záplety zase tak moc nezatíží, takže největší problém bude ty kola roztočit, pokud budou těžký (což pravděpodobně budou), nicméně ta investice do rozumných výpletů nemusí být díky tomu tak vysoká. Navíc tohle se bude spíš projevovat ve specifických situacích, kdežto výhoda větších kol bude projevovat pro běžný jízdě. Samozřejmě ale kola jsou vždycky dobrý upgrade.
S tou váhou máte pravdu. Vážím 47kg a kolo evidentně moc nezatěžuji. Po více než 20 000 km vypadá brzdový disk stále jako nový a přední brzdovou destičku jsem měnila snad jednou.
A co jezdím? Osobně bych řekla, že žádná divočina. Asfalt se snažím jen křížit a většinu trasy strávím na turistických značkách. Takže hlína, kameňačka, asfalt, brody potoka, taková všehochuť. Když terén neodhadnu, tak se někdy přijdu i pěšky, když jsem terén nesjízdný nebo moc prudký, že to nevyjedu.
Tu přední brzdu používej víc. Je to ta důležitější, co Tě opravdu zastaví.
Jj, s tou přední brzdou je to pravda, není třeba se jí bát. Jinak jestli ti budou vyhovovat 29 nebo 27,5 kola je bohužel těžko říct. Jak je tu vidět, není na to jednotný názor :) ideálně si půjčit pár kol s oběma rozměry, chvilku jezdit kde běžné jezdíš, a pak uvidíš, co ti vyhovuje. Ale obecně není moc důvod, proč by 29 kola měly být na škodu. Je to spíš o preferencích a použití.
Takže žádný trailpark/bikepark, ale normální turistika. Tam má o 29" smysl popřemýšlet. Samože takové ty obecné rozdíly že 29 je větší tank, líp jede, ale je vyšší na nasedání/sesedání a potřebuje silnější nohy. U prudkého výjezdu je otázka, jestli chybí převody, nebo tě tvoje 26" shazuje ze sedla kvůli těžišti moc nad zadním kolem. Převody budou u všech kol podobné, ale shazování ze sedla by 29" mohla omezit díky delší zadní stavbě. Brodit se potokem na větších kolech znamená o pár centimetrů větší šanci, že nenamočíš přehazovačku nebo střed.
To co pišeš ohledne vysky stredu atd. nejspíš bylo někdy v začátcích 29er :)
Běžně ma 29er větší bb drop, takže výška středu je stejně jako u 27.5 kde je bb drop menší.
Tady příklad u Nukeproof Scout 29 verze kola a 27.5 model
Zluta 29" bb drop 70 mm a výška středu 309 mm (30.9 cm) a to je bez jezdce...po nasednuti jde jeste niz, je to v tabulce napsaný
Zelená 27.5" bb drop 50 mm (mene nez u 29 brachy) a výška středu 308 mm (30.8cm)
A aby to nebylo tak jednoduché, tak některé značky 29" kola v malých velikostech osazují 27" kolama. Tak co teď? :-)
Vzal bych klidně 27,5"
Důležitější je aby sedla geo rámu, byla dobrá vidle a lehký záplety.
To je sice pravda, ale takový kolo seženeš jak v 29", tak ve 27,5" takže se nějak rozhodnout musíš.
S tímhle rozpočtem, v téhle velikosti fakt nezažije dilema, že by těch kol bylo moc a nemohla se rozhodnout. Bude ráda, když to kolo bude mít vzduchovou vidlici a bude jí sedět geo.
Já bych už o 27,5 vůbec nepřemýšlel i u velikosti S. Její problém ale bude, že u některých značek bude i to nejmenší kolo moc velké a tam na 27,5 nemusí být blbá.
Jen mi tu řešíme velikost zápletů, ale její reálný problém je "bude mi to nejmenší kolo dobře?" - a velmi často nejspíš nebude.
ale její reálný problém je „bude mi to nejmenší kolo dobře?“ – a velmi často nejspíš nebude.
Mohl bys tohle nějak rozvést? Tazatelka má 157 cm. To fakt není liliputánka.
Rozvést to můžu když to nechápeš. "S" bude často na hraně.
Viděl jsi ty fotky, co jsem tady dal? Holka má 150 a "S" rám. To by to jiný eSko muselo být, jako standardní "M", aby to bylo velký na 157.
Všiml sis, že on píše o rámu 29" a ty o 27,5". :)
Viděl jsem fotku 140/140 kola, která mají typicky kratší sedlovou trubku kvůli teleskopům, je to cube, ty mívají kratsí horní rámovku, měla zajetý teleskop a fotka z úhlu, jo poznal jsem fakt hodně a je to hodnotná informace pro někoho, kdo shání úplně jiné kolo, od jiného výrobce a ta výška taky nesouhlasí :)
Velikost S si kupují i lidi 170 a těch 157 bývá spodní hranice i v tabulkách výrobce, takže jí to pokaždé sednout fakt nemusí. Co tam máš dál?
ok
Koukni na geo jiné značky, ve velikosti S budeš někde mezi velikostma S a M toho tvého Cuba a bude to zároveň to nejmenší, co ta značka nabízí.
Když to kupuje někdo menší, kdo s tím jezdí na kolech co tam jsou, tak bych ja asi zvazil 27.5 ... v shit provedeni budou nejspis lehčí a pevnější než shit 29 kola ;))