sdílená objednávka EIE carbon
V posledních objednávkách převažuje volba silničních a gravel ráfků EIE bez montážních děr pro niple (u MTB zatím nenabízejí).
Výhody - bezchybná těsnost pro bezduše a nemusí se dávat páska pro bezduše ani duše. Takže i hmotnostní úspora, která kompenzuje doporučované těžší mosazné niple (+ 20 g na jedno kolo oproti hliníkovým).
V kombinaci s mosazí je menší pravděpodobnost servisních zásahů do kol, která přijdou už zapletená z fabriky. Když už, postup výměny niple je jednoduchý - magnet a konec drátu našroubovaný v niplu:
https://www.zonerama.com/napohodubiketeam/Photo/7683617/287562681
hmotnostní úspora... No on ten neodvrtanej karbon taky něco váží.
Asi méně než vrstva pásky ale. Mě se to docela líbí ale nepřemýšlel jsem nad tím kvůli jednoduchosti výměny drátů. Nicméně pokud mi další ráfky vydrží zas 3 sezóny bez údržby, možná by to nebyl špatný nápad..
Jak budou ty neděrované ráfky i na MTB, tak budu myslím další objednatel. Už to tu chvilku sleduju...
...zeptám se Ti, jestli je možno ;-)
Budu rád. Mám carbon HT, představa jsou DT350 straight pull, ořech Microspline, dráty-tady tápu....měl sem CN aerospoke, ale spíš CX ray...
díky
Při jejich cenách zápletu určitě CX Ray. Nemá smysl nedat tam to nejlepší.
DT350 2021 s rohatkou 36T ideální poměr cena/kvalita - oproti skoro 2x dražším DT 240s EXP (1.400 g) při totožné konfiguraci (ráfky, dráty, niple) jen 40 gramů navíc.
...ale osobně stavím vše na 240s, protože to jsou na mou váhu nesmrtelné náboje s nerez ložisky. Některá kola na bajku i silnici mám už 4-6 let a jen občas sundám koncovky a dám novou vazelínu. Takže mi těch cca 5.000 Kč navíc není líto.
No ty nové verze s EXP verzí rohatky té spolehlivé pověsti daly docela na frak.
To je pravda. Mám na silnici od jara a zatím OK. Údajně problémy souvisejí s MTB použitím a typem maziva.
vymluva, respektive stejna jako u jinych co maji temto system. Konstrukcne to bude nachylnejsi na servis o dost vic vzdycky :/ za 20gr uspory to fakt stoji
EXP mám teď na biku, ale zatím na tom nemám skoro nic najeteho. Mam nepostizenou serii, tak uvidim... uplne jsem to nezkoumal, ale prijde mi, ze by to snad mohlo jit prehodin na starou verzi, kdyz by byl problem.
Teď mám DT X1900koupené s kolem. Vrzalo ložisko na straně kazety. Bordel mezi koncovkou a ložiskem a suché kuličky ložiska, po cca 2200kilometrech. Rozborka celkem v pohodě. Ale DT350 je pro mě dostatečné. Zase tak drahé kolo nemám (Focus Raven 8.7), ale kola jsou základ a věk mám na to, udělat si radost:-)
Jaky je teda hlavni rozdil 240 vs 350?? V pouzitych loziscich?? 180 uz je keramika pokud se nepletu..diky
U aktuálních modelů má 240 a 180 novou verzi volnoběžky Ratchet EXP, 350 má osvědčenou klasickou se dvěma pohyblivýma zubatkama. 240 má také trošku lehčí tělo a osu náboje.
U starších verzí se to lišilo počtem záběrových bodů, zubatka v 350 má 18, ve 240 bylo 36 a v 180 bylo 54. Ale to se dá ve všech vyměnit.
A je Swissmade snad pořad ještě
Swissmade a stejně ten EXP zlobí...
EXP nezlobí, zlobí série se špatnou povrchovou úpravou...
:)))
Vice info pls?
Vyplnil jsem formulář, bo mám taky tu serii a z DT přišel akorát mail o přijetí a pak už nic. Docela na to *****... :-(
Z toho sem pochopil, že to mají z bláta. Nebo se nepovedla nějaká povrchovka alá tvrdokov?
Zrovna u DT Swiss mě to překvapuje...
Takže pokud to správně chápu, EXP s jednou rohatkou napevno je citlivější na dosavadní povrchovou úpravu rohatek, která byla dostačující pro verzi se samostatnými rohatkami se dvěma pružinkami.
EXP má jen jednu pružinku a hrozí rychlejší opotřebení rohatek. Řešením je záruční výměna rohatek za nové s lepší povrchovkou... je to tak?
Tak nějak.
jo tak nějak, a jestli je to technologická chyba, nebo DT šetřilo a zkusilo něco levnější asi nikdo nezjistí :(
Nedávno sem si koupil nové náboje DT swiss EXP 240. Současná série je už OK?
pokud máš v třímístném kódu náboje (před písmeny DTP) uprostřed 1 místo 0, tak už je to nová série.
Ok díky. Až budu doma tak se na to kouknu.
Potenciálně to ale bude náchylnější na MTB než na silnici, tak jako u všech komponent. Aspoň co jsem se dočetl různě po fórech.
Tak tam mám toto. By to mělo byt vpoho že?
číslo fpohodě je, nad tím "lisovanim" lozisek by jeden zaplakal...
CO to sakra je s tim ložiskem?
Kvalita DT Swiss ne? Co se ti nezdá :)))
Jsou úplně nový.
to je novy naboj? to lozisko je uplne doprasene, to pujde do haje hodne rychle...
Jsou nový. Mám to reklamovat?
Samozrejme, ten naboj je totalne zniceny. Prijde mi ze je ohlodane nejen lozisko vcetne kryti, ale i telo naby a osa...
+1
A já myslel, že to jsou kapky nějaké průhledné vazelíny :)
jeste by nam to mohl pro jistotu jednou vyfotit lepe, vazelina by to taky mohla byt, ale to uz snad majitel pozna :-)
Tu mám ještě lepší foto.
prosím tě rozetři tu vazelínu v kapkách, ať to tu nestraší :-)
doufám, že to je ona
Nejsem teď doma, ale vypadá to že kde je vazelína tak to je Ok. Ale ten velký výřez už není moc dobrý.
to vypadá na mazivo - rozetři to prstem a pak vyfoť znovu
a ten vyrez na ose je taky vazelina, nebo nejaky novy upgrade?
:) to je průser no. Stejně to musím reklamovat tak už to moc nehraje roli kolik těch výřezu tam je.
Tak konec poplachu, to jsou bobky vazelíny. :-)
Cvičný poplach plašanů ukončen :)
Taky jsem myslel, že kapky... ale při bližším pohledu... hrůza
Tak to je hustý. Ložisko jak kdyby ho tam lisovali couvajícim tankem.
Samozřejmě.
Ok díky, jak budu doma tak vám to ještě nafotím víc detailně.
Tak u ložisek je vše vpoho, vazelína to tak zmatla. Ale ta ukousnuta osa (na obou stranách) už není tedy úplně ok.
No jdu to napsat a nafotit Němcům (bike-discount) tak uvidíme jak se k tomu vyjádří.
Vydrž chvilku... jdu vyndat přední kolo a mrknu, jestli to tak má být ;-)
konec paniky :-)
díky moc, že si se koukl. Máš u mě pivo.
Zajímavé, že MTB verze záhryz nemá.
To je radiál na rafkovou brzdu, to mtb verzi nemá.
Tipuju, že bez toho výhryzu tam špice nejde zevnitř strčit pod úhlem.
Jo, to bude ono.
starší verze nemá výřez a pro zasunutí drátu je třeba vyklepnout osu (ložiska) což je trochu složitější.
Jako vážně?
ta osa nevypadá na poškození, takže bych nepanikařil
tvl po dnešní diskuzi tady spadly akcie DT Swiss minimálně o 30 procent a teď zas letí nahoru
hmm zajímavý :) by mě zajímalo na co je dobrý ta vykousnuta osa.
Aby mohli mravenci volnou cestu…
jednoduší vyndání drátů.
No tvl, právě špekuluju nad novejma zápletama na bika a 240ky jsem měl jako vážnýho kandidáta na zadní nábu...jestli je to přímo z výroby a n***** to někdo v rámci dodavatelského řetězce, tak to snad vezmu raději Novatec:-)
dej tam stare 240 nebo 350 a budes vpohode...
Chci boost, 32 drátů, microspline, CL - v této konfiguraci jsem starší 240ky nenašel a 350ky když koupím MS ořech ( přímo s MS nedostupný ), tak jsem téměř na ceně 240ky:-(
mám jeden funglnový CL 32 boost bez ořechu navíc, když tak SZ, třeba se nějak domluvíme :-)
350, nebo 240?
350
Ok, jakmile to nějak rozlousknu, tak bych se když tak ozval
Takhle určitě nevypadá každá nába EXP, moje je ready... prostě selhání lidského faktoru nebo výstupní kontroly
No, ono to vypadá, podle nových fotek, že to asi bude v pohodě:-)
tady
Takže stará ne?
to je screen z toho DT odkazu
jaka bude serie na novych objednavkach ? tusis Tome ?
to netuším... 240 tam myslím byly jen jedny... ale dá se zjistit
Takže veškeré zásoby 240s v EIE už nové série ;-)
ja tam mam u tebe objednane 350tky ;)
těch se problém s rohatkami vůbec netýká, mají dvě samostatně
možný problém jen první série 180 a 240 EXP
To ti takhle soudruzi v Číně všechno nafotí na přání?
přesně tak ;-) info na počkání
pecka! supr přístup
ať to soudruhům a souškám dlouho vydrží
další ráfky beru od tebe :-)
co bys tak doporučil na en/dh cca i30 co nejtužší
https://www.eiecarbon.com/goods/details/S29C30D20
tyhle v odolnější verzi
možná stačí zadek DH, předek EN
Ta "origo" kola od spešlu jsem měl v ruce a na to, kolik to má drátů a kolik to váží je to neskutečné!
To víš, kšeft je kšeft a někdo si ho ještě váží... ;o)
Tak snad takhle budou fungovat i třeba za 1/2 roku v případě problémů
Jinak už jsem měl ty své EXP rozdělané - kontrola ložisek.
Uvnitř vše po 3 měsících provozu čisté, rohatky vizuálně OK. Vazelínu jsem nahradil hustším olejem na řetěz do mokra.
Teď to má s rohatkou 36T zvuk jako 54T. Na cyklostezce se hodí, zvonek netřeba :-)
to není dobrý nápad - mě ten stejný dost bolel, určitě na rohatky jen originál co DT předepisuje
Díky za upozornění, není nad osobní zkušenosti. Dám tam zas originál raději...
Já mám 54t, plácám tam co je zrovna po ruce (motorex 2000, PM600, na zimu fox fluid nebo podobně hustý olej) a po dvou letech mtb prasení jsou vizuálně jako nové, nějakých 450h provozu.
Je fakt, že jsem roky používal zelenou nebo bílou vazelinu Motorex a dodnes všechny náby DT 240s jedou s původními ložisky i rohatkami, některé už skoro 10 let.
existuje riziko slepení rohatek a následné protočení. mě se přesně tohle stalo v kompresy kdy sem si potočil kliky na záběr a následně při záběru do kopce to prošlápl, nic příjemného jdeš přes řídítka.
Na nettu toho něco najdeš.
Pár DT náb kde k tomu došlo sem za ty roky servisně taky řešil - vždy neoriginál mazivo
Takhle se mi právě protočila EXP nába z vadné série s orgo namazáním. :-( Zatím se to stalo jen jednou.
No né každá inovace je k lepšímu...
Přesně tohle se mi taky stalo, postupně častěji, mazivo origo, nakonec se rohatky tak přilepily, že nezabíraly a volal jsem odvoz. Po vyčištění a novém mazivu zatím ok, ale mám najeto málo. Série asi taky první, ještě mrknu na číslo.
Na včerejší dotaz ohledně napletení ráfků bez děr Pretty vytvořila a nahrála video na youtube:
Co se týče MTB ráfků bez děr, tam jsou bohužel limitovaní výškou ráfku. Nipl s koncem drátu má okolo 30 mm a do ráfků vysokých okolo 20 mm, což je většina MTB modelů, to prostě dírou pro ventilek nevejde.
Niple by musely mít dle jejich zaplétače jen 8 mm, což je už velký atyp s obtížnou servisovatelností zvenku.
To je krásný jaký tam máš s nimi vztahy.
...jo dobrý, šest večer, pro dnešek padla, zrovna jede domů :-)
tohle uz je trosku divny :D
...divný je, že my tu klepem kosu a oni tam mají v sedm večer pořád skoro třicet :-)
Tak to je hustý :)))
tvl :-) máte vztah :-)
chachacha, ještě že je to tak daleko
Prostě ráda komunikuje a s tím já nemám problém ;-)
není to kluk? :D
,,Ty seš úplně retardovaná, ale úplně. A já sem úplně nahej, ale úplně!”
Vypadá jako holka ;-)
ale to bylo první, co mě napadlo... :-)
A naplest gravelovy rafek je blbost? Na XC kolo do zadneho tezkeho terenu by to nemel byt problem, ne?
Tohle by asi šlo, i vnitřní šířka OK a 380 g s rezervou na XC:
Pokud máš teda MTB ráfek bez děr jako prioritu č. 1, ale asi víš, proč to tak chceš... když vezmeš o chlup dražší top ráfek a dáš tam pásku, váhově budeš pořád níž a pevnostně o něco líp... na bajk nefoukáš 7 barů, aby Ti to někde kolem pásky utíkalo jak na silnici...
Není to priorita, to určo ne, jen mě to přijde jako dobrá vychytávka.
Už slyším tu smršť nadávek, když z niplu vyšroubuje ten kousek drátku pro zavedení niplu a omylem mu niple zapadne do ráfku :-D
klucí už asi mají grif