Mazání řetězu parafínem
Viskuju od lonskyho kvetna, cca 7500 km silnice, zimak, festka. Za me super. Na jednici mam 4 retezy se spojkama ktere prohazuju po 500-800km, a cca jednu za 6 nedel je vsecky hodim do vosku. Retez i zuby zustavaj naprosto cisty.
Pracne bylo prvni vycisteni od predchozich oleju, resp.pak od maziva z vyroby (campa), 2 x smes benzin s petrolejem. Jako kdyz jsme videl co vsechno se vyplachlo zevnitr relativne cistyho olejovanyho retezu (Morgan Blue)- cerna smes s vrstvou pisku na dne- tak uz se k tomu nevratim. Ale hlavne, po prvnim vycisteni uz neni treba znova vypirat, prach se v tom nedrzi a roztavenej vosk zaroven pusobi jako cistici medium. Kdyz uz mi pripada moc spinavej, tak dam novy vosk, zatim nejaky recyklovany svicky.
Ve finale min prace nez klasicky mazani: vosk rozehreju v plechovce od kociciho zradla, retez otru zvenku hadrem od pripadnyho prachu, hodim do plechovky, pomicham, vytahnu dratem a dukladne! vytru do ssavyho hadru, ulozim do krabicek (jo mam na ne znacky z krouzku na klice a provrtany centovy mince, na ktery dam i spojku a se kteryma to i voskuju). Zbytek vosku sleju do plastovy krabicky na priste. Prochazi mi to doma v kuchyni. Prehazovani retezu je uz cista prace na par minut.
Za tepla to funguje o dost lip nez v zime, v zime kdyz je mokro a bordel to tocim uz po 200-300km.
Nove voskovany retez a retez po vymene,bez cisteni celou dobu.
JJ Chorus je na voskování dobrej, nemá žádný dírky :)
Chlapi,nikdy jsem vosk nepouzil,ale aplikujete na novy retez hned bez ocisteni,tak jak jej koupite,nebo jej nejak extra odmastite? Pocitam ze kdo voskuje tak nekupuje nejlevnejsi retezy a jsou to po vetsine silnicni retezy.
Samozrejme ze se to musi odmastit. A to dost dukladne.
Tak tady spousta odborniku taky tvrdi ze jedine poradne mazivo na retez je to z vyroby. Ja jsem se ho vzdy zbavoval a pak namazl. U te konzervacni sracky z vyroby me sralo ze strasne lepi bordel a zasere se komplet vse a pak to vrze skripe a tak vosk mi prijde ok,ohledne lepeni bordelu.
Při posledním voskování jsem důkladné odmaštění vynechal a mrskl jsem nové řetězy do voskové lázně. Zatím jsem nepozoroval nic negativního.
Než se prvně namočí řetěz do tekutého vosku, musí se pořádně odmastit a je jedno jestli je nový nebo jetý. To samé platí o převodnících, kazetě a kladkách. Vše musí být zbaveno mastnoty z původního mazání. Při domazávání pak někdo jen rozpojí řetěz a dá do vosku, někdo ho opět vyčistí - záleží čím si řetěz prošel.
A co používáte na odmaštění? Na videích používají mineral spirit a alcohol, ale tak nějak nevím, jaký je mezi tím rozdíl a u nás jsem našel jen technický líh.
Plánuji nový řetěz vyvařit v parafínu a poté během roku používat Squirt. Snad to bude fungovat
Treba toto Nastrikam, otru, nastrikam, otru a hodim do vosku.
To už je asi docela jedno. Pro hrubé očištění cyklostar, muc off, autošampon... Pro dočištění a odmaštění čistič brzd, isopropyl, aceton, toluen, technickej benzín...
Vyvařím a proštěrchám ve starým plechovým hrnku s kapkou gelu do myčky. Ten má výhodu že nepění. 2x s gelem + 1x máchání bez gelu. Teď přes zimu to dělám doma v kuchyni na indukci, kdy si pod ten hrnek ještě strčím papír, kdyby mi to odkáplo vedle. Když ten řetěz vytáhnu z vařící vody, otřu a pověsím, tak jak je ještě horký, tak během pár minut uschne.
Jsem si take rikal ze jiz je suchy a malem jsem musel zdrnout kdyz jsem ho posleze strcil do horkeho vosku ;)
Jo vosk a pak Squirt bude fungovat. Jen dle referencí, ten Squirt zanechává na převodnících a kazetě zbytky maziva. Ale to je drobnost. Jinak já používám technický benzín na odmaštění.
Ředidlo a technický benzín.
Mineral spirit rikaj redidlu. Neptej se me jakymu. Imho technickej benzin je ok.
Pred prvni aplikaci parafinu pisou technicky benzin a nasledne isopropylalkohol (nekolik cerstvych lazni po sobe), technicky benzin nechava rezidua. S tim mohu souhlasit, napr pred lakovanim je jen technicky benzin nanic. Jak budou fungovat vodne roztoky nevim, zeptal bych se lakyrnika. V kazdem pripade dokonale odmasteni vcetne vnitrnich cepu pred prvni aplikaci je nutnost, jinak vosk ke kovu neprilne. Po*****ni stetcem, at jiz namocenym v cemkoliv, jako bylo na prvnim videu, je zcela nedostatecne. Dale v tomto ohledu nezamenovat polotekute vosky aplikovane kapanim atp s namacenim do roztaveneho parafinu. U polotekutych vosku neni priprava az tak kriticka.
No ja to machal v petroleji a vosk prilnul jako hovno do vibramu. Mi teda pripada roztavenej vosk jako nepolarni kapalina s benzinem etc dobre misitelna. Bezky pred parafinovanim taky nejsou potreba odmastit.
Tak jsem to teď aplikoval. Odmastil v benzinové lázni a pak ještě 2x v IPe. Rozpustil svíčky a s ponořeným řetězem jsem hýbal dokud vycházely bublinky z čepů. Po zchladnutí byl řetěz tuhý tak jsem ho rozhýbal a šupinky vosku ofoukal kompresorem a potom i na kole. Nebo to nějak utíráte? Jsem zvědavý na tu výdrž. Udělal jsem tak ještě druhý řetěz na budoucí výměnu.
Při následném máčení v parafínu se to teda už nijak nečistí? Jenom vložit znovu do lázně?
Díky
Ja treba retezy necham jen okapat od vosku a vrznu na kolo. Prebytky opadaj po prvnich par km. Pred dalsim voskovanim retez striknu odmastovacem na brzdy a otru hadrem.
Ja ho dukladne za horka vytru do hadru. Pri dalsim voskovani ho jen protahnu hadrem, kdyz je na nem nejaky bordel z deste.
Nasel jsem US vyrobce specialnich vosku na retez, vypada to celkove propracovane a odmasteni retezu provadi jen technickym benzinem a alkoholem.
Manual k voskovani https://moltenspeedwax.com/pages/waxing-your-chain
Prvni cisteni retezu https://m.youtube.com/watch?v=lI0tZqIpguk , u zavodniho cistit pokazde, treninkove opakovane jen nahrubo.
Nevite nekdo, kde sehnat jemny praskovy teflon? Molyka neni problem, ale teflon jen po tunach...
Návod pěknej, vosk asi bude taky nějaký speciální, podle toho jak se v tom videu odlamuje, ale připadá mi, že to popírá původní podstatu voskování, totiž namazat řetěz s trochu větší pracností, ale nulovými náklady. Pro mě je taky pozitivní určitý ekologický aspekt, kdy si na čištění opravdu vystačím s horkou vodou a pár kapkami prostředku do myčky. Představa, že bych spotřeboval na čištění půl litru ředidla se mi moc nelíbí.
Včera jsem pod vlivem tohoto vlákna strávil romantický večer při svíčkách (sebral jsem ženě nedopalky, tuším IKEA HEMSJÖ), rozpustil je v plechové misce a vymáchal v ní vyčištěný řetěz. Dnes jsem s ním ujel cca 40 km v dešti, takže na hodnocení je brzo, každopádně zatím nechrastí a ani nešpiní.
Myslenka je takova, ze mam doma nekolik retezu, ktere voskuji naraz a menim dle potreby, coz zvysuje zivotnost cele retezove sestavy. Pri obnoveni vosku staci hrube cisteni bez redidla, jen u zavodnich retezu doporucuji udelat maximum vzdy. Tim by mela byt pracnost mirne vyssi az srovnatelna s klasickym mazanim a pranim. Zatim mi parafin vychazi mnohem lepe za sucha, pricemz udajne castecne vymezi vule vybehaneho retezu. Cena za Molten je dost vysoka, proto shanim praskovy teflon v malem mnozstvi.
Squirt vypada idealne pro zimaka a na mokru.
Takže jsem si přečetl tohle to téma vlákno a vůbec tomu nerozumím. To si mám na řetěz mazat vosk ze svíčki? A ještě také tady mluvíte o parafínu. Jaký je v tom rozdíl? A vlastně vůbec nerozumím, proč to funguje. Ptal jsem se v servisu a nikdy mi vosk neporadily :-(
Jak to maji podlozeno nevim. O nepolarni a tudiz v uhlovodicich rozpustnou latku se jedna. Muj odhad je, ze parafin vytvari na povrchu kovu, kde dochazi k miseni a mechanicke vazbe ke kovu, mekci, cili snadneji odtrhnutelnou vrstvu. Nebylo by od veci prakticke srovnani za stejnych podminek, zda ma dokonale odmasteni vyznam.
Ehm, řeší se tu stále ještě mazání řetězů, nebo už se přešlo ke konstrukci raketoplánů?
Resi se jak odmastovat a jestli je nejbeznejsi metoda nejvhodnejsi.
Problematiku je nutné prodiskutovati do detailu! :)
Nasel jsem podrobny postup od vyrobce vosku pro mazani retezu, viz vyse. Bez reseni detailu bych se k tomu dopracoval tezko, nebo mnohem pozdeji.
No ono stejne jde jen o to prvni voskovani. Kdyztak proste podruhe prevoskujes po kratsim intervalu.
Presne, jinak i vyrobce vosku na mazani retezu doporucuje jen benzin a nasledne alkohol (ethyl). Ale zivotnost retezu me nadchla. Vice nez dvojnasobek ve srovnani s oleji podle testu pri obnove po 400 km.
To znamena, ze mi po navoskovani vydrzi retez 20k a vlastne kdyz jsem ted koupil lepsi, tak spis 30k? K tomu bych byl skepticky i s moji musi vahou a frekvencnim slapanim. Vyhodu cisteho retezu bych ale zvazil.
To nemohu posoudit, ale zda se, ze je to mozne, zalezi na udrzbe predchoziho retezu, cistote provozu, slapani nakulato, krizeni retezu atd, jiste vis sam. Najezdy pres 20 k km jsem ale v diskusich zaznamenal.
Nejvetsi vliv na vydrz retezu ma jakou kdo a jak pouziva merku...
Přesně.
Na tom neco bude, navic kazdy toci jinak, takze vysledky budou take jine. Proto jako jedine relevantni srovnani vidim nezavisle laboratorni testy, kde odpada i chyba mereni.
Smysl jezdeni 20K na jeden retez mi docela unika, kdyz 11sp Sram stoji 250. U kola, ktery ma super fungovat se musi dily menit casteji a musi se na tom obecne delat mnohem vic. Na nejaky dojizdeci jednoduchy bezudrzbovy stroj ma tohle lepsi vyuziti.
Pro zavodni ucely zase usetri par W ztraty. Pokud by ale bylo razeni zdlouhave, nemusi to byt celkove prinos. Chce to vyzkouset.
Mozna to nebylo poznat, ale to byla moje pointa. Delsi vydrz retezu uplne nehledam - s beznym shimano 11 sp retezem, co tam byl z prodejny, jsem najel tech 10k. Opotrebeni tesne pod hranici unosnosti, merene srovnanim s novym retezem. Ted jsem si koupil lepsi retez (KMC SL), ktery byl sice dost drazsi nez Tvuj Sram (1000), ale uplne me to financne nepolozi, kdyz mi vydrzi rok.
10 000 na retez tak to jo. :)
vč převodníku, kazety ... :D
Diky za obavy o stav meho pohonu. Pokud vas to zajima, muzu vyfotit.
Doplnujici info - jezdim silnici a jen kdyz je hezky. Jsem hubeny. Na starem kole jsem menil kazetu po 23k a trech retezich, pricemz udrzbe jsem se zacinal ucit postupne (tj ze zacatku zadna a prvni retez mi menili v servisu po 4.5k).
Na kazetě mám 63tis km - Chorus 10, řetěz měním po 5-6tis při rozměru daném 132,6mm. Jestli ti Shimano vydrží při prodloužení 0,5% 10tis km tak to rovnou pošli do knihy rekordů :) Ne fakt vážně to jsou hodnoty snů a myslím si, že ani ta Campa to nedá.
Kazeta by taky mohla myslim na starem kole vydrzet dele (shimano 10 sp, 105, 5700). Ale ze zacatku jsem retez moc nemazal, kolo necistil a posledni retez na ni dojel az trochu moc. O retez na novem kole (shimano ultegra 6800, kazeta 105) jsem se staral trochu lepe - ale jen mazani a pracka retezu, nesundaval jsem. Zmokl jsem tak trikrat za tu dobu. Na zmereni retezu mam sice merku, ale tady jsem si precetl, ze je to nespolehlive, tak jsem porovnal s novym retezem po sundani. Pul clanku oproti novemu. Nerikam, ze je to presne mereni, nasazovat zpet jsem ho ale uz nechtel (bez quick linku), srovnal jsem jen abych mel jistotu, ze nevyhazuji dobry retez. Od toho KMC ocekavam alespon stejnou vydrz.
Nechtel jsem se tu ale chvalit, jak dlouho mi vydrzi retez. Jen mi prodlouzeni delky zivota retezu neprijde jako hlavni prinos, spis ta cistota. Na kole mi odchazi nejcasteji cvrk, asi malo slapu :D
Zázrak kouzelníku.
?
Trochu OT, ale jakou spojku použít na Campa řetězy? Nebo je to fuk?
asi jo, pouzivam Sram.
Ještě bych dodal, že v zimě je problém hlavně se solí. Voskovaný řetěz daleko více koroduje než naolejovaný. Snažím se to trochu mírnit ofouknutím stlačeným vzduchem.
Na zimaka to bude chtit v kombinaci s parafinem nejspise korozivzforny retez. Otazka jak dlouho vydrzi na soli.
Řetěz vypadá v pohodě, jen ten povrch spojky je orezlý. Řešení - řetěz ve vosku a spojku pak navíc ještě přetřít olejem. Nesledoval jsem celé video, ale skoro bych vsadil na to, že řetěz je dobře navoskován, zatímco na spojku se zapomnělo :)
A taky bych si tipnul, že "konvenčně" mazaný řetěz bude při provozu v soli "reznout" úplně stejně, ne-li více - ten parafín/vosk (při celokoupeli) trochu ochrání i články z boku, zatímco konvečně se mažou jen vnitřky spojů - řetěz je teoreticky míň chráněný proti rzi (pokud vycházím z toho, že počáteční stav u obou bude úplně bez lubrikantu - odstraní se i mazivo, čím napouští výrobce řetězy při výrobě).
Rika, ze clanek je z jineho retezu, nechce se mi to poustet znovu, ale predpokladam, ze stejne voskovany, viz prispevek Millmata.
Na sul mi zatim fungoval jen tezko smyvatelny, cili vysoce lepivy olej, korozivzdorne retezy jsem zatim nezkousel.
poslední komentář: 28. 8. 2026 o 10:15