Noční stopa Valachy: zázraky na technickém sněhu

V sobotu 3. 2. ve Velkých Karlovicích proběhl první ze série závodů Valachy Tour, ale protože počasí běžkařům rozhodně nepřeje, nebylo to s jeho konáním jen tak…

Běžkovali jste někdy na technickém sněhu? Já ne a premiéra proběhla hned “naostro”, na závodech. Abych to trošku uvedla: běžky mám od mala ráda, ale jsem vlastně samouk, hobík, který se rád projede, když to jde. Loni jsem vyrazila na své první běžkařské závody, Noční stopu Valachy a líbilo se mi to moc - sněhu ten den napadlo víc než bylo potřeba, takže se trať zkrátila a zjednodušila - jezdilo se jen v Karlovicích po okruzích na loukách. Ty rovinky mám ráda. Navíc po tmě, s čelovkami, super zážitek.

Noční stopa ValachyNoční stopa Valachy 2024

Letos je to ale zatím se sněhem bída, takže jak se termín závodů blížil, bylo čím dál jasnější, že to naplánovaným způsobem nepůjde. Nakonec, v pondělí před sobotními závody, přišla zpráva od organizátorů, že Noční stopa bude: v biatlonové aréně na vysněženém ani ne kilometrovém okruhu se pojedou 4 kola. Tak jo, říkám si, to bude zážitek. A taky že byl.

Noční stopa Valachy

Nepřízeň počasí (sněhová bída), změna podmínek (jelo se za světla, ne s čelovkami) a trati (původně byla plánována dlouhá a krátká) se sice podepsala na závodnické účasti, ale i tak se na start postavila hromada odvážlivců. Na Valachy Tour můžete často potkat i nějakou sportovní hvězdu, třeba Jaroslava Kulhavého nebo Petra Vabrouška. A nebylo tomu jinak ani tady - s jedničkou na trať vyrážela trojnásobná olympionička Eva Vrabcová Nývltová. Super mít takové jméno v kategorii (samozřejmě pokud nemáte medailové ambice).

Noční stopa ValachyNoční stopa Valachy 2024

A co trať a sníh? V první řadě: respekt organizátorům, že do toho šli. Nahustit závody na takhle malý prostor, který k tomu vůbec není určen, je výkon. Trať byla nakonec i docela členitá a tak moje první zkušenost s technickým sněhem byla opravdu naostro. Ukázalo se, že se na tom dá jet vlastně jen soupaž. A to mi moc nejde. Navíc mi organizátoři chtěli udělat radost a dostala jsem nízké startovní číslo, takže mě na trať vypustili mezi největšími střelci. A to už bylo horší. Trošku jsem se jim tam plantala a vzhledem k tomu, že trať byla obsypaná fanoušky, hecovalo mě to tvářit se jako opravdový závodník v běžeckém lyžování a o tu soupaž se snažit pořád (abych nejela na turistu, že…).

Ze závodů se tak stává rodinná akce, kterou si užijí všichni.
Když na mě po prvním okruhu hodinky řvaly, že mám tep 200, říkala jsem si, že to takhle asi nepůjde. Navíc s přibývajícím počtem závodníků stopa mizela, kritické zatáčky na rovině se proměňovaly v hlubokou oranici a ještě kritičtější zatáčka po sjezdíku z kopce pro změnu tvrdla a ledovatěla, takže jsem ji projížděla se smrtí v očích. I na ten turistický stříďák nakonec došlo, aspoň tam, kde na mě nebylo tolik vidět.


Po čtyřech kolech jsem byla opravdu ráda, že jsem v cíli a na krku se mi houpe perníková medaile. Bylo to krátké a hooodně intenzivní. A podle pohledu na ostatní to tak měli všichni. Každopádně: atmosféra na jedničku a následný přesun na hotel Galík, večeře, vyhlašování výsledků a tombola byly třešničkou na dortu.

Noční stopa Valachy reportáž

A ti, co mi (o parník) ujeli? Vítězem se stal obhájce loňského zlata Viktor Novotný v čase 8:08 před druhým Martinem Šírem a třetím Radimem Srnským. Mezi ženami byla první s časem 9:59 Eva Vrabcová Nývltová, druhá mezi ženami byla Monika Kučerová, třetí Monika Kadlecová.

Noční stopa Valachy
Co máme ale na Valachy Tour rádi a co dělá ze všech závodů výjimečnou akci, je fakt, že se tady kloubí jak závody pro děti všech věkových kategorií, tak pro dospěláky-hobíky i opravdové závodníky. Ze závodů se tak stává rodinná akce, kterou si užijí všichni. A u Noční stopy to nebylo jinak. Dokonce se letos na start postavilo víc dětí než dospělých a vypadalo to, že dětem trať a umělý sníh vůbec nedělal problém. Respekt malým závodníkům, běžky nejsou úplně jednoduchá disciplína.

Noční stopa Valachy

Noční stopa Valachy byla ale jen začátkem série DATART Valachy tour, která pokračuje v červnu triatlonovým závodem Valachy Man (včetně kategorie XTERRA zařazené do Evropského poháru) u vodní nádrže Bystřička. V září bude následovat maraton horských kol Bike Valachy na Bílé a v říjnu závod Běhej Valachy opět ve Velkých Karlovicích. Součástí jsou vždy i závody Franz Josef Kaiser Dětské Valachy tour, v níž se stejně jako u dospělých sčítají dětem body za umístění a na závěr jsou vyhlašování absolutní vítězové i nejúspěšnější dětské týmy.

Potkáme se na startu!
Zdroj fotografií: DATART Valachy Tour, archiv autorky
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
ZuzaChol 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Můj první Skialp závod

Můj první Skialp závod

Ve světě závodní cyklistiky se pohybuji již pěknou řádku let, ale postavit se na start skialpinistického závodu byla pro mě velká výzva.
Noční stopa Valachy i přes nedostatek sněhu bude: přesune se do biatlonové arény

Noční stopa Valachy i přes nedostatek sněhu bude: přesune se do biatlonové arény

Běžkařský závod Noční stopa Valachy, který byl kvůli nedostatku přírodního sněhu málem zrušen, se nakonec v sobotu 3. února ve Velkých Karlovicích přece jen uskuteční. Díky nabídce místního biatlonového klubu a obce Velké Karlovice se pro tentokrát přesune do karlovického biatlonového areálu s uměle zasněžovaným okruhem.
Skitouring jako alternativa zimního pohybu k cyklistice

Skitouring jako alternativa zimního pohybu k cyklistice

Pokud bereme cyklistiku vážně a naší ambicí jsou i sem tam nějaké závody, snažíme se trénovat pravidelně a systematicky během celého roku. Zimní příprava je neméně důležitou součástí celoročního tréninkového plánu.
keyboard_arrow_up