Skitouring jako alternativa zimního pohybu k cyklistice

Pokud bereme cyklistiku vážně a naší ambicí jsou i sem tam nějaké závody, snažíme se trénovat pravidelně a systematicky během celého roku. Zimní příprava je neméně důležitou součástí celoročního tréninkového plánu.

Období mimo hlavní cyklistickou sezónu nám nabízí možnost zařadit do tréninku kromě rozvoje základní vytrvalosti a síly také různé kompenzační aktivity. Cyklistika je velmi jednostranný a cyklický pohyb, a proto je vhodné zaměřit se i na jinak opomíjené partie našeho těla. I zde platí, že můžeme toto období uchopit konstruktivně a využít možností, které nám paní zima nabízí. A nakonec, změnou aktivity můžeme ulevit tělu i v případě, pokud žádné závodní ambice nemáme.

Skitouringbackcountry skiing

V posledních letech dochází v České republice k velkému rozvoji skitouringu. Významnou mírou k tomu přispěl i čas corony, kdy, jak si jistě všichni dobře pamatujeme, byla veškerá lyžařská střediska uzavřená a lidé hledali možnosti, jakým způsobem by mohli trávit svůj volný čas sportem v přírodě, aniž by byli závislí na okolním prostředí.

Skitouring, známý také jako backcountry skiing (název používaný především v USA), je forma zimní aktivity, která kombinuje lyžování s horskou turistikou. Spočívá v túrách v horském terénu a umožní nám dostat se tam, kam bychom se jinak ve sněhu dostávali obtížně. Samozřejmě je ale potřeba dodržovat pravidla pro pohyb v zimní přírodě, která má každý stát svá.

backcountry skiingSkitouring

Pokud se rozhodneme pro výšlapy na lyžích, můžeme se dostat do míst, která jsou pro vyznavače jiných zimních sportů prakticky nedostupná. Zásadním aspektem je změna podmínek. Díky sněhové pokrývce a lyžím jsme najednou schopni dostat se na místa, kam by to v zimě pěšky nebylo možné. Jde o způsob, jak se můžeme dostat do hor i v zimních podmínkách.

backcountry skiingSkitouring

Velkým kouzlem této čím dál více oblíbené sportovní aktivity je svoboda pohybu. Při skitouringu nejsme odkázáni na vleky a lanovky, na žádný ohraničený čas nebo předem určené místo. Mezi další výhody tohoto sportu patří také to, že se vyhneme davům lidí a ušetříme peníze za skiareály. Bonusem je čas strávený v panenské přírodě hor, získání nových přátel a počasí za odměnu.

Kromě dosavadní výstroje je nutná také základní lavinová výbava...
Při této sportovní disciplíně využíváme speciálních odlehčených lyží se stoupacími, takzvanými „tuleními“ pásy. Lyže jsou navíc upraveny pro stoupání speciálním lehkým vázáním, které jde snadno přepnout i pro sjezd. Pásy jsou vyrobeny z mohéru, který zajišťuje hladký skluz, a přitom brání klouzání lyže dozadu, a tak je možný plynulý a efektivní pohyb i do strmých kopců.


Skitouring může mít podobu jednodenního výletu, ale i vícedenního horského přechodu s nocováním na horských chatách či útulnách. Fantazii se meze nekladou a my si můžeme užívat přirozený pohyb v zimních horách. Hlavním plusem této disciplíny je, že při jakékoliv nenadálé situaci, můžeme okamžitě sundat stoupací pásy a během krátkého časového úseku sjet z kopců dolů do bezpečí. Tím se liší od klasické pěší túry, kdy významně ušetříme čas potřebný k sestupu.

backcountry skiingskitour

Pokud se skitouringem teprve začínáme, určitě je vhodné si aktivitu osvojit nejprve v bezpečném prostředí. Mnohé ski areály nás nechají za drobný poplatek „šlapat“ po sjezdovce, kde se můžeme plně soustředit na techniku nového typu pohybu a nemusíme řešit terénní nerovnosti, riziko pádu laviny nebo náhlé změny počasí.

Teprve až si budeme jistí ovládáním techniky a manipulace se skialpinistickou výstrojí, je čas pustit se do volné přírody, kde na nás čekají kromě zvlněného terénu také náročná stoupání, ale hlavně velkolepé sjezdy po čerstvých stopách nejen pro milovníky adrenalinu a prašanu.

Je však také potřebné a zejména nutné mít dokonale zvládnutou lavinovou prevenci a postupy při nenadálých situacích v exponovaném terénu. Kromě dosavadní výstroje je nutná také základní lavinová výbava, která obsahuje lavinový vyhledávač, lavinovou sondu a lopatku.

V poslední době je velmi diskutovaným tématem také speciální lavinový batoh s airbag systémem, který nám při správném použití v případě pádu laviny umožní zůstat na jejím povrchu. Nicméně se ale také ukazuje, že tato technologie dodává falešnou odvahu k nebezpečným sjezdům a jeho majitel často záměrně riskuje více, než kdyby lavinový batoh neměl.


Skitouring je vytrvalostní disciplína a můžeme ho rozvíjet v každém věku. Neměli bychom se nechat odradit počáteční obtížností, kondice a dovednosti přijdou časem. Túry na lyžích nám nabízejí vidět zimní hory z jiné perspektivy. Odměnou nám bude komplexní posílení výkonnosti a možnost strávit aktivně volný čas v zimní přírodě.
Zdroj fotografií: archiv autorky
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
KaterinaZemanka 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Noční stopa Valachy: zázraky na technickém sněhu

Noční stopa Valachy: zázraky na technickém sněhu

V sobotu 3. 2. ve Velkých Karlovicích proběhl první ze série závodů Valachy Tour, ale protože počasí běžkařům rozhodně nepřeje, nebylo to s jeho konáním jen tak…
Jak se udržet ve hře?

Jak se udržet ve hře?

Mimo bike sezónu a zejména v období svátků, plesů a oslav to bývá obtížnější, ale s kouskem sebezapření to bude „brnkačka“.
Proč je důležité jezdit pomalu

Proč je důležité jezdit pomalu

Máte pocit, že se nikam neposouváte? Že vaše výkonnost čím dál víc stagnuje? Že ani zvýšení tréninkových dávek nepřineslo žádný efekt? Možná je to tím, že jezdíte příliš rychle. Možná? Spíš téměř jistě.
keyboard_arrow_up