Silesia Bike Marathon: slezská MTB maturita

To nejhezčí, co můžete vidět ze sedla svého kola v Opavě a okolí? Tak to je Silesia Bike Marathon, jeden z nejstarších závodů horských kol v naší vlasti.

Desetidílný seriál Prima Cup pokračoval o víkendu oblíbeným podnikem na severovýchodě republiky. Tato Moravskoslezská klasika, která se letos jela po dvacáté čtvrté je oblíbenou událostí všech milovníků širokých plášťů a rovných řidítek.

Silesia Bike Marathon
Závod přitáhl do Opavy stovky amatérských cyklistů a dětí, ale zejména také českou maratonskou špičku. Letos byl totiž součástí Českého poháru v MTB maratonu. Start závodu probíhá již tradičně v samotném centru Opavy, před historickou budovou Slezského muzea. Za slunečného počasí se jely tři hlavní trasy o délkách 90, 55 a 30 km. Tratě vedou v blízkosti zámků Raduň, Hradec nad Moravicí, údolím řeky Moravice a tím nejkrásnějším z přírodního parku Moravice a podhůří Nízkého Jeseníku.

Silesia Bike Marathon
Součástí je vše, co k horské cyklistice patří. Lesní šotolinové cesty, singltreky, technické pasáže, dlouhé sjezdy, ale také nějaké ty výjezdy. Kopce jsou kořením cyklistiky a na Silesii tomu není jinak. Většina stoupání se dá jet bez výraznějších problémů. Odměnou jsou výhledy od Jeseníků až po Beskydy. Tradiční dominantou závodu je táhlý kopec Kalvárie, kde všudypřítomní fanoušci vyburcují závodníky k těm nejkvalitnějším výkonům.


Neopakovatelná atmosféra na závodníky čeká ještě také v okolí státního zámku Hradec nad Moravicí, kde se nachází v průběhu závodu taktéž mnoho fanoušků, kteří svým povzbuzováním výrazně zpestřují závodní dění.

Dalším pozoruhodným místem je jedno z posledních dlouhých stoupání, společné pro všechny tři tratě, místními bajkery nazýváno „Maturita“. Jde o táhlý a poměrně strmý kopec, který musí závodník překonat po úzkém, točitém a místy kamenitém singletrailu s následným velmi podobným technickým sjezdem. Jde o opravdovou bajkerskou pikantnost, která pobaví nebo také potrápí nejednoho účastníka.

Silesia Bike Marathon
V nejprestižnějším závodě na 90 km a 2250 nastoupaných metrů byli diváci zvědaví na výkon několikanásobného vítěze Prima Cupu Filipa Adela. Toho nakonec v souboji o první místo přespurtoval Karel Hník. Pro celkové vítězství si ale v čase 3 hodiny a 36 minut dojel Marek Rauchfuss z České spořitelny. Mezi ženami triumfovala mladičká Aneta Hovorková, kterou na stupních vítězů doplnila Andrea Maťhová a Lenka Fridrichová.

Silesia Bike Marathon

Katka: závod nad očekávání

Já jsem tzv. „Silesku“ zařadila do svého závodního programu letos poprvé a rozhodně toho nelituji. Rozhodla jsem se pro prostřední a méně náročnou trať B s parametry témeř 60 km a 1300 metrů převýšení. Před samotným startem jsem se necítila úplně optimálně, dokonce jsem zvažovala i možnost, že nepojedu vůbec. Nechtěla jsem ale stahovat kalhoty před brodem, kterých bylo v závodě mimochodem početně a v půl jedenácté jsem se v Opavě na Horním náměstí postavila na start.

Začátek závodu centrem města probíhal za doprovodným vozidlem, ostrý start až po 5 kilometrech na výpadovce z města. Start obou hlavních tratí byl poměrně nervózní a bohužel nechyběl na trase A ani hromadný pád na čele závodu. Naštěstí se nestalo nic vážnějšího a dále probíhalo vše podle plánu.

Silesia Bike Marathon

Moje taktika byla začít v tempu, ale s rezervou. Navzdory pocitům při rozjetí před startem jsem cítila, že se mi jede opravdu dobře a postupně jsem se prokousávala startovním polem dopředu. Objížděla jsem jednu závodnici za druhou a na ikonickém stoupání na Kalvárii jsem jela na 4 místě celkově mezi ženami. Právě díky strhující atmosféře se mi zde podařilo předjet ještě další ženu, což se ještě opakovalo v následujícím kopci. Na trati jsem po zbytek závodu dostávala průběžnou informaci o minutové ztrátě na první ženu. Nechtěla jsem se ale nechat zbytečně vyhecovat a tempo přepálit. Jela jsem si prostě svoje.

Samozřejmě, že mé závodní já mi říkalo, že se mám pokusit ještě zrychlit, ale vzhledem k nedávným, táhlým zdravotním peripetiím jsem nakonec zachovala v ten den pro mě přijatelné a stabilní tempo, které jsem se snažila si držet až do konce závodu. To se podařilo a s 3 minutovou ztrátou na vítězku jsem přijela do cíle na celkovém druhém místě mezi ženami.

Silesia Bike Marathon

Petr: premiéra s kamerou na dlouhé trase

Moje premiéra na tomto závodu, který je zařazen do seriálu Prima Cup… a taky moje premiéra s kamerou. Krásných 93 km a 2200 výškových metrů (Garmin jsem nastartoval až 15 minut po startu, moje blbost) po slezských kopcích, loukách, lesích, všechny možné druhy povrchů, traily, široké lesní cesty… prostě každý si přišel na své. Slavnostní start 24. ročníku byl v centru Opavy na Horním náměstí, ostrý start až po několikakilometrovém průjezdu městem.

Silesia Bike Marathon

Ze zajímavých úseků zmíním, stejně jako Katka, třeba fanouškovský kotel na legendárním prudkém výjezdu po louce na Kalvárii, přejezd řeky Moravice po úzké dřevěné lávce, průjezd zříceninou hradu Vikštejn nebo singlserpentiny nazvané stylově „maturita“. Kdo je vyjel, složil bajkerskou maturitu.

Silesia Bike Marathon

A velká gratulace, na trase 55 km excelovala naše Katka Zemánková (MTBIKER), která vybojovala krásné 2. místo a ve své kategorii dokonce zvítězila!!!

Počasí nám přálo, já jsem si celý závod opravdu užil a příští rok budu určitě zase na startu. Tentokrát se nebudu více rozepisovat, opakoval bych jen to, co už věrně popsala Katka. A jak to vypadalo na trati můžete vidět ve videu.


Silesia je krásný a pestrý závod nejen co se týká samotné trati, ale především diváckého zázemí. Určitě bychom ho doporučili všem, kteří chtějí zažít na svém bajku v závodním tempu něco jedinečného.
Zdroj fotografií: Kateřina Zemanková, Prima Cup, Radka Balová
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
KaterinaZemanka 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Světový pohár horských kol v Novém Městě: olympijská předehra v českých kulisách

Světový pohár horských kol v Novém Městě: olympijská předehra v českých kulisách

V neděli 26. května skončila Novém Městě na Moravě letošní třetí zastávka světového poháru horských kol v disciplínách XCC a XCO. A protože se jednalo o poslední šanci získat body do olympijské kvalifikace, bylo se opravdu na co dívat.
Prima Cup Dolní Morava: těžká písemka

Prima Cup Dolní Morava: těžká písemka

I když Jeseníky patří na mapě k těm „placatějším“ horám, nastoupané metry v tomto závodě štípnou. Kopce, kopce a zase jenom kopce.
Český pohár XCM ve Stolových horách: Něco tak těžkého už nikdy nepojedu! Anebo zase za rok

Český pohár XCM ve Stolových horách: Něco tak těžkého už nikdy nepojedu! Anebo zase za rok

Merida Stolové hory. Technicky asi nejobtížnější XC maraton Českého poháru v nejkrásnějším prostředí.
keyboard_arrow_up