Stravování během maratonu

Pokud se chystáte na opravdu náročný závod, je třeba mít promyšlenou výživu a pitný režim do posledního detailu. Některé chyby tělo totiž neodpouští.

Kolik toho vlastně spálím?

K tomu, abyste během závodu mohli optimální stravovací režim dodržet, potřebujete tři věci. Tou první je podpora na trati, druhou je dobře nastavený režim příjmu kalorií, třetím pak výběr vhodných doplňků stravy. My jsme se rozhodli vyzkoušet produkty SIS na jednom z nejtěžších maratonů v našich krajích - Beskyd Tour.

Na dlouhých tratích bývá voda nedostatkovou komoditou.
Jednou z věcí, které potřebujete znát, jsou podrobné informace o trase závodu. Tu jsme si popsali v článku. Další informací, kterou byste mohli využít, je rozmístění občerstvovacích stanic. Ty mohou přijít vhod, ale považujte je vždy spíše za bonus. Nespoléhejte na ně. Nikdy nemáte záruku, že vám podají to, co právě potřebujete, případně mohou být zahlceny jezdci před vámi. A teď už konkrétně.

Na Beskyd Tour je třeba počítat s energetickým výdejem okolo 3500 Kcal. V těle máte použitelné zásoby glykogenu v hodnotě cca 1000 - 1500 Kcal. Kvalitním a vhodným jídlem před závodem tuto rezervu zvýšíte o dalších 500 Kcal. Určitou část spotřeby pokryjete tukovým metabolismem, takže 1000 Kcal po kapsách by vám jako energetická rezerva měla vyjít.


Co jsme si na letošní Beskyd nabalili my a jak to fungovalo?

Letos jsem se vyzbrojil následovně:

Kofein podporuje metabolismus tuků, tím pádem šetří vaše glykogenové zásoby...
Proč zrovna SIS Go Izotonický gel? Na dlouhých tratích bývá voda nedostatkovou komoditou. Izotonický gel nemusíte zapíjet, takže dodáte energii a neplýtváte tekutinami. Měl jsem k dispozici pět různých příchutí, ale neptejte se mě na srovnání. Nějak se mi během závodu nechtělo studovat popisky s příchutěmi a dělat poznámky. Izotonické gely ale bez ohledu na výrobce nedisponují výraznějším chuťovým vjemem. V závodě je na prvním místě především účinek a Beskyd Tour není žádný piknik.

Konzumaci gelů jsem měl rozvrženou tak, aby dodaly energii vždy před některým z kritických úseků.
  1. Kelčovské sedlo
  2. Smrček
  3. Pustevny
  4. Soláň
  5. Kasárna


Kromě rychlé energie z gelů jsem počítal i s tím, že do sebe musím dostat i nějakou pevnou stravu. K tomu měly posloužit dvě SIS Go Energy Bake tyčinky. Ty jsem plánoval sníst vždy před delším úsekem po rovině, aby měl organismus dostatek času na strávení.

První zvolený úsek byl po dlouhém sjezdu do Turzovky, druhý pak na rozcestníku pod Pustevnami. Nakonec jsem využil pouze jednu. Na dlouhé vytrvalostní vyjížďky ideální pomocník, v závodě jsem však měl pocit, že mi to vytáhne plombu. Na zapití padla skoro celá flaška vody. Dobrý produkt ale ve špatnou dobu. Druhý kousek zůstal tím pádem nedotčen. Hodinu po dojezdu do cíle však přišel vhod. Na závody ale doporučím spíše SIS GO Energy Bar Mini, která je podstatně lehčí a stravitelnější. Tu si vezmu příště a bude to dokonalé.


Pitný režim je u maratonů klíčový

Jako drink jsem zvolil SIS Go Hydro s kofeinem. Kofein podporuje metabolismus tuků, tím pádem šetří vaše glykogenové zásoby (nečekejte však od kofeinu nějaké zázraky, kdyby je dokázal, dávno by ho zakázali). Na druhou stranu má kofein i močopudné účinky a tím vás zbavuje cenných tekutin. V horkých dnech k němu proto přistupujte obezřetně. Letošní ročník Beskyd Tour nám však nabídl patnáct stupňů, občasný déšť a na Pustevnách mlhu. Kofein tak žádné škody napáchat nemohl.

Vystartoval jsem se dvěma bidony 750ml každý. První dva kopce se nejezdí moc rychle a navíc nejsou prudké, takže nějaké deko navíc nepoznám. Věděl jsem, že téměř litr vypiju ještě před Kelčovským sedlem, takže to do prudkého kopce nebudu muset tahat. Zbylý půllitr vystačí až na Smrček, tam jsem bral další dva bidony po 550ml. První padl pod Pustevnami, druhý postupně ubýval až pod Soláň, na jejímž vrcholu jsem sebral poslední dvě flašky o objemu 400 ml. Objem bidonů jsem schválně snižoval, protože ke konci závodu se člověk už tolik nepotí. Nemá energii k takovým výkonům, aby vypotil půl litru za hodinu, zvlášť v počasí, kdy vám regulérně mrznou prsty na nohou.

V cíli jsem měl připravenou dvojitou dávku SIS Rego ve třičtvrtě litrové láhvi. Po pěti hodinách jízdy je potřeba co nejrychleji doplnit energii a zároveň příliš nezatěžovat žaludek. Výživný koktejl byl v tomto případě ideálním řešením. Po dalších třiceti minutách přišlo na řadu konečně normální jídlo.

Jaký byl celkový dojem?

Hele, lhal bych, kdybych napsal, že jsem byl příjemně překvapen. Nebyl. SISko totiž už používám několik let, akorát jsem neměl možnost vyzkoušet kompletní set na tak náročném závodě jako je Beskyd. Potvrdilo se to, co jsem od něj očekával - v oblasti sportovní výživy patří jejich produkty k absolutní špičce. Kdy, co a jak využijete, vám shrnu v následujících řádcích.

SIS Go Izotonický gel
  • využijete v závodech, kde je potřeba dlouhodobě podávat maximální výkon
  • snadná vstřebatelnost zaručí, že organismus trávením neztrácí energii
  • nemusí se zapíjet, což vám zejména v horkých letních dnech ušetří jednu láhev na závod
  • na rozdíl od jiných balení, nezůstane polovina obsahu v tubě
  • zabere již po pár minutách
  • nezalepí vám žaludek (někdo možná bude postrádat pocit sytosti, jde ale o subjektivní dojem)

SIS Go Hydro + kofein
  • ti, kdo mají problém s křečemi, ocení vyšší podíl sodíku, který tělo během výkonu ztrácí pocením
  • kofein podporuje metabolismus tuků, šetří tak vaše glykogenové zásoby, prodlužuje váš akční potenciál
  • kofein zvyšuje aktivitu mozku, což pomáhá s koncentrací - zde bych byl opatrný. Kdo vypije denně čtyři kávy, tak účinky kofeinu nejspíš nepozná.
  • využití najde zejména v chladnějším počasí, v horkých dnech využijte spíš SIS Go Hydro bez kofeinu

SIS Go Energy Bake
  • opravdu zasytí
  • ideální na dlouhé zimní a jarní jízdy v nízkých intenzitách
  • na použití v závodě příliš sladké, ale to není jejich primární určení

SIS Rego Rapid Recovery
  • pokud bych si měl z testovaných produktů vybrat jeden, tak to bude tento
  • nic není po závodě nebo náročném tréninku tak důležité jako včasné doplnění všech potřebných živin
  • tělo je po závodě vyčerpané a pokud byste chtěli běžnou stravou doplnit všechny důležité prvky, museli byste sníst velké množství potravin, k jejichž strávení prostě nebudete mít energii.
  • lehce stravitelný koktejl SIS Rego Rapid Recovery vám doplní všechny potřebné látky a podstatně urychlí regeneraci
  • můžete si ho dovézt už připraveny v bidonu, vypít hned po závodě a nemusíte řešit, kde se rychle najíte

Pro ilustraci uvedu i srovnání letošního SIS Beskydu s výsledky z předchozích let a posuďte sami, jestli je kromě přibývajících let patrný ještě nějaký jiný rozdíl. Nevím jak vy, ale já na náhody moc nevěřím.

2017 - 5:38:12, 46. celkově / 11. v kat 40-49
2019 - 5:11:49, 21. celkové / 8. v kat 40-49
2021 - 5:18:38, 48. celkově / 16. v kat 40-49
2022 - 5:19:36, 35. celkově / 13. v kat 40-49
2023 - 5:05:36, 18. celkově / 4. v kat 40-49
Zdroj fotografií: Beskyd Tour, Anežka Stařičná
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Co jíst a pít při tréninku?

Co jíst a pít při tréninku?

Jsi závodník, hobby cyklista nebo rekreační jezdec? Neměl bys při tréninku zapomínat správně pít a jíst!
Za hranici komfortu - Nový bike, nový impuls

Za hranici komfortu - Nový bike, nový impuls

... aneb příprava na Race Across Czechia 2024 - 2. díl
Za hranici komfortu - hobby cyklista a 400 km, je to možné?

Za hranici komfortu - hobby cyklista a 400 km, je to možné?

... aneb příprava na Race Across Czechia 2024 - 1. díl
keyboard_arrow_up