Jak se udržet ve hře?

Mimo bike sezónu a zejména v období svátků, plesů a oslav to bývá obtížnější, ale s kouskem sebezapření to bude „brnkačka“.

Pro mě byl náročný už podzim. Opakované nemoci a nedostatek pohybu mě provázely tímto krásným ročním obdobím. Moc jsem si ho neužil. Tato kombinace měla za následek nárůst hmotnosti již v říjnu. Pomyslná ručička na digitální váze ukazovala o tři kilogramy více než během léta. Necítil jsem se vůbec dobře a při pohledu na graf hmotnosti jsem si řekl, že takhle to dál nepůjde. Byl to zlomový bod a musel jsem s tím něco udělat. Momentálně mám hmotnost přibližně na úrovni jako během sezóny. Zdá se, že se mi podařilo rozjetý vlak nejen přibrzdit ale i zvrátit nechtěnou trajektorii. Proto jsem se rozhodl dát dohromady tento článek a pomoci vám několika tipy, které mi zafungovaly.


18-8

Doporučuji banán, je lehce stravitelný a v zimě si nevylámete zuby.
Jako první jsem zavedl pevné okno pro příjem potravy. Jedl jsem všechno, co předtím a přitom jinak. Cílem bylo zabránit příjmu kalorií po šesté večer a snídat až po osmé hodině ráno. Je to zkrácená forma fenoménu Intermittent fasting, tedy přerušovaný půst. Nastavil jsem si to tak, aby mě časově neomezoval a netvořil překážku v normálním fungování v rámci rodinného života. Mé postní okno bylo tedy o něco kratší, než je doporučeno, ale netřeba to hrotit.

Večeřet o půl šesté jsem stíhal a snídaně po osmé je také v pohodě, i když jsem zvyklý vstávat brzy. Hlad jsem nepociťoval. Tento přístup můžete aplikovat okamžitě a není třeba vybavení, kondice, ani nemusíte jít ven, pokud jste například nemocní. Výsledky se dostaví do několika týdnů a poté si dejte klidně i nějaký cheating day. Není potřeba úplně „otročit“ a pokud si jednou týdně dáte u televize něco na chroupání, tak se nic zásadního nestane.


Jak je to s kávou, čajem nebo vodou? Příjem tekutin bez kalorií je plně OK. Vyvarujte se slazených nápojů nebo ionťáků. Při tomto režimu je třeba oželet i případné večerní pivko, vínko a jiné alkoholické nápoje. Alkohol obecně obsahuje mnoho kalorií. Přerušovaný půst vám pomůže i při dalším bodu. Máte-li vše stráveno, metabolismus tuků funguje podstatně lépe.

Jízdy nalačno

Ranní ježdění má samozřejmě svá specifika a nejdůležitější faktor je intenzita. Výkon je třeba držet nízko, ideálně v aerobní zóně a potlačit své ego. Ježdění nalačno už praktikuji několik let a tak vím, co si můžu dovolit, aby to tělo zvládlo. Pokud plánujete začít, tak směle vyražte a na jízdu si vezměte jídlo jako na každý jiný výjezd. Doporučuji banán, je lehce stravitelný a v zimě si nevylámete zuby. Dejte si ho po první hodině, pak je to klasika a energii je třeba doplňovat pravidelně. Po najezení můžete intenzitu zvýšit, ale přijde mi to zbytečné. K pití si vezměte neslazený čaj nebo vodu. Sladké nápoje by to celé pokazily.


V zimě se mi vstává na bike podstatně hůř než během sezóny. Na jednu jízdu do týdne si ale vždy prostor najdu a vyrazím ještě před snídaní. Tento typ tréninku představuje pro organismus zvýšenou zátěž a je třeba k němu přistupovat postupně. Už několikrát se mi stalo, že jsem to přehnal a po jízdě jsem se cítil velmi špatně. Navíc zvýšený tep a nepříjemný stav přetrvával několik hodin. Po čase tělo začalo normálně fungovat. Všeho s mírou při této formě tréninku platí dvojnásob.


Různorodost aktivit a pohyb venku

Zima je zde i proto, abychom si od kola odpočinuli.
Při běhu mám pocit, že udržuji svalovou hmotu při životě.
Nepatřím k trenažérovým fanouškům a bike na zimu značně omezím. Venku trávím ale skoro každý den. Na Stravě mám letos top sport chůzi, docela mě to překvapilo. Ale dvě malé děti udělaly své, hodně kočárkování a dětská hřiště hrají evidentní první housle. Právě chůze je super aktivita z důvodu konstantního vystavování se vzduchu, který se od podzimu postupně ochlazuje. Tělo se přirozeně adaptuje a nemusíte se obávat chladného vzduchu při sportu během zimy. Na všechno je třeba jít postupně a vyběhnout rovnou do mrazu není rozhodně dobrý nápad.

K chůzi je super přidat turistiku a máte hned dvě kompenzační aktivity, při kterých nabíráte objem v nízké intenzitě. Kolo vytahuji dvakrát až třikrát za týden s kumulativním nájezdem do čtyř hodin, to je přibližně polovina času než během sezóny. K chůzi a turistice přidávám ještě trailový běh, kde mi stačí hodinka a půl rozdělená na dva běhy. Během běhu mám vysoký tep, a proto se ho snažím zařadit v nízkém objemu. A zároveň to netlačit do anaerobní zóny, při běhání v kopcích to ale není vždy možné. Pokud chodíte na běžky, skialpy nebo lyže, tak v tom pokračujte, je to skvělá změna.


Právě rozdělení zátěže a různorodost pohybu považuji za klíčové. Absolutně se vyhýbám delší intenzitě v červených číslech. Při kompenzačních aktivitách spaluji primární tuky, bike se snažím jezdit na tuky, i když se do kopce vleču jako hlemýžď. Při běhu mám pocit, že udržuji svalovou hmotu při životě. Při této skladbě aktivit nedostávám doma „záchvaty“ u lednice, jelikož tělo spotřebovává jen své rezervy a nejde do velkého mínusu.


Nepodlehněte mylné představě

No a na jaře vám poděkuje upnutý dres, který zapnete bez problémů.
Předejděte ale zklamání z přehnaných očekávání. Je třeba si uvědomit, že i když mám hmotnost stejnou jako v sezóně, tak jsem podstatně slabší. Je to způsobeno tím, že tréninkové výpadky se oklamat nedají. Za druhé hmotnost svalů a tuků je rozdílná. Svaly váží víc a tím, že jsem je postupně ztratil, tak se vykompenzoval přírůstek tuků. Pokud na jaře začnu více jezdit, automaticky přiberu. Nelekejte se, jen je potřeba přidat o ranní jízdu více, případně zařadit zeleninu namísto pečiva a ono se to postupně upraví. Ale bude to podstatně náročnější, než se jen udržovat během zimy v „použitelné“ formě.


Jak zůstat motivován?

Samotný pohyb v přírodě je pro mě skvělá motivace. Hory v zimě jsou nádherné. Navíc je to forma otužování, které by mělo zlepšit imunitu. Jedná se o jemnější alternativu, jak začít se snižováním teplotního komfortu v porovnání s ledními medvědy. Koupání v zamrzlém jezeře je už přece jiný level. Možná jednoho dne...


Během svátků a dlouhých večerů, kdy je vše pomalejší, se hledá důvod, proč vstát z gauče, o něco obtížnější. Přitom je to jednoduché, platí pravidlo: nejprve bike, potom gauč. Po výjezdu budete mít nabuzený metabolismus a vaše hříchy za hodovým stolem se snáze smažou. Navíc bez klobásky v žaludku se vám bude lépe šlapat, případně zvládnete po výjezdu i extra porci.


No a na jaře vám poděkuje upnutý dres, který zapnete bez problémů. A ten pocit, když si neboucháte stehny o břicho při spodním úchopu na beranech, je k nezaplacení .
Zdroj fotografií: archiv autora
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
zwARO 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Skitouring jako alternativa zimního pohybu k cyklistice

Skitouring jako alternativa zimního pohybu k cyklistice

Pokud bereme cyklistiku vážně a naší ambicí jsou i sem tam nějaké závody, snažíme se trénovat pravidelně a systematicky během celého roku. Zimní příprava je neméně důležitou součástí celoročního tréninkového plánu.
Když ji miluješ (cyklistiku), není co řešit…

Když ji miluješ (cyklistiku), není co řešit…

Dubnové počasí nás nejdříve rozmlsalo letními teplotami, slunce vysušilo silnice, lesní cesty i stezky a vytvořilo ideální podmínky pro všechny možné druhy cyklistiky…, ale v půlce měsíce najednou přišla rána a s plnou parádou se vrátila zima.
Dream Hall Valašské Klobouky - ideální místo pro freestyle (nejen) v zimě

Dream Hall Valašské Klobouky - ideální místo pro freestyle (nejen) v zimě

Zima byla letos sice velice mírná a většina z nás už zahájila sezónu. Každopádně, pokud zrovna počasí nepřeje, je zde stále možnost indoor ježdění – alespoň toho freestylového.
keyboard_arrow_up