Zdravím, potřeboval bych pomoct s vyberem kola. Mam ted hardtail, ktery vazi kolem 15kg ale vyuzivam jej primarne na dlouhe jizdy, asfalt, lesy. Neskacu vubec. Potreboval bych poradit jak udelat kolo rychlejsi, ci koupit uplne nove. Prijde mi ze se dost nadru jezdim s tim prumerne kolo 20km/h ale prijde mi to malo. Chtel bych neco s cim bych jezdil kolem 30km se stejnou namahou jako doted, ale nemam zajem o elektro. Jaky typ kola mam volit?
co je to dlouhá vyjížďka ? 50km a nebo 200km ? jaký je výškový profil.
průměr 30km/h na MTB pokud to není úplně po rovině a celé po asfaltu je na vzdálenost přes 60km celkem hodně vysoko, rozhodně to není záležitost pro někoho kdo na kole najezdí za rok 1500km. samozřejmě se to zajet dá, když bude vhodně zvolená trasa, bude foukat vítr správným směrem a budeš trénovat :-)
Z průměru 20 km/h průměr 30km/h na stejné trase opravdu neuděláš změnou kola ani když si koupíš vrcholný model S-works, o tom to opravdu není
Dyžtak mně vopravte, ale mam takovej pocit, že mu lepší kolo moc nepomůže. Jako jasně, s karbonovym rámem může mít kolo o 5 kilo lehčí, ovšem na rychlosti mu to moc nepřidá.
Pro začátek se můžeš zkusit podívat po pláštích, které mají uprostřed souvislý pruh gumy. Měly by mít nižší valivý odpor. Pár procent na výkonu ti přidaj buď bezdušáky nebo duše z TPU.
Ale jestli furt jezdíš na 26kovejch kolech, tak zační studovat nabídku byciklů s 29kovejma kolama a pevnejma osama. To ti přidá 5-10% na výkonu.
Nejvetsi efekt budou mit plaste , kup nejaky kvalitni rychle gumy (race king , TB ...) a mozna naslapy pokud nevozis jinak do toho kola nema cenu investovat. Mozna nejake lehci zaplety z bazaru nebo vidlice pokud bys chytl neco za par korun ale podle me vyhozene penize.
Na lepší průměr to chce spíše více a správně trénovat a ne spoléhat se že to zlepší nové kolo. Průměr 30km už je slušné zvlášť když se nejede celá trasa po rovině a nefouká silný protivitr. Jezdil jsem HT cca 10let cca 5-6tis km ročně a přechodem třeba na gravel se rychlost zvýšila tak o 2-3km v průměru. Zda se, že je to málo, ale při stejných trasách a úsilí je to znát. Na další zvýšení to chce jezdit a jezdit a pomalu se zlepšovat. Každý má svůj strop, kde se nakonec zastaví. Hlavně je mít dobrý pocit při jízdě a užívat si to než se dřít kvůli lehkému zvýšení průměru. Byl tady někde článek a i na YouTube je pěkné povídání o tréninku a myslím že má pěkný název, chcete jezdit rychleji, trénujte pomalu. A vím že to funguje. Nikdo ze startu nejezdí velké objemy a průměry. Takové napaleni většinou končí stagnaci
Průměr 30 kmh je na úrovni poloprofi sportovců. Se podívej na výsledky pražské 50ky, která se jede z větší části po asfaltu. První místo čas 1:30, průměr 33 km/h.
Já to neshazuju, jsem z Polabí a tady občas některé trasy jsou tak placaté ze největší kopec je výjezd na silniční most přes Labe :-) ale i tak dostat se na 57km na 82 výškových metru to už bych se musel asi snažit a jet vysloveně podle řeky :-)
Ze zlatého návrší do Horek u staré paky prumer 30km/h s prstem v nose :-) jen tam nesmiš dat ten výškový profil, přece jen těch - 600m nebo kolik to je, by ten vykon mohlo trochu srážet :-)
A jak často jezdíš na kole pokud např. 1x týdně nebo 1x za měsíc nikdy nebudeš mít fyzičku na to aby si jel rychleji a pokud tak málo tak kupování kola jedině z bazaru
Pokud chceš držet na rovině kolem 30 km/h, zkus se zamyslet nad silničkou nebo gravelem.
Mám 29" HT (kolem 12,5 kg) a když jsem s mizernou fyzičkou sedl na gravela, jelo to o poznání rychleji. MTB jsem držel cca 20, gravel šel kolem 28. Silnička by byla asi ještě rychlejší. Ale je třeba si říct, jestli chceš zůstat na asfaltu nebo se občas dostat i mimo.
Bohužel, gravel teď frčí, takže pokud máš budget na ten MTB Decathlon, co jsi postoval, bude to chtít hledat na bazaru. Nový slušný gravel stojí od 30 nahoru.
Na druhé straně ty gravely od Decathlonu nebyly nějak příšerně drahé ani nové, takže lidi jsou ochotní je jeté pustit za celkem slušný peníze. Jen je třeba pohlídat osazení, aby to nebyla Sora nebo Claris.
Tohle jsem jezdil před čtrnácti lety. Průměry tehda byly 30km/h + na rovinatý trasách nebo lehce zvlněných. Dnes bych na stejném kole jel pomaleji a možná bych neuseděl ani posed. Vše je jen o nohách a trénovanosti. Nové kolo posune tazatele o nula nula prd.
Tento příspěvek vyhodnotili uživatelé jako nekvalitní nebo ofenzivní, a proto se nezobrazuje visibility
Zajicekkk se dnes zaregistroval, založil vlákno a dál už nereaguje. Nemá tedy cenu už dál na toto zbytečné vlákno jakkoli dál reagovat...Debata opět o ničem, jako u většiny nově se zaregistrujích.
Zasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání dárků a možností výhodnějšího nákupuZasílání Akce týdne
Vyber si, prosím, o které informace máš zájem:
Jednou za týden/měsíc posíláme souhrn toho, co je na MTBIKERu nového. Nikdy neposíláme reklamu ani jiný spam.
K narozeninám a svátku Ti budeme posílat drobný dáreček s možnostmi výhodnějšího nákupu a občas posíláme e-mail s akcemi na zboží, které by Tě mohlo zajímat.
Jednou týdně posíláme souhrn naší Akce týdne a občas posíláme e-mail o speciálních akcích a novinkách v našem e-shopu.
Dávám společnosti MTBIKER community s.r.o., se sídlem 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, souhlas k zasílání bezplatných informací podle specifikace uvedené výše a se zpracováním mých osobních údajů pro tento účel. Můj souhlas je dobrovolný a beru na vědomí, že mám právo jej kdykoli odvolat v sekci Nastavení e-mailů. Zároveň potvrzuji, že jsem se seznámil(a) s informacemi v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
check_circle
error
MTBIKER používá cookies
Soubory cookies používáme na zabezpečení funkčnosti webu a na personalizaci obsahu. S Tvým souhlasem je budeme používat k měření užívání webové stránky, k personalizaci a na zobrazení relevantních reklam a informací. Pokud nám udělíš souhlas, můžeš ho zrušit nebo můžeš změnit své preference v sekci Nastavení cookies. Pokud nesouhlasíš s ukládáním cookies, můžeš je odmítnout. Víc o cookies si můžeš přečíst v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
A co je to zač? bez toho asi moc neporadíme.
Jinak 30km/h průměr vyjížďek nezvládá většina cyklistů ani na silničce...
https://www.canyon.com/cs-cz/silni%C4%8Dni-kola/aero-bikes/aeroad/aeroad-cf-slx/aeroad-cf-slx-8-di2/3688.html
co je to dlouhá vyjížďka ? 50km a nebo 200km ? jaký je výškový profil.
průměr 30km/h na MTB pokud to není úplně po rovině a celé po asfaltu je na vzdálenost přes 60km celkem hodně vysoko, rozhodně to není záležitost pro někoho kdo na kole najezdí za rok 1500km. samozřejmě se to zajet dá, když bude vhodně zvolená trasa, bude foukat vítr správným směrem a budeš trénovat :-)
Z průměru 20 km/h průměr 30km/h na stejné trase opravdu neuděláš změnou kola ani když si koupíš vrcholný model S-works, o tom to opravdu není
Dyžtak mně vopravte, ale mam takovej pocit, že mu lepší kolo moc nepomůže. Jako jasně, s karbonovym rámem může mít kolo o 5 kilo lehčí, ovšem na rychlosti mu to moc nepřidá.
Pro začátek se můžeš zkusit podívat po pláštích, které mají uprostřed souvislý pruh gumy. Měly by mít nižší valivý odpor. Pár procent na výkonu ti přidaj buď bezdušáky nebo duše z TPU.
Ale jestli furt jezdíš na 26kovejch kolech, tak zační studovat nabídku byciklů s 29kovejma kolama a pevnejma osama. To ti přidá 5-10% na výkonu.
A jaký máš rozpočet 20 000 nebo 50 000 nebo 100 000 kč
Nejvetsi efekt budou mit plaste , kup nejaky kvalitni rychle gumy (race king , TB ...) a mozna naslapy pokud nevozis jinak do toho kola nema cenu investovat. Mozna nejake lehci zaplety z bazaru nebo vidlice pokud bys chytl neco za par korun ale podle me vyhozene penize.
Chceš MTB (29-27,5) nebo gravel, nebo silničku
Pravděpodobně by mohl pomoct nějaký lowcost gravel.
Jestli mas kolo za 14k. tak bych zacal tim, jestli do toho pokusu chces vůbec dat nejaky peníze a kolik a asi tak....
Na lepší průměr to chce spíše více a správně trénovat a ne spoléhat se že to zlepší nové kolo. Průměr 30km už je slušné zvlášť když se nejede celá trasa po rovině a nefouká silný protivitr. Jezdil jsem HT cca 10let cca 5-6tis km ročně a přechodem třeba na gravel se rychlost zvýšila tak o 2-3km v průměru. Zda se, že je to málo, ale při stejných trasách a úsilí je to znát. Na další zvýšení to chce jezdit a jezdit a pomalu se zlepšovat. Každý má svůj strop, kde se nakonec zastaví. Hlavně je mít dobrý pocit při jízdě a užívat si to než se dřít kvůli lehkému zvýšení průměru. Byl tady někde článek a i na YouTube je pěkné povídání o tréninku a myslím že má pěkný název, chcete jezdit rychleji, trénujte pomalu. A vím že to funguje. Nikdo ze startu nejezdí velké objemy a průměry. Takové napaleni většinou končí stagnaci
Průměr 30 kmh je na úrovni poloprofi sportovců. Se podívej na výsledky pražské 50ky, která se jede z větší části po asfaltu. První místo čas 1:30, průměr 33 km/h.
40km 1:19.12
Tím bych se moc nechlubil při takovým stoupání :D
82m na 57km nastoupaš při střídání i na velodromu :-)
Jemi 60 :DDD
Já to neshazuju, jsem z Polabí a tady občas některé trasy jsou tak placaté ze největší kopec je výjezd na silniční most přes Labe :-) ale i tak dostat se na 57km na 82 výškových metru to už bych se musel asi snažit a jet vysloveně podle řeky :-)
Jasny, jeto z polabi, proste hec, vsadil jsem se, ze jde udelat na 30km prumer 30
A koukám, že stejně nejde :-P
Kdyby ses oholil, mohlo to být 31,5 :-P
40km za 1:19.12 jde :D
Ze zlatého návrší do Horek u staré paky prumer 30km/h s prstem v nose :-) jen tam nesmiš dat ten výškový profil, přece jen těch - 600m nebo kolik to je, by ten vykon mohlo trochu srážet :-)
Asi tak
Stejně takhle bez trasy je to nic neříkající údaj.
Záleží jak foukalo. :-)
Predstava, ze se prumerna rychlost s lepsim kolem zvysi o 50 % je uplne mimo.
A jak často jezdíš na kole pokud např. 1x týdně nebo 1x za měsíc nikdy nebudeš mít fyzičku na to aby si jel rychleji a pokud tak málo tak kupování kola jedině z bazaru
Na HT je 15kg docela dost, určitě pokud jezdíš to co píšeš, bych hledal něco lehkého v karbonu. A možná bych se zamyslel, zda nezkusit gravel.
Co koupit karbonový rám MRX + komplet Shimano SLX + DT Swiss X 1900 Spline Boost 29 + Reba + X-pedo Spry platformové pedály, nebo Shimano Deore XT PD-M8100 + 2x Shimano SLX SM-RT70S CL brzdový kotouč 160mm
Pokud chceš držet na rovině kolem 30 km/h, zkus se zamyslet nad silničkou nebo gravelem.
Mám 29" HT (kolem 12,5 kg) a když jsem s mizernou fyzičkou sedl na gravela, jelo to o poznání rychleji. MTB jsem držel cca 20, gravel šel kolem 28. Silnička by byla asi ještě rychlejší. Ale je třeba si říct, jestli chceš zůstat na asfaltu nebo se občas dostat i mimo.
Bohužel, gravel teď frčí, takže pokud máš budget na ten MTB Decathlon, co jsi postoval, bude to chtít hledat na bazaru. Nový slušný gravel stojí od 30 nahoru.
Na druhé straně ty gravely od Decathlonu nebyly nějak příšerně drahé ani nové, takže lidi jsou ochotní je jeté pustit za celkem slušný peníze. Jen je třeba pohlídat osazení, aby to nebyla Sora nebo Claris.
Super jak tu lidi nedokáží opustit myšlenku a senior silničáři zjišťují že i MTB může jet rychle po rovině. A spíš ukazují jak paprdové jezdi .....
K původnímu dotazů, to že bude kolo lehčí nebude zásadní. Bojuje s aerodynamickým odporem a odporem plášťů.
Užší hladší pláště, užší řidítka udělají moc. Ikdyž nejezdí silničku, ani na dráze.
Existují i MTB pseudogravely a pevnou vidlicí a malou hrazdičkou na dlouhé úseky. Kde ono zalehnutí taky pomůže.
Na 29 MTB HT jsem dal na rovince max 20-25 km/h, ale spíš to bylo k 20km/h
Tohle jsem jezdil před čtrnácti lety. Průměry tehda byly 30km/h + na rovinatý trasách nebo lehce zvlněných. Dnes bych na stejném kole jel pomaleji a možná bych neuseděl ani posed. Vše je jen o nohách a trénovanosti. Nové kolo posune tazatele o nula nula prd.
Zajicekkk se dnes zaregistroval, založil vlákno a dál už nereaguje. Nemá tedy cenu už dál na toto zbytečné vlákno jakkoli dál reagovat...Debata opět o ničem, jako u většiny nově se zaregistrujích.
Jediny, do ceho bych na tomhle kole zainvestoval, jsou plaste.