Přestože na bezdušácích (nejdříve UST pak TLR) jezdím už pár let a nějakou tu zkušenost s nimi mám (znám např. UST Mavic ráfek prasklý u ventilku), přesto se vyskytl problém, o kterém bych se rád poradil.
Na záložním páru kol (Specialized Roval) jsem měl svůj první "defect" za celou tu dobu co bezdušáky jezdím. Prostě to najednou změklo a zadní kolo začalo plavat. Od počátku se to jevilo jako netěsnost mezi ráfkem a ventilkem, a za pomoci dofukování jsem na tom domů dojel. To zadní kolo bylo ale nafouklé a používané ( s přestávkami - na závody používám jiné) déle než rok bez náznaku problému.
Sundal jsem plášť, ventilek byl v ráfku lehce pootočen, což bylo jasně vidět , protože tento ventilek má obdelníkovou gumovou patku. Řekl jsem si - je to jasné - ventilek jsem tedy správně usadil a dotáhl - jenže ucházelo to dál - kolem ventilku. Zkusil jsem vyměnit ventilek - nový Mavic - ucházelo to zas. Sundal jsem tedy pásku (No Tube), zkontoloval jsem ráfek, speciálně jsem hledal prasklinu kolem otvoru pro ventilek, ale nic! Nasadil jsem tedy pásku a ventilek znovu - bohužel to uchází dál. Zkoušel jsem i gumový těsnící kroužek pod matku. U ventilku to ucházet přestalo, ale za to fučelo kolem drátů!
Mám tedy pár dotazů:
Chápu správně, že pokud by i byl ráfek u ventilku prasklý, přesto by to páska měla udržet těsné?
Hnědá páska Specialized, která se dodává s koly Roval je zároveň i těsnící (u bezduší není třeba jiná páska), nebo je jen pro použití s duší?
A to nejdůležitější - kde je podle vás chyba? Kudy nebo proč to uchází a co s tím?
Mám poměrně špatnou zkušenost s origoš bezdušovejma ventilkama NoTubes. Konkrétně s jejich vnitřní částí, opravdu je to z bláta, těsněníčko po roce už moc netěsní a hlavně ten závit na tý vnitřní části se ochodil tak, že je problém našroubovat redukci nebo šlaušek. Na zadním kole mi Hnoj vyměnil tuhle "vložku" za nějakej levnej ekvivalent a je to nebe a dudy. Na předním kole na to bohužel v rámci jarní servisní tlačenice zapomněl a problém se čím dál zhoršuje. Takže problém by mohl bejt i tady...
Jelikoz to fici nekudy do rafku, plast bude asi v poradku a hledal bych zradu v pasce a ventilku. Tim, ze jsi zkusil jiny ventilek, zbyva uz asi jen ta paska.
na jiném fóru jsem se o této závadě zmínil a tamní diskutéři nejsou schopni pochopit, že je něco takového možné. osobní zkušenost, i když ta fotka není ode mě. :-)
Možno by na začiatok pomohlo úplne štandardné a triviálne ponorenie nafúknutej gumy aj s ráfkom do vody a zistiť kade unikajú bubliny. Pokiaľ okolo ventilu tak je problém minimálne ten ventil. Ak okolo niplov tak netesní páska. Alebo zistíš, že je vadná patka plášťa.
Tak jsem v koncích. Všechno jsem vyměnil - pásku, ventilek, plášt - a utíká to vesele dál.
Vidím to asi tak, že buď s tím budu ještě chvíli laborovat, a hledat příčinu, protože v tuhle chvíli už taky spíš věřím na netěsnost někde jinde než u ventilku - otázka ale je jak to místo najít???
Nahazoval jsem teďkom bezduše a ej normální,že na novým plášti Continental Racesport se objevily z boku bublinky tmelu? Sice malý,ale jo.Tmel to sice zatmelí,ale ptám se,ejstli ej to normální.
Je tam i nákres toho, co jezdím, a za 5 let nikdy nebyl problém s ventilkem. Výhoda mého systému je, že to opravíš i při expedici, protože starou duši najdeš všude a pásku můžeš vozit.
Nahodil jsem svoje první bezduše na Dt Swiss ráfcích a Maxxis pláštích. Nafoukal to na 3,5atm a nechal je den stát; tlak drží.
Při dofukování však uniká vzduch kolem ventilků - jak nasazuju pumpu a ventilek se mírně vyhne (dopředu/dozadu), trochu to syčí. Je to normální stav anebo blbě nalepeno/utěsněno?
Řeším dost podobný problém, jako je v tomto vlánku několikrát zmíněn.
Uchází mi bezdušák.
Aktuální situace.
Jezdím bezdušáky asi 4 roky. Mel jsem tam Continentaly a poslední dobou mi ucházelo zadní kolo (loni). Řešil jsem dycky dolitím mlíka. Sváděl jsem to na to, že byl ten plášť hodně dosekanej, fakt bylo na plášťu několik sekanců, kde bylo vidět, že mlíko prosáklo. Takže jsem to měl spojený s tím.
Teď jsem vyměnil pláště za Šwáby. Nafouknu (chtěl jsem to zkusit chvílu nechat bez mlíka, jak se to bude chovat). Po dvou dnech přední drží pěkně i bez mlíka, tak ten neřeším, ale zadní se vyfoukl tak za hodinu (možná i dřív). Švihnul sem to do vody a zjistil jsem, že kolem ventilku to ucházelo jen trošičku - občas bublina (to by se asi dalovyléčit tím, že tam hrknu mlíko), případně můžu vyměnit ventil, ten mám v zásobě. Víc jsem byl ale překvapenej, že nikde jinde kolem špic to neucházelo, jen u jedné, která je druhá od ventilku. Tou to fakt frčí jak sviňa.
Právě mě zaráží, že to uchází jen kolem jedné špice a ne kolem všech. (Mlíko jsem tam zatím nedával, chtěl bych to pořešit před tím, než to tam dám, abych tam toho zase nemusel lit půl litru)
Nesetkali ste se s tímto někdo, že to fakt uchází jen u jedné špice?
Myslíte, že léčba je vyměnit pásku? - případně, že by to bylo skutečně ventilkem?
začínají mě nějak trápit Café ventilky. Dovnitř nejde vzduch téměř vůbec a i vyfukují se nějak pomalu. Myslíte, že pomůže vyšroubovat vnitřky a zkusit je nějak vyčistit ? A budu pak asi muset doplnit tmel, že ?
Čau, čím čistíte ventilky na bezduše ty šroubovací vnitřky? Mám pocit že jsou ucpaný bez.ventilek caffelatte a mlíko Notubes, když do nich foukam pusou kladou odpor :-) nejde to jak třeba nafukovací balon..... čistil jsem to tech. Lihem a je to +-stejny..... nešlo mi kvůli btomu nahodit bezduše
Mám dotaz ohledně pásky,nevím jakou tloušťku zvolit,ráfek má vnitřní šírku 23mm,zkoušel sem nato namotat 25mm pásku,ale ta je ůzká,a teď nevím jestli bude stačit 28mm nebo 30mm,nerad bych objednal blbě.
Zasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání dárků a možností výhodnějšího nákupuZasílání Akce týdne
Vyber si, prosím, o které informace máš zájem:
Jednou za týden/měsíc posíláme souhrn toho, co je na MTBIKERu nového. Nikdy neposíláme reklamu ani jiný spam.
K narozeninám a svátku Ti budeme posílat drobný dáreček s možnostmi výhodnějšího nákupu a občas posíláme e-mail s akcemi na zboží, které by Tě mohlo zajímat.
Jednou týdně posíláme souhrn naší Akce týdne a občas posíláme e-mail o speciálních akcích a novinkách v našem e-shopu.
Dávám společnosti MTBIKER community s.r.o., se sídlem 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, souhlas k zasílání bezplatných informací podle specifikace uvedené výše a se zpracováním mých osobních údajů pro tento účel. Můj souhlas je dobrovolný a beru na vědomí, že mám právo jej kdykoli odvolat v sekci Nastavení e-mailů. Zároveň potvrzuji, že jsem se seznámil(a) s informacemi v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
check_circle
error
MTBIKER používá cookies
Soubory cookies používáme na zabezpečení funkčnosti webu a na personalizaci obsahu. S Tvým souhlasem je budeme používat k měření užívání webové stránky, k personalizaci a na zobrazení relevantních reklam a informací. Pokud nám udělíš souhlas, můžeš ho zrušit nebo můžeš změnit své preference v sekci Nastavení cookies. Pokud nesouhlasíš s ukládáním cookies, můžeš je odmítnout. Víc o cookies si můžeš přečíst v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
Mám poměrně špatnou zkušenost s origoš bezdušovejma ventilkama NoTubes. Konkrétně s jejich vnitřní částí, opravdu je to z bláta, těsněníčko po roce už moc netěsní a hlavně ten závit na tý vnitřní části se ochodil tak, že je problém našroubovat redukci nebo šlaušek. Na zadním kole mi Hnoj vyměnil tuhle "vložku" za nějakej levnej ekvivalent a je to nebe a dudy. Na předním kole na to bohužel v rámci jarní servisní tlačenice zapomněl a problém se čím dál zhoršuje. Takže problém by mohl bejt i tady...
Jelikoz to fici nekudy do rafku, plast bude asi v poradku a hledal bych zradu v pasce a ventilku. Tim, ze jsi zkusil jiny ventilek, zbyva uz asi jen ta paska.
co třeba podélně prasklý ráfek, tzn. pod páskou?
ilustrační fotka např. http://www.nakole.cz/images/f/diskuse/f5/l/461276-1.jpg
na jiném fóru jsem se o této závadě zmínil a tamní diskutéři nejsou schopni pochopit, že je něco takového možné. osobní zkušenost, i když ta fotka není ode mě. :-)
Jaky ma ten rafek spoj? Je svarovany, nebo jen nejak kolikovany? Paska kryje celou vnitrni sirku rafku?
Vyndej pasku a zkontroluj rafek.
Mavic ventilek do jinych kol moc nesedi, lepsi je neco jako notubes nebo caffe latek, ktere maji kuzelovity tvar a lip tesni u diry v rafku.
Paska specialized je ok, i tesnici.
Možno by na začiatok pomohlo úplne štandardné a triviálne ponorenie nafúknutej gumy aj s ráfkom do vody a zistiť kade unikajú bubliny. Pokiaľ okolo ventilu tak je problém minimálne ten ventil. Ak okolo niplov tak netesní páska. Alebo zistíš, že je vadná patka plášťa.
Každopádne by som začala takto ;)
Díky za reakce. Objednal jsem nové ventilky. Nalepím novou pásku a naleju nový tmel. Pak se uvidí!
Tak jsem v koncích. Všechno jsem vyměnil - pásku, ventilek, plášt - a utíká to vesele dál.
Vidím to asi tak, že buď s tím budu ještě chvíli laborovat, a hledat příčinu, protože v tuhle chvíli už taky spíš věřím na netěsnost někde jinde než u ventilku - otázka ale je jak to místo najít???
Nebo to vzdám a nechám to udělat v servisu.
Anebo budu jezdit s duší :-)))
Dej duši a máš pokoj se s tím srat.
a co keby si to skusil nie len pasku ale komplet notubess sadu?
Mě by zajímalo jaké máte zkušenosti z CafféLatex ventilkama? Dík
Nejlepsi zkusenost mam s american classics ventilkama, tesne perfektne a jeste maji i tvarovanou podlozku na rafek tzn ventilek se jen tak neohne ...
Nahazoval jsem teďkom bezduše a ej normální,že na novým plášti Continental Racesport se objevily z boku bublinky tmelu? Sice malý,ale jo.Tmel to sice zatmelí,ale ptám se,ejstli ej to normální.
Zdar. Pokud chceš experimentovat s ventilkem, tak odkaz na podobné vlákno zde:
Ventilek - bezdušáky
Je tam i nákres toho, co jezdím, a za 5 let nikdy nebyl problém s ventilkem. Výhoda mého systému je, že to opravíš i při expedici, protože starou duši najdeš všude a pásku můžeš vozit.
Připojím to sem:
Nahodil jsem svoje první bezduše na Dt Swiss ráfcích a Maxxis pláštích. Nafoukal to na 3,5atm a nechal je den stát; tlak drží.
Při dofukování však uniká vzduch kolem ventilků - jak nasazuju pumpu a ventilek se mírně vyhne (dopředu/dozadu), trochu to syčí. Je to normální stav anebo blbě nalepeno/utěsněno?
Když už se toto téma vytáhlo... ...narazil jste někdy někdo na bezdušové auto-ventilky ?
nemáte nikdo zkušenost s ráfkem Syncros XC 37(scott spark) není totiž svařený tak jestli to nebude utíkat spojem?
Děkuji
Řeším dost podobný problém, jako je v tomto vlánku několikrát zmíněn.
Uchází mi bezdušák.
Aktuální situace.
Jezdím bezdušáky asi 4 roky. Mel jsem tam Continentaly a poslední dobou mi ucházelo zadní kolo (loni). Řešil jsem dycky dolitím mlíka. Sváděl jsem to na to, že byl ten plášť hodně dosekanej, fakt bylo na plášťu několik sekanců, kde bylo vidět, že mlíko prosáklo. Takže jsem to měl spojený s tím.
Teď jsem vyměnil pláště za Šwáby. Nafouknu (chtěl jsem to zkusit chvílu nechat bez mlíka, jak se to bude chovat). Po dvou dnech přední drží pěkně i bez mlíka, tak ten neřeším, ale zadní se vyfoukl tak za hodinu (možná i dřív). Švihnul sem to do vody a zjistil jsem, že kolem ventilku to ucházelo jen trošičku - občas bublina (to by se asi dalovyléčit tím, že tam hrknu mlíko), případně můžu vyměnit ventil, ten mám v zásobě. Víc jsem byl ale překvapenej, že nikde jinde kolem špic to neucházelo, jen u jedné, která je druhá od ventilku. Tou to fakt frčí jak sviňa.
Právě mě zaráží, že to uchází jen kolem jedné špice a ne kolem všech. (Mlíko jsem tam zatím nedával, chtěl bych to pořešit před tím, než to tam dám, abych tam toho zase nemusel lit půl litru)
Nesetkali ste se s tímto někdo, že to fakt uchází jen u jedné špice?
Myslíte, že léčba je vyměnit pásku? - případně, že by to bylo skutečně ventilkem?
Díky za info
Ahoj,
využiju tohoto vlákna. Jaké používáte bombičky ? Koukal jsem, že se dělají se závitem nebo bez. K čemu tam ten závit je, když je zvenku ?
Ahoj,
začínají mě nějak trápit Café ventilky. Dovnitř nejde vzduch téměř vůbec a i vyfukují se nějak pomalu. Myslíte, že pomůže vyšroubovat vnitřky a zkusit je nějak vyčistit ? A budu pak asi muset doplnit tmel, že ?
Čau, čím čistíte ventilky na bezduše ty šroubovací vnitřky? Mám pocit že jsou ucpaný bez.ventilek caffelatte a mlíko Notubes, když do nich foukam pusou kladou odpor :-) nejde to jak třeba nafukovací balon..... čistil jsem to tech. Lihem a je to +-stejny..... nešlo mi kvůli btomu nahodit bezduše
Mám dotaz ohledně pásky,nevím jakou tloušťku zvolit,ráfek má vnitřní šírku 23mm,zkoušel sem nato namotat 25mm pásku,ale ta je ůzká,a teď nevím jestli bude stačit 28mm nebo 30mm,nerad bych objednal blbě.
Přikladám i fotku ráfku.