Test: KLS Outrage a KLS Sharp – novinky od značky Kellys

Kellys vyrábí mnoho příslušenství a doplňků na kolo, ale nejdůležitější je určitě přilba. Na test jsem dostal dvě nové přilby od značky Kellys – více gravity orientovanou Outrage a univerzální Sharp.

Jako jezdec, co miluje rychlou jízdu z kopce dolů, potřebuju přilbu, která mi dokonale padne, nabídne perfektní pocit bezpečí a můžu vědět, že se na ni dá spolehnout, když to někdy nevyjde. A nebude moc vážit, protože rád vozím ještě kameru na přilbě a každý gram se přece počítá. Je tedy pro mě vhodnější KLS Outrage, nebo si vystačím s KLS Sharp?

Už při letmém pohledu je rozdíl mezi přilbami jasně patrný.

První dojmy

Po vytáhnutí z krabice mě u obou helem příjemně potěšilo, že v balení je náhradní výstelka přilby, takže až zničíte tu původní, stačí ji sundat a pomocí suchého zipu dát novou, a samozřejmě i základní návod. Obě přilby působí solidním dojmem, kdy EPS pěna není nikdy odhalená a během používání v ní tak nebudou vrypy a poškození, jako tomu bývá u jiných značek. Vložka Coolmax bude zabezpečovat optimální tepelný komfort jak v zimě, tak v létě. Překvapí velmi slušná hmotnost 275 g (Vantage), což je na trailovou přilbu velmi dobrá hodnota.

Náhradní výstelky najdete rovnou přibalené.

Co mají obě přilby společné?

Především je to systém magnetického zapínání Fidlock. Ze začátku to chtělo trochu cviku, ale po pár vyjížďkách stačilo dát oba konce k sobě a magnet krásně navedl přezky do sebe. Nemusíte se bát, systém se nerozpojí a díky drážkám drží pevně v sobě. Dále pak 3D FIT pro snadné polohování mechanismu podpory temene a mají stejný právě i kolečko pro úpravu obvodu, které funguje velice dobře a snadno se ovládá i v rukavicích, což se hodí zvláště teď v zimě. Obě přilby mají také řemínky vpředu zakončené přímo ve spodním okraji skořepiny, takže nevadí nožičkám brýlí a ty vám tak přilba neposouvá. Navíc při rychlé jízdě nemají takto provedené řemínky tendenci se kroutit nebo vytvářet nepříjemný aerodynamický hluk. U řemínků je také příjemné plastové tvarování oblouku kolem spodní části uší, takže máte kolem ucha více prostoru, což je pro nošení pohodlnější. Dalším společným znakem je velký počet větracích otvorů a jejich geometrický, ostře řezaný tvar, kterým přilby evokují dynamiku, takže svým tvarem dobře zapadnou mezi moderní přilby.

Zapínání Fidlock funguje velice dobře...... a používá se i na motocyklových přiblách, takže je bezpečné.

Pro koho se hodí přilba Outrage?

Tuhle helmu bych si vzal na nějaké Enduro, kde ještě není potřeba Full Face, nebo na traily, kde je velké riziko pádu a potřebuju absolutní ochranu hlavy. Zadní část je protáhlá, a tak chrání celé temeno, takže při pádu jste dostatečně chráněni. V zadní části ještě nalezneme plastový klip, za který se dá dát guma od sjezdařských brýlí.

Klip na popruh brýlí.
Polohovatelný kšilt se dá zvednout, a tak se vytvoří prostor na brýle, a vy si je nemusíte vždy na lanovce nebo do kopce sundávat úplně. Přilba se vyrábí ve dvou velikostech: M/L (55-59 cm), L/XL (59-63 cm) a v barvách černé, zelené a bílé. Váha ve verzi M/L je 340 gramů.

Štítek v horní...... a v dolní poloze.

Helma je vyrobena technologií Triple in-mold což znamená, že skořepina se skládá ze tří hustot materiálu, a díky tomu nabízí lepší ochranu pomocí optimálního rozložení tlaku při nárazu. Aby helma seděla dobře na hlavě, využívá nový systém nastavení 3D FIT, a můžete si tak nastavit ve 3 polohách, jak vysoko je opora temene. I když mi ne každá helma sedí, tahle mi sedla perfektně.

Tři polohy pro nastavení podpory temene.Tvar výstelek.

Proč nebo kdy sáhnout po přilbě Sharp?

Sharp využívá stejné technologie jako Outrage, takže všechny vychytávky, jako je magnetické zapínání, nastavování a utahování pomocí 3D FIT, naleznete u této helmy taky. Oproti přilbě Outrage, Sharp nenabízí na zadní straně helmy klip na brýle, ale pokud nenosíte sjezdařské brýle, tohle vám vadit nebude, klasické cyklistické brýle i s většími obroučkami se vejdou v pohodě. Sharp nabízí naopak odnímatelný kšilt, a například pokud máte silničku nebo XC bike a hledáte pouze jednu přilbu do terénu i na silnici, tuhle možnost oceníte.

Bez štítku...... nebo s ním, toť otázka.

Model KLS Sharp jsem převážně využíval na vyjížďky do města, nebo jen na pohodové vyjížďky lesem či polní cestou. Určitě se ale neztratí ani v drsnějším terénu. Cena za KLS Sharp se pohybuje okolo 2500 Kč, zatímco Outrage stojí přibližně 2800 Kč.

Sharp se vyrábí ve velikostech M (54-58 cm), L (58-61 cm) a v barevném provedení Sky Blue, Pink, Black, Grey, Green.

Dojmy a rozdíly

U přilby Sharp byl i rozdíl 10 gramů dolů znát, a proto jsem si bral na lehčí jízdy právě tu. Mile mě překvapilo, že díky tvaru helmy se dá nalepit gopro držák na vršek helmy, a tak si můžete i z tohoto pohledu vychutnat záběry z vyjížďky.


Nevýhodu vidím pouze v rozdílném obvodu helem, i když jsou obě stejné velikosti M/L, tak se obvod liší o 1 cm v prospěch Outrage. Právě tento 1 cm mi trochu scházel v oblasti spánku. Takže doporučuji vždy jakoukoliv helmu osobně vyzkoušet. U obou přileb mi ještě scházela síťka proti hmyzu, která se může hodit hlavně v létě. U přilby Outrage i přes to, že často nevozím sjezdové brýle, je fajn, že Kellys myslel na to, abyste si stále brýle nemuseli sundávat, stačí tak zvednout kšilt a nechat je pod ním.


Samozřejmostí je možnost nastavení kšiltu ve vertikálním směru. Zadní utahovací kolečko a dostatek polstrování zajišťuje, že žádný popruh nikde netlačí a neřeže, i rozsah dotahovacího kolečka je víc než dostačující, a vroubky po obvodu ulehčují dotáhnutí třeba i v rukavicích.

Výhody obou přileb:

  • Velký rozsah přitáhnutí obvodu.
  • Triple in-mold technologie
  • Náhradní výstelka přímo v balení.
  • Zapínání pomocí magnetického systému FidLock.

Nevýhody:

  • Absence síťky proti hmyzu.
  • Nutnost před nákupem vyzkoušet správnou velikost

Klasické kolečko pro dotažení.
Pokud si jednu z těchto přileb vyberete, určitě nebudete litovat. Disponují všemi moderními technologiemi, které někdy nenajdete ani na přilbách top značek. Poměr ceny a kvality KLS Sharp i Outrage je velmi dobrý. Ale ať už si vyberete jakoukoliv přilbu, dbejte především na svou ochranu. Já nakonec využívám model Outrage, který přece jen více vyhovuje mému stylu ježdění. Hlavu máme jenom jednu, a na to je potřeba myslet.
info
Testy a představení produktů se realizují s produkty a materiály zapůjčenými od dovozce dané značky nebo z MTBIKER shopu. Jejich obsah a závěr je subjektivním názorem autora.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
mtbiker-komunitaCZ 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Test KLS Dare 2 - parťák na traily, ale i celodenní výlety

Test KLS Dare 2 - parťák na traily, ale i celodenní výlety

Trailová helma střední třídy pro běžné použití zaujme cenou, barevnou škálou i pohodlím.
Giro Agilis Mips - univerzál na cestu i do terénu

Giro Agilis Mips - univerzál na cestu i do terénu

Pokud hledáte helmu na silnici, gravel i xc, nechcete, aby se vám hlava moc potila a samozřejmě řadíte bezpečí na první místo, mohla by pro vás být tato helma správnou volbou.
Od základu: Jak si vybrat MTB přilbu a jaké typy známe?

Od základu: Jak si vybrat MTB přilbu a jaké typy známe?

Helma zachraňuje životy, o tom není pochyb. Jak si však vybrat přilbu, jaké typy MTB přileb existují a na co se při výběru zaměřit?

Výběr z produktů

keyboard_arrow_up