Jak zkombinovat zaměstnání, trénink a čas s rodinou

Jsi vášnivý amatérský cyklista/cyklistka? Pokud ano, jsi to právě ty, komu chci ukázat, jak to dělám já a předat ti několik tipů, rad z vlastních zkušeností a způsobů, jak mít kvalitní trénink, čas na rodinu a samozřejmě na zaměstnání. Všechny tyto věci jsou důležité a vzájemně se propojují a doplňují.

Pojďme na to, ale nejprve se vám trochu představím. Jmenuji se Libor Morgenstein, pocházím z Tachova na západě Čech a je mi 40 let. Už sedmým rokem závodím, neustále hledám motivaci a způsoby, jak se posouvat ve výkonnosti dál a dál.

Primárně se zaměřuji na horskou cyklistiku. Trénuji týdně v průměru 12-15 h. Jsou ale týdny, kde můj tréninkový objem přesáhne i 20 hodin. Používám aplikaci Strava a Garmin Connect, kam si své sportovní aktivity nahrávám. Jako další nástroj k tréninkům používám program TrainingPeaks, zde si vytvářím kompletní tréninkový plán.

Vypíchnu několik úspěšných výsledků, kterých si cením:
  • 3x Mistr Plzeňského kraje v XCO v seriálu Plzeňský pohár horských kol.
  • Král Šumavy střední trať (70 km) - absolutní výhra.
  • V rámci Českého poháru horských kol XCO na MČR ve Stupně 5. místo v kategorii Masters.
  • V rámci největšího evropského seriálu MME MarathonMan Europe celkové 2. místo v kategorii Masters.
Ale pojďme k tématu:


Motivace a cíl

Motivaci a cíle považuji za hlavní hnací motor. Je potřeba motivaci najít, přesně si ji určit, pojmenovat si ji. Znamená to tedy vědět, čeho chci v nadcházející sezóně dosáhnout, v čem se chci zlepšovat.

Mít jasný cíl v trénincích, ale i v osobním životě jde ruku v ruce. Naplánovat si tréninky tak, abych měl čas na rodinu, mohl standardně chodit do práce a nemusel se stresovat, že něco nestíhám, znamená své cíle pečlivě plánovat s rodinou, která by měla být všeho součástí a tudíž mou oporou.

...je důležité kromě toho také myslet na ostatní, jako je stabilní zaměstnání a funkční rodinný vztah.
Jaké mohou být konkrétní cíle? Chci si zlepšit čas v konkrétním kopci, oblíbený úsek zajet rychleji? Máš to podobně, nebo máš spíše osobní rozvojový cíl? Cílem a zároveň dobrou motivací může být snížit svou hmotnost nebo zajet lepší celkový čas v některém oblíbeném závodě. Motivaci hledám převážně tak, že se zamyslím nad minulou sezónou, najdu věci a chyby, které se mi nepovedly a pracuji na tom, aby se chyby neopakovaly.

Pro některé cyklisty může být motivací větší pravidelnost a pestřejší tréninky. Méně času na úkor rodinných nebo pracovních povinností ještě neznamená, že svých cílů nedosáhnu. Naopak pokus zefektivnit trénink v týdnu znamená, že trénink může být kratší, ale zato intenzivnější. A pak tedy o víkendu, kdy máš více času, mohou být tréninky delší nebo klidně dvoufázové.

Jak zkombinovat zaměstnání, trénink a čas s rodinou

Pár tipů z mého tréninku

Pohled do tréninkové struktury celého týdne v zimním období v mém podání vypadá následovně (a zároveň může být inspirací i pro tebe):
  • Pondělí: volný den (bez tréninku)
  • Úterý: posilovna 1 h (celé tělo)
  • Středa: trenažér 2 h (strukturovaný těžký trénink)
  • Čtvrtek: běh vytrvalost 1:30 h (nízká intenzita)
  • Pátek: volný den (bez tréninku)
  • Sobota: posilovna 1 h, snídaně, cyklistika venku 3 h v kopcích (strukturovaný trénink)
  • Neděle: běh na lačno 1:30 h, snídaně, cyklistika venku 3:30 h vytrvalostní zaměření
A jak vypadá jeden můj den v týdnu? Třeba takto:

Středa – cyklistický indoor trénink:
  • Budíček ve 4:45 h.
  • 15minutové protažení.
  • Snídani a oběd mám již připraveny z předešlého dne.
  • Z domu vycházím v 5:30 h, 35 min pěšky na místo, odkud společně s kolegy odjíždím autem do práce (mohli by mě vyzvednout pohodlně u domu, ale já volím již pravidelně variantu ranní půlhodinové chůze).
  • Snídám v práci, dvacet minut před sedmou hodinou. Pracuji do 15:30 h, v 16 h vystupuji z auta ve městě, kde bydlím a jdu zase stejnou cestou domů pěšky, opět v rámci volného pohybu.
  • Doma si připravím věci na trénink, jídlo, pití a jdu na to.
  • Trénink absolvuji na chytrém trenažéru Wahoo. Dvě hodiny složené z rozjetí, úseků ve vytrvalostním tempu a 5x15 min v silové vytrvalosti a zase klidné vyjetí.
  • Po tréninku sprcha a večeře, kterou mi připravila moje skvělá žena. Večeříme vždy společně. Někdy jdu po večeři vykoupat malého syna a přečíst mu pohádku. Moje žena syna skoro vždy uspává. Já si jdu buď číst knihu, nebo kouknu na chvilku na televizi a kolem 21h jdu spát.

Další tipy a triky, které si můžete zapamatovat

  1. Mohu jet autem do zaměstnání už od domu, ale já raději vstanu dříve, abych mohl ráno ujít cca 3 km pěšky a přidat si pohyb do celého mého denního režimu, když vím, že za celý den v práci toho moc nenachodím. To samé opakuji při návratu domů.
  2. Snídani a oběd mám vždy připravené z předchozího dne, abych ráno neztrácel čas a měl pod kontrolou, co jím - kvalitu jídla a potřebné doplnění energie na odpolední trénink.
  3. Po tréninku večeřím společně se ženou a synem, abychom spolu trávili společné chvíle a pomůžu s péčí o syna před spaním. Ne vždy stíhám, ale když to jde tak určitě.
  4. Chodím spát každý den ve stejný čas, abych měl dostatečný čas na spánek, alespoň sedm a více hodin, kvůli dobré regeneraci.
  5. Plánuji si celý tréninkový program týden předem. Samozřejmě, že vždy nevyjde vše podle plánu a proto není problém si někdy trénink (například běhu), který trvá cca 1 h, prohodit s tréninkem na trenažéru, který zabere cca 2 h, když to situace vyžaduje, abych vyšel vstříc například mojí ženě nebo synovi.

Jak zkombinovat zaměstnání, trénink a čas s rodinou

Tip na to, jak rozplánovat víkend

O víkendu, kdy nechodím do zaměstnání, chci stihnout větší objem tréninkových jednotek a plánuji na sobotu i neděli dvoufázové tréninky. Začínám brzy ráno, abych už od odpoledne mohl trávit čas se svou rodinou.

V sobotu začínám ráno v 7 h posilovnou, poté snídaně - chvilku na vytrávení a druhá fáze tréninku: cyklistika venku. Mezi 13-14 h se vracím domů a mohu už trávit zbylý čas s rodinou. Většinou volíme nějaký odpolední výlet, bazén, procházky do přírody atd.

Neděle je obdobná, ráno v 7 h běh na lačno, snídaně a trénink cyklistiky venku. Odpoledne a večer již trávím kompletně s rodinou, tak abych kompenzoval čas, který věnuji sobě a tréninkovým jednotkám. Tak jsou všichni spokojeni a klape to.

Vypadá to, jako by se vše točilo okolo mého tréninku

Když jste zapálený sportovec, cyklistika je pro vás životní vášní a chcete do toho dávat své maximální úsilí, tak tomu logicky potřebujete dávat co nejvíce času. Jen je důležité kromě toho také myslet na ostatní, jako je stabilní zaměstnání a funkční rodinný vztah. Proto plánujte tréninky na celý týden a mějte v tom čas i pro ostatní důležité, jak jsme si už zmínili a věřte mi, že se vám to vrátí.

Třeba tak, že když se vrátíte z těžkého tréninku, tak budete mít připravený oběd nebo vám do garáže, kde právě trénujete po práci, donese váš syn banán, doplní vám bidon. I to je známka toho, že jsou všichni spokojení.


Výživa a ještě něco?

Další důležitou věcí, jak to celé jde dobře zvládnout jak fyzicky, tak i mentálně, je dobře vyvážená strava jak v trénincích, tak mimo ně. To je další díl mého oblíbeného životního puzzle, které už si několik let poctivě skládám.

A pokud se vás tyto řádky týkají a připomínají věci, které neustále řešíte, napište do komentářů, jak to děláte vy nebo přidejte nějaké tipy a rady z vlastních zkušeností. A můžeme se na toto téma ještě dále rozepsat a vzájemně se motivovat.

Příště třeba o tom, jak se nutričně co nejlépe připravit na trénink, a to podle délky a intenzity tréninku a také v kontextu konkrétního dne, kdy jdete do práce i na trénink.
Zdroj fotografií: archiv autora
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Za hranici komfortu - Nový bike, nový impuls

Za hranici komfortu - Nový bike, nový impuls

... aneb příprava na Race Across Czechia 2024 - 2. díl
Proč je důležité jezdit pomalu

Proč je důležité jezdit pomalu

Máte pocit, že se nikam neposouváte? Že vaše výkonnost čím dál víc stagnuje? Že ani zvýšení tréninkových dávek nepřineslo žádný efekt? Možná je to tím, že jezdíte příliš rychle. Možná? Spíš téměř jistě.
Co jíst a pít při tréninku?

Co jíst a pít při tréninku?

Jsi závodník, hobby cyklista nebo rekreační jezdec? Neměl bys při tréninku zapomínat správně pít a jíst!
keyboard_arrow_up