Od základu: Jak si vybrat MTB pedály?

Pedály jsou jedním ze tří kontaktních bodů kola s jezdcem. Je to tedy velmi důležitý komponent. Jak vybrat pedály a na jaké faktory se při výběru zaměřit?

Piny, platformy, osky, kufry, klece, flaty, nášlapy, SPD... Toto jsou slova, která vám možná nic neříkají, ale prostřednictvím tohoto článku se to pokusíme změnit. Kvalitní pedály, které vám sednou a drží na noze jako přilepené, nemusí stát tisíce korun. Už za pár stovek můžete posunout ovládání kola na úplně jinou úroveň. A to je dobrá nabídka.

tatze pedále

2 typy

Svět mountainbikingu zná 2 typy pedálů: nášlapné a ploché (flat pedály).

Nášlapné pedály

Nášlapné pedály jsou takové, u kterých dostanete v balení i zarážku (cyklistický slang – kufr), kterou si namontujete na tretru (musí být vhodná pro možnost montáže zarážek). Následně se postavíte na pedál, čímž se zarážka do pedálu zacvakne. Vycvaknete ji z pedálu pohybem paty do strany (resp. nahoru).

BBB pedále

Ploché pedály

Ploché pedály (cyklistický slang – flaty) jsou pedály, které mají obvykle na platformě (tedy na těle pedálu) piny. Piny jsou hroty, do kterých se zakousne podrážka boty, když se na takový pedál postavíte. Piny bývají buď plastové nebo u kvalitnějších pedálů kovové. Ploché pedály však můžeme znát i jako klasické plastové pedály, které vám častokrát přibalí výrobce v balení k novému kolu.

tatze pedále

Jiné alternativy

Kromě těchto dvou typů zde máme také hybridní pedál – ten má z jedné strany platformu a z druhé nášlapný systém. Někteří výrobci pedálů nabízejí také magnetické pedály. V podstatě jde o flaty s magnetem.

Plusy a minusy

Flat pedály

Flat pedály zná asi každý cyklista. Dáte nohu na pedál a jezdíte. Výhodou těchto pedálů je bezpečnost – dát nohu kdykoli z pedálu na zem není problém. Pozitivem je i fakt, že si během začátků ježdění na horském kole nebudujete zlozvyky, které byste si možná vybudovali u nášlapných pedálů (například tahání pedálů k sobě).

tatze pedále
Pozor, není to tak jednoduché. I u flatů může přijít nežádoucí zážitek z toho, že vám během jízdy spadne noha a v tom nejhorším případě spadnete i vy. To může být způsobeno špatnými pedály, špatnou technikou jízdy či špatnou obuví.

Pokud si ale najdete pedály, které vám sednou a spojíte to s kvalitní cyklistickou obuví, noha vám padat tak lehce určitě nebude.

Nášlapné pedály

Nášlapné pedály připojí nohu přímo k pedálu. Máte výbornou a precizní vládu nad kolem. Kam dáte nohy, tam vás budou pedály následovat, tedy v podstatě i celý zbytek kola. Šlapání do kopce bude pohodlnější. I proto s oblibou tyto pedály používají výkonnostní jezdci. Můžete s nimi šlapat lépe „do kruhu“, a tedy efektivita jde nahoru.

Avšak v případě, že se dostanete do krizové situace a nevycvaknete nohu z pedálu včas, spadnete i s kolem. Proto si můžete na nášlapných pedálech volit, při jaké síle (resp. při jakém úhlu) se vám noha z pedálu odpojí. Systém funguje v podstatě podobně jako u lyží, při pádu se noha vycvakne.

pedále
Při jízdě v nepříznivých podmínkách je to kapitola sama o sobě. Nášlapné pedály se vám mohou od bláta ucpat, přičemž systém častokrát přestane fungovat, dokud jej pár dobrými nárazy nohou o pedál nevyčistíte.

Flaty vs. nášlapy – které jsou pro mě?

Na toto jednoznačná odpověď neexistuje. Ploché pedály jsou obvykle vhodné pro jízdu orientovanou více z kopce, tedy na traily. Při takovém ježdění se zejména začátečníci dostávají často do krizových situací, tehdy jsou ploché pedály výhodou.


Pokud už máte nějaké zkušenosti a chcete se více orientovat na výkon, případně na závody, můžete vyzkoušet nášlapné pedály. Začněte však velmi opatrně. Pokud máte možnost, nastavte si předpětí pružiny na pedálu na minimum, aby se vám pedál vypnul už při jemném vyosení chodidla. Pokud používáte pedály Crankbrothers, existují zarážky s nižším úhlem vypnutí.

Začátečníkům však nášlapné pedály velmi nedoporučuji, protože jsou pro ně nebezpečnější. Myslím, že je dobré získat nějaké zkušenosti na kole, a to zejména při sjezdech. Potom přijde čas na nášlapné pedály. Pokud začínáte s nášlapnými pedály, doporučuji vám podívat se na toto video.

Faktory při výběru nášlapných pedálů

Tělo pedálu – platforma. Pokud je pedál větší, máte na něm větší oporu. Rovněž jej při nechtěném odpojení snáze intuitivně najdete, abyste se znovu „nacvakli“. Některé klece mají dokonce i piny, které zlepšují kontakt tretry s pedálem. Menší pedály mají samozřejmě také nižší hmotnost. S výběrem může pomoci i video od Bimjeama.

Systém nášlapných pedálů – nášlapné pedály od různých výrobců mají také různé systémy upínání zarážky do pedálu. Nyní si srovnáme dva nejrozšířenější. Asi nejrozšířenější je systém SPD od Shimana. Na něm si můžete regulovat předpětí pružiny, které lze kdykoli pomocí imbusového klíče změnit. Systém od Crankbrothers je jiný. Používá různé typy kufrů, které mají různé úhly odpojení z pedálu. Je méně náchylný k zanesení blátem, ale pokud si chcete změnit úhel vypnutí, musíte vyměnit kufr, což je složitější.


Cena/kvalita/servisovatelnost

Při výběru bych se určitě zaměřil na kvalitu pedálu a jeho servisovatelnost. Některé pedály jsou na servis jednodušší, jiné složitější. Stejné to je i s kvalitou. Některé musíte servisovat jednou za sezónu, jiné častěji. Proto si porovnejte pedály dané cenové kategorie, zda výrobci nabízejí také servisní kity a případně zkuste najít návody a videa, jak si je doma seservisovat. Pokud nejste domácí kutil, vždy je zde odborný servis.

Ako si vybrať MTB pedále?

Faktory při výběru flat pedálů

Tělo pedálu/velikost platformy – dostatečně velká platforma poskytuje stabilní oporu chodidla. Velikost platformy je třeba vždy otestovat minimálně přiložením bot, které právě používáte na pedály. Pozor, pokud je platforma příliš velká a máte malou nohu, může se stát, že vám bude zbytečně přesahovat a podrážka nebude mít kontakt s některými piny na pedálu. Pokud je naopak platforma příliš malá, nemáte dostatečnou oporu.

BBB pedále

Materiál

Nášlapné pedály jsou vyráběny většinou kombinací hliníku a oceli. U volných pedálů zde máme zejména u těch dostupnějších kousků použitý plast či nylon. Není to vůbec špatný materiál. Je lehký a odolný, ale v některých případech ne až tak jako hliník.

tatze pedále

Rozmístění a počet pinů

Piny by měly být na pedálech rozmístěny rozumně – po obvodu pedálu a v jeho střední části. Není dobré, aby měl pedál příliš málo pinů, ale ani moc. Tehdy nemá bota na pedálu dostatečnou oporu. Důležité však je, abyste měli všechny piny „zakousnuté do podrážky“. Boční piny by měly být ideálně na kraji boty. Piny by měly být v ideálním případě vyměnitelné.

Tloušťka platformy

Pokud je pedál příliš hrubý (což znamená, že chodidlo je více vzdáleno od osy pedálu) klesá pocit kontroly nad pedálem.

Servisovatelnost

Servisovatelnost je stejně důležitá jak u volných pedálů, tak u nášlapných. Proto zde platí vše, co bylo zmíněno u nášlapných pedálů.

kufre

Více do hloubky

Kufry nášlapných pedálů jsou spotřební materiál. Některé se opotřebují dříve, jiné později. Podle mých osobních zkušeností kufry od výrobce Shimano vydržely vždy delší dobu než kufry od výrobce Crankbrothers.

Ako si vybrať MTB pedále?
U flat pedálů se může měnit i výška pinů, přičemž příliš nízké nebo naopak příliš vysoké piny nejsou dobrou volbou. Bota by měla sedět tak, aby byla podrážka dostatečně zaříznuta do pinů, ale na druhé straně musí mít zároveň i dostatečnou oporu vůči platformě.

Správný pedál je jen polovina, správná tretra je ta druhá

Výše jsem zmínil, že pro ideální kontakt s pedálem je důležité mít nejen správný pedál, ale také správnou tretru. Proto to berte jako radu na závěr. Častokrát vidím použití turistických nebo běžeckých bot na plochých pedálech, což určitě není ideální, ale spíše provizorní řešení.

Přečtěte si také ostatní články ze série Od základu:
Zdroj fotografií: archiv redakce
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
tomasmartinak 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Od základu: Co si nastavit po koupi horského kola?

Od základu: Co si nastavit po koupi horského kola?

Nákup jakéhokoliv kola je sice začátkem šťastného života, ale pouze tehdy, bude-li kolo správně fungovat. Jak nastavit kolo po koupi?
Od základu: Elektrokola pro začátečníky a pokročilé

Od základu: Elektrokola pro začátečníky a pokročilé

Už dávno neplatí, že elektrokola jsou novým trendem. Jsou novou kategorií cyklistiky a jejich portfolio se každou sezónou rozšiřuje.
Od základu: Jak si vybrat boty na MTB?

Od základu: Jak si vybrat boty na MTB?

Tretry nebo cyklistické boty se napříč disciplínami odlišují. Jakou tretru je třeba vybrat na tu svoji a jaké faktory při výběru zohledňovat?
keyboard_arrow_up