Nemoc a návrat do tréninku

Prudké výkyvy jarních teplot, velké tréninkové zatížení a minimální možnost ovlivnit setkání se s patogeny představují i větší riziko onemocnění. Kdy po nemoci zpět do sportovního zatížení? Pravidla, která se vyplatí dodržovat, aby byl návrat k oblíbené sportovní disciplíně co nejhladší.

Zdraví znamená pro každého něco jiného a jeho chápání souvisí s věkem, pohlavím, úrovní vzdělání, životním stylem, sociální skupinou, rasou, národností a mnoha dalšími aspekty. Podle definice Světové zdravotnické organizace (WHO) je zdraví stav plné bio-psycho-sociální pohody, nejenom nepřítomnost choroby. Zdraví také znamená dobře se cítit a naplno využívat své síly.

orgován

Podstatu tvrzení, že zdravý člověk má mnoho přání, ale nemocný jen jedno, často člověk pochopí až na nemocničním lůžku. Zdraví je hodnotou, o kterou bychom měli celoživotně, kontinuálně a systematicky pečovat. Nemoc je odklonem od stavu zdraví. Zasahuje všechny vrstvy populace, včetně sportovců. Ukazuje se, že působení patogenů na lidský organismus je velmi rozmanité a postižení tak může být individuální a u každého jedince může i stejná choroba probíhat různým způsobem. Stejně tak se může lišit i časový úsek potřebný k zotavení po prodělané chorobě.

Infekce způsobující onemocnění zasahuje lidský organismus komplexně a může být zdrojem závažných i dlouhodobých komplikací. Na zdravotní stav a odolnost sportovce má přímý vliv mnoho aspektů. Mezi nejdůležitější patří rovnoměrné zatížení v tréninku, dostatečná regenerace, kvalitní spánek, vyvážená strava, přiměřená hydratace, kompenzační aktivity, eliminace stresových faktorů v běžném i sportovním životě.

Vhodná je i substituce v rizikovém období. Studie ukazují pozitivní efekt u vitamínu C, nejlépe v jeho lipozomální formě, dále je také velmi vhodné v období od podzimu do jara doplňovat vitamín D. Někdy ale ani všechny intervence vedoucí ke zlepšení odolnosti a udržení zdraví jednoduše nefungují a podléháme infektům.

čerešňapríroda

Je potřeba říct si otevřeně, že v české společnosti panuje názor, že není potřebné ani důležité chodit na prevence, a naopak je poměrně běžné a normální, že se s akutním onemocněním chodí do práce, do obchodu a mezi ostatní lidi. Chybí nám disciplína, solidárnost a odpovědnost k vlastnímu i veřejnému zdraví.

Hlavním problémem je postoj společnosti k vlastnímu zdraví, sebehodnotě a odpovědnosti za svůj vlastní stav zdraví. Velké množství lidí má přístup k vlastní nemoci takový, že pokud doslova neleze po čtyřech, může dělat vlastně skoro cokoliv. Zásadní je uvědomit si, že nemocný člověk s akutním infektem a teplotou nepatří mezi ostatní lidi, do práce a už vůbec ne do posilovny nebo na kolo. Bagatelizace vlastních zdravotních potíží nám může často spíše uškodit a neustále nás v tréninku vracet na začátek.

mostcesta

Velmi důležité je zacílit pozornost k vnímání vlastního těla, jeho potřeb, toho, co nám říká. Zastavit se a dát prostor tělu k zotavení. Pravidlo od úst nahoru a dolů. Pokud jde o lehké nachlazení bez teploty postihující horní cesty dýchací, je možné zachovat lehkou sportovní aktivitu, ideálně na čerstvém vzduchu. Nadále posilujeme přirozenou obranyschopnost organismu, prokrvíme oteklé sliznice a zrychlíme metabolismus. Lehká procházka nebo přiměřená sportovní aktivita ve vytrvalostním režimu může mít pozitivní vliv na vývoj a délku trvání nemoci.

Naopak bychom se měli vyvarovat příliš dlouhého tréninku či dokonce intenzit. Zbytečně zatížíme a ještě více oslabíme tělo bojující s nemocí. Pokud jde o respirační infekt dolních cest dýchacích nebo dokonce bakteriální či virové záněty mandlí – angíny, tedy od úst dolů, je vhodné a dokonce žádoucí jakýkoliv trénink zcela vynechat. Toto pravidlo platí dvojnásob, pakliže užíváme i antibiotika.

Riskujeme nejen nebezpečné komplikace v podobě nasedajících sekundárních infektů, ale zejména u bakteriálních infekcí hrozí dokonce záněty osrdečníku nebo srdečního svalu a trvalé následky na zdraví.

Je třeba vytvořit rámec pro návrat do výkonnostního a profesionálního sportu tak, aby bylo minimalizováno riziko zdravotního postižení a optimalizovala se rychlost návratu do tréninkové přípravy.
Zdroj fotografií: archiv autorky
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
KaterinaZemanka 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

3 první vyjížďky aneb co na to ta proklatá záda

3 první vyjížďky aneb co na to ta proklatá záda

…pokračování k článku 5 chyb aneb jak se vyhnout akutní blokaci zad.
Zátěžový test – poznat své limity v grafu

Zátěžový test – poznat své limity v grafu

Jak má člověk správně trénovat? Jezdit podle pocitu? Únavy? Nálady? Možná ano, ale co to mít podložené i daty? Tak jsem to zkusila a jak to probíhalo a co mi to dalo uvidíte níže.
Základní strečink pro cyklisty - znovuzrození po výjezdu

Základní strečink pro cyklisty - znovuzrození po výjezdu

Bolí tě po jízdě záda, krk nebo nohy? Strečink cyklistům pomáhá, mám to vyzkoušené.
keyboard_arrow_up