Od základu: levné vs. drahé kousky – kde můžeme ušetřit?

Cyklistika může být velmi drahý sport. Ať už jde o komponenty, kola nebo oblečení, některé kousky umí pořádně odlehčit vaši peněženku. Do čeho se však vyplatí investovat?

Každý, kdo začíná nebo začínal s cyklistikou, byl alespoň jednou překvapen, jak umí být tento sport finančně náročný. Jako v kterémkoli jiném odvětví i tady platí, že pokud chcete kvalitu, musíte za ni zaplatit. Ale jakou částku? Kolik je moc a kolik je málo? Existuje ideální cena?


Ideální poměr ceny a kvality

Kvalitní výrobek za přiměřenou cenu není složité nalézt, pokud máte v cyklistice přehled. Nemusíte mít top prémiovou značku, kterou ocení obvykle zkušení cyklisté, jezdící přes 20 hodin týdně.

Při výběru čehokoliv na kolo si sám odpovídám na 5 otázek:
  1. Opravdu potřebuji tento produkt/Obejdu se i bez něj?
  2. Jak ovlivní moji jízdu?
  3. Jak dlouho mi daný produkt vydrží? (odhad)
  4. Jak často ho budu používat?
  5. Nevymýšlím zbytečně?

Nyní si rozebereme pár komponentů na kolo, doplňky, ale i oblečení, abyste si uměli udělat základní přehled. Berte to jako příklady, přičemž na našem eshopu můžete najít velmi mnoho produktů s výborným poměrem ceny a kvality.


Oblečení

Oblečení na kolo je velmi komplikované téma. Někdo vyhledává dražší oblečení a prémiové značky, někomu stačí i dostupnější kousky. Vždy to závisí na tom, jak moc jezdíte. Pokud je někdo občasný cyklista a jede jednou za týden na hodinový výjezd, pravděpodobně nepotřebuje prémiové oblečení s top technologiemi.

Naopak, pokud cyklista jezdí často a zejména delší vyjížďky, může mu nekvalitní (ale i nesprávně zvolené) oblečení snížit komfort z jízdy a dokonce i pokazit výjezd. Závisí to rovněž na disciplíně. Pokud jezdíte extrémnější disciplíny, kde je riziko pádu, může to znamenat, že oblečení dříve či později zničíte (moje osobní zkušenost).


Proto se při výběru oblečení zaměřte na:
  • Pravidelnost výjezdů
  • Délku výjezdů
  • Zaměření disciplíny

Mezi dostupnější značky se skvělým poměrem ceny a kvality patří Force a Silvini, které doporučuji zejména začátečníkům.

Tip: seřaďte si v eshopu položky podle hodnocení.


Přilba

Na zdraví se nešetří. Neznamená to však, že si hned máte pořídit tu nejdražší přilbu nebo chrániče. V první řadě je třeba přilbu vůbec vlastnit - jakoukoliv. Ovšem pokud jezdíte častěji, případně v tomto případě jezdíte opět extrémnější disciplíny (kde je větší riziko pádu), zaměřil bych se na střední třídu přileb. Rozdíly v poměru ceny a kvality uvidíte i při částkách nižších než 1000 - 1500 Kč.


Přilby mají i různé certifikace, přičemž nejlepší je, pokud si ji reálně prohlédnete a ohmatáte. Kvalitu u přileb vidíte na první pohled. Ať už to je kvalitněji zpracovaný materiál, ale také různé vychytávky jako fid-lock (magnetický zámek bradového popruhu), ochrana proti rotačním silám při pádu (např. MIPS), různě integrovaná světla v přilbě nebo dokonce i prémiový materiál (karbon). Přilbu je navíc vždy potřeba vyzkoušet, aby vám dobře seděla.


Komponenty

A je to tady. Kolik korun vychází na 1 ušetřený gram? A teď vážně. U komponent, zejména pro začátečníky, se vyplatí investovat hlavně do určitých skupin. První skupinou jsou brzdy.


U brzd se vyplatí investovat o pár stovek korun navíc. Příklad – Shimano. Pořiďte si raději jednoprstovou brzdu (páku lze vyměnit i samostatně), která je citlivější a dávkovatelnější než brzda s páčkou na 2 prsty. Rozdíl budete cítit okamžitě.

Velkou roli při brzdné síle hraje také kotouč a destičky. Někdy stačí koupit kotouč s větším průměrem nebo kvalitní destičky (např. galfer ), namísto výměny 2pístové brzdy za 4pístovou. Rovněž není dobré zanedbávat servis.


Řazení, tedy přehazovačku, budete srovnávat zejména v životnosti a hmotnosti. Dostupnější kousky jsou obvykle těžší a vydrží mnohdy i méně. Ovšem například u SRAMu se mi osobně osvědčilo jít minimálně do 12rychlostní sady GX (oproti SX a NX). V tomto případě přehazovačka GX přežila 2 kusy modelu NX (přibližně 2600 Kč vs. 2x 1600 Kč).

U značky Shimano je rozdíl ve funkci 12rychlostních přehazovaček zanedbatelný. Klidně můžete sáhnout i po přehazovačce Deore.


Kvalitnější řazení řadí přesněji a hladčeji, avšak připlatíte si za to nemalé peníze. Proto začátečníkům doporučuji zejména sady Deore (Shimano) a výše i GX (Sram) a výše.

Tip: Pokud byste chtěli nejlepší poměr ceny a výkonu, doporučuji kombinaci 12rychlostní přehazovačky Shimano Deore a řazení Shimano XT, protože větší rozdíl ve funkci poznáte více u řazení, kde se vyplatí investovat do řazení XT než do přehazovačky XT.

cyklistické kúsky
Pláště – zainvestujte hlavně do předního. Přední plášť vede stopu a proto pokud se snažíte ušetřit na komponentech, dopřejte si alespoň střední řadu pláště pro přední kolo. Dlouho vám vydrží (jelikož na předním kole se plášť sjíždí méně) a skvělý grip budete pociťovat pořád. Cena vyšší řady plášťů se může pohybovat již od 900 Kč klidně až po 2000 Kč.

Sedlo - kvalitní sedlo nemusí být drahé. Tady je to spíše o zkoušení a testování. Nezapomeňte, že na sedle trávíte během jízdy hodiny. Nesprávné sedlo může vést k diskomfortu, jakož i k různým problémům a tak bych v tomto případě na sedle nešetřil.

cyklistické kúsky
Pedálysprávné pedály (tedy ne plasťáky z výroby) jsou základem pro pohodlnou a hlavně bezpečnou jízdu. Nemusí být nejlehčí. Důležité je, aby měly dobré rozmístění pinů a dostatečně velkou platformu (pokud jde o flat pedály). U nášlapných pedálů je to zejména o typu upínání (Shimano, Crankbrothers aj.) a také o hmotnosti. Kvalitní volné (flat) pedály seženete již i za cenu 500 či 800 Kč.

Ostatní komponenty – jako jsou například kliky, představce, ale i řídítka, nemají až tak velký vliv na jízdu. Respektive, vyplatí se investovat více do komponentů, na kterých se vám pocit z jízdy zlepší víc.


Doplňky a příslušenství

Opravdu potřebujete láhev na kolo za 800 Kč? Některé doplňky stojí za investici, avšak u některých může být vyšší investice naprosto zbytečná. Všechno je to o tom, jak často, kolik hodin a v jakých podmínkách jezdíte. Pokud jezdíte hodně v teple a využijete izolovanou láhev na kolo, určitě se vám taková investice vyplatí. Pokud jezdíte často večer nebo v noci, na světlech bych určitě nešetřil.

cyklistické kúsky
Rady z mých osobních zkušeností:
  • Pořiďte si raději cyklistické boty než značkový dres.
  • Zainvestujte více do kvalitní přilby než do drahých hodinek s GPS.
  • Vyberte si kvalitní brzdy místo nejnovějšího elektronického řazení.
  • Zainvestujte raději do správného sedla a pedálů, než do karbonových sedlovek a řídítek.
  • Pořiďte si prémiové oblečení, pokud jej využijete.
  • Vyberte si raději kvalitní brýle, které neunavují zrak a dostatečně vám chrání oči, než velmi levné a méně kvalitní kousky, které vám vydrží jen chvíli.

cyklistické kúsky

Je třeba si i dopřát

Cyklistika je naše vášeň a záliba. Pokud nás to baví, je třeba si jednou za čas i dopřát. Častokrát můžete natrefit i na velmi pěkné slevy a akce, ve kterých se vám podaří koupit prémiovější kousky za skvělé ceny. U nás na eshopu máme kromě klasických výprodejů například akci týdne, kde se každý týden střídají nové produkty.

Nezapomeňte: důležité je jezdit a bavit se cyklistikou. Je jedno, na jakém kole, s jakými doplňky, oblečením, komponenty...

Přečtěte si také ostatní články ze série Od základu:

Zdroj fotografií: archiv redakce
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
tomasmartinak 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Od základu: 5 chyb, které vám pokazí požitek z jízdy

Od základu: 5 chyb, které vám pokazí požitek z jízdy

Každý udělal za svou éru jízdy na kole nějaké chyby. Díky tomuto článku jich budete dělat minimálně o 5 méně.
Od základu: Jak si vybrat MTB přilbu a jaké typy známe?

Od základu: Jak si vybrat MTB přilbu a jaké typy známe?

Helma zachraňuje životy, o tom není pochyb. Jak si však vybrat přilbu, jaké typy MTB přileb existují a na co se při výběru zaměřit?
Od základu: Jak si vybrat MTB pedály?

Od základu: Jak si vybrat MTB pedály?

Pedály jsou jedním ze tří kontaktních bodů kola s jezdcem. Je to tedy velmi důležitý komponent. Jak vybrat pedály a na jaké faktory se při výběru zaměřit?
keyboard_arrow_up